Μικροβίωμα δέρματος. Μοιάζει με αυτό του εντέρου. Απόκτησε άψογο μικροβίωμα με αυτούς τους φυσικούς τρόπους.

Μικροβίωμα δέρματος. Μοιάζει με αυτό του εντέρου. Απόκτησε άψογο μικροβίωμα με αυτούς τους φυσικούς τρόπους.

Γνωρίζατε ότι το δέρμα έχει το δικό του μικροβίωμα;
Αν και είναι παρόμοιο με το μικροβίωμα του εντέρου από πολλές απόψεις, το μικροβίωμα του δέρματος είναι ακόμη πιο ποικίλο!

 

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το μικροβίωμα στο έντερό σας επηρεάζει την υγεία σας, αλλά ξέρατε ότι το δέρμα σας έχει το δικό του μικροβίωμα;  Μοιάζει στην ιδαιτερότητα του με αυτό του εντέρου αλλά έχει και άλλους κανόνες στην λειτουργία του. Δίνοντας στο δέρμα μας την σωστή τροφή μπορούμε να το διατηρήσουμε συνεχώς ολοκάθερο λαμπερό σφιχτό και φρέσκο.

«Το μικροβίωμα του δέρματος είναι ένας ολόκληρος κόσμος με χίλια περίπου είδη σε κάτοικους», όπως  λέει ο ειδικός  Paul Schulick, κύριος βοτανολόγος και ιδρυτής της For The Biome (forthebiome.com), μιας εταιρείας που κατασκευάζει προϊόντα περιποίησης για να θρέψει το μικροβίωμα του δέρματος.

Αν και είναι παρόμοιο με το μικροβίωμα του εντέρου από πολλές απόψεις, το μικροβίωμα του δέρματος είναι ακόμη πιο ποικίλο. «Υπάρχουν διαφορετικά κλίματα στο δέρμα σου, από ερήμους μέχρι τροπικά δάση, και το καθένα προσκαλεί μοναδικά είδη», λέει ο Schulick.

 

Το μικροβίωμα και το δέρμα μας
Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί του δέρματος επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως:

Εξισορροπεί το pH και υποστηρίζει το φράγμα υγρασίας που προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και άλλες περιβαλλοντικές επιθέσεις.
Προκαλεί και φιλοξενεί την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ωκυτοκίνη.
Παράγει ευεργετικές ουσίες όπως το υαλουρονικό οξύ (φυσικό ενυδατικό, παχύρρευστο στην επιφάνεια της επιδερμίδας και μαλακτικό των λεπτών χαραγμένων γραμμών).

Πώς να ταΐσετε το δέρμα σας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θρέψετε και να προστατέψετε το μικροβίωμα του δέρματός σας:

Αποφύγετε σκληρά σαπούνια ή καθαριστικά, καθώς και οτιδήποτε περιέχει αντιβακτηριακά συστατικά.

Εάν χρησιμοποιείτε λούφα ή είστε λάτρεις του στεγνού βουρτσίσματος, να είστε απαλοί και να βουρτσίζετε περίπου μία φορά την εβδομάδα για να δίνετε στο σώμα σας χρόνο ενδιάμεσα να ανακάμψει.

Κάντε ντους ή μπάνιο με ζεστό —όχι καυτό— νερό.

Για μπάνιο, προσθέστε θαλασσινά άλατα με μέταλλα όπως το μαγνήσιο ή προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι από σπόρους τριανταφυλλιάς σε μια μπανιέρα κανονικού μεγέθους. Άλλα έλαια που υποστηρίζουν το μικροβίωμα περιλαμβάνουν τον αμάρανθο, το χαμομήλι και το ιπποφαές.

Στα προϊόντα περιποίησης δέρματος, αναζητήστε συστατικά που προέρχονται από θρεπτικές πηγές όπως αλόη, βρώμη, μανιτάρια, μέλι και ένζυμα φρούτων και λαχανικών.

«Κοίτα τι πρόκειται να βάλεις στο δέρμα σου και αναρωτήσου, θα ήμουν διατεθειμένος να το φάω;» λέει ο Paul Schulick βοτανολόγος-δερματολόγος-κατασκευαστής καλλυντικών που προστατεύον το μικροβίωμα.. 

www.betternutrition.com.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr