Οι 10 Καλύτερες Βιταμίνες για το Δέρμα

Οι 10 Καλύτερες Βιταμίνες για το Δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και γι’ αυτό θα πρέπει να το φροντίζουμε πολύ καλά και να κάνουμε την περιποίησή του ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Φυσικά τα προϊόντα περιποίησης είναι σημαντικά για να έχουμε ένα υγιές, φρέσκο και λαμπερό δέρμα αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η διατροφή και συγκεκριμένα οι βιταμίνες. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη συνολική υγεία του οργανισμού αλλά όσον αφορά το δέρμα συμβάλλουν ενεργά στην όψη του, καθώς η έλλειψή τους φαίνεται αισθητά στο δέρμα

Από Τάνια Ατζιαμή –

.Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες για να έχουμε ένα δέρμα υγιή και λαμπερό.

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία προστατεύει την επιδερμίδα από τις βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση, καθώς αναστέλλει τη φλεγμονή. Επίσης, αποτρέπει την εμφάνιση σκασιμάτων, σκούρων κηλίδων και την εμφάνιση σμήγματος. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία βοηθάνε στην τονικότητα της επιδερμίδας δίνοντας μία υγιή λάμψη.

Βιταμίνη Β2
Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Επίσης, συμβάλλει στην ανακούφιση του ξηρού και κνησμώδους δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο.

Βιταμίνη Β3
Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα, καθώς συμβάλλει στη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Αυξάνει τα επίπεδα του κολλαγόνου, των ceramides και των λιπαρών οξέων, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές ουσίες. Επιπλέον, περιορίζει από το δέρμα την απώλεια νερού και μειώνει τη λιπαρότητα, καταπολεμώντας την ακμή.

Βιταμίνη Β5
Η βιταμίνη Β5 ή πανθενόλη αποτρέπει την απώλεια υγρασίας της επιδερμίδας και βελτιώνει τη λειτουργία του φραγμού της.

Βιταμίνη Β7
Η βιταμίνη Β7 ή βιοτίνη εμπλέκεται στην κυτταρική σηματοδότηση επηρεάζοντας σημαντικά το δέρμα. Χρησιμοποιείται στο σώμα για να δημιουργήσει τα δομικά στοιχεία των υγιών κυττάρων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Ανακουφίζει επίσης από τον κνησμό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και του εκζέματος.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C θεωρείται το μυστικό για να είναι το δέρμα σφιχτό. Βοηθά το δέρμα να συνθέσει κολλαγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα των ιστών και τη γρήγορη αναδόμησή του, αν υποστεί κάποια βλάβη εξαιτίας της γήρανσης ή άλλων παραγόντων. Επίσης, το κολλαγόνο μειώνει και αποτρέπει τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, καθώς βοηθάει στην παραγωγή κερατίνης. Η κερατίνη είναι μία πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμών νέων, υγιών κυττάρων.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη αυτή λέγεται και βιταμίνη του ήλιου. Αν και η χώρα μας είναι γνωστή για τον ήλιο της υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεπάρκειας ή χαμηλής πρόσληψης της βιταμίνης D. Η ανεπάρκειά της συνδέεται με την εμφάνιση της ακμής, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι βοηθά στη μείωση δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή που προαναφέραμε, η ατοπική δερματίτιδα και η ροδόχρους ακμή. Επιπλέον, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και καταπραϋντική δράση. Παράλληλα, θωρακίζει το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες, αναζωογονεί το ταλαιπωρημένο δέρμα και βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων.

Προτεινόμενο: Απόκτησε τέλειο δέρμα χωρίς ρυτίδες – Δες τι είναι το φυσικό συμπύκνωμα Rechiol
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη αυτή βοηθάει στην καταπολέμηση των εμφανών επιδράσεων της γήρανσης, των συνεπειών του ήλιου και άλλων τοξικών παραγόντων. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και έχει τη δύναμη να προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, διατηρώντας τα αποθέματα κολλαγόνου του δέρματος. Παράλληλα, βοηθά στη ρύθμιση της υγρασίας του δέρματος και τη βιταμίνη Α να απορροφηθεί καλύτερα από το σώμα.

Βιταμίνη F
Η βιταμίνη αυτή ή λινολεϊκό οξύ είναι βασικό λιπαρό οξύ για το δέρμα και είναι πλούσιο σε Ω-6. Λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης της καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης πριν αυτά εμφανιστούν και ενισχύει την ανανέωση του δέρματος. Η έλλειψή της κάνει το δέρμα θαμπό, ξεφλουδίζει και εμφανίζει εύκολα ακμή. Επιπλέον, αποκαθιστά την ισορροπία των λιπιδίων στο δέρμα με ξηρότητα και ρυτίδες.

Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την επούλωση των μελανιών και πληγών, καθώς χωρίς αυτή το αίμα δεν μπορεί να πήξει. Αντιμετωπίζει τις δυσχρωμίες λόγω κυκλοφορικών προβλημάτων, όπως είναι οι μαύροι κύκλοι, μειώνει τις ουλές και τις ραγάδες, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει τα οιδήματα.

www.dynamikhgynaika.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr