Νίκησε τις φλεγμονές σου με αυτές τις τροφές και κατάκτησε την υγεία σου

Νίκησε τις φλεγμονές σου με αυτές τις τροφές και κατάκτησε την υγεία σου

Πώς λειτουργεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα;
Σύμφωνα με έρευνα πολλά τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων και των πρόσθετων σακχάρων , του κόκκινου κρέατος , των trans και των κορεσμένων λιπαρών.

Αν και δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη αντιφλεγμονώδης δίαιτα, υπάρχουν ευρείες συστάσεις για τα τρόφιμα που πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο και αυτά που πρέπει να λαμβάνετε λιγότερο για τη θεραπεία της φλεγμονής στο σώμα.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι ορθές δοκιμασμένες δίαιτες που δεν έχουν σχεδιαστεί ως αντιφλεγμονώδεις έχουν οφέλη για τη μείωση της φλεγμονής και οι ειδικοί υγείας τις συνιστούν για γενική καλή υγεία.

Για παράδειγμα, η Μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για τη διακοπή της υπέρτασης σχεδιασμένη για  να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων . 

Ο στόχος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας είναι η εξάλειψη των προφλεγμονωδών τροφών και η αντικατάστασή τους με επαρκείς θρεπτικές τροφές και βότανα ή μπαχαρικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως π.χ.βιταμίνη C.

Για παράδειγμα, η αποφυγή του ραφιναρισμένου αλεύρου, του υπερβολικού αλατιού από προμαγειρεμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι μεταξύ των κοινών συστάσεων.

Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου. Τα 70–80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος υπάρχουν στο έντερο, επομένως η βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την προαγωγή της υγείας του ανοσοποιητικού και την εξάλειψη της χρόνιας φλεγμονής.

Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά και προβιοτικά, όπως όσπρια και γιαούρτι.

Οι συμβουλές για να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, όπως πάσης φύσεως αναψυκτικά και συμπυκνωμένους τυποποιημένους χυμούς, με απλό νερό ή νερό που θα έχετε στύψει μέσα φρούτα.
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
Τρώτε λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων σαρδέλας και σολομού, δύο φορές την εβδομάδα.
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερους ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο και ελαιόλαδο για υγιή λίπη.
Ενσωματώστε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά.
Πιείτε τσάι από βότανα, όπως τσάι τζίντζερ, σκόρδο, κανέλα ή δεντρολίβανο.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Χαμηλότερος κίνδυνος ασθένειας

Ερευνα καταδεικνύει ότι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Μελέτη, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μείωσε τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη – μια δοκιμή που δείχνει φλεγμονή στο σώμα – κατά 20%, και τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τη φλεγμονή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και διατηρώντας την υγεία και την ανθεκτικότητά τους.

Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής έχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Λιγότερο σοβαρά συμπτώματα
Τα συμπτώματα χρόνιων παθήσεων, όπως ο μυϊκός πόνος , οι πρησμένες αρθρώσεις, η φαγούρα στο δέρμα , η κούραση και οι εναλλαγές της διάθεσης , μπορεί να γίνουν εξουθενωτικά ή ενοχλητικά, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και την άνεση του ατόμου.

Έρευνα για τα αποτελέσματα μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας σε άτομα με ψωρίαση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και κατάθλιψη, διαπίστωσε βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής .

Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον με χρόνια πάθηση, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να υποστηρίξει βελτιωμένη διαχείριση των συμπτωμάτων και καλύτερη ποιότητα ζωής ή ευεξία.

Επιπλέον, άλλη έρευνα σημειώνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μπορεί να μειώσουν την κόπωση που προκαλείται από μια χρόνια πάθηση.

Ωστόσο, αντί να επικεντρώνονται σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό, οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά ώστε να διαχειριστούν την κούραση.

Επισημαίνεται ότι η ωμή ντομάτα είναι μια προφλεγμονώδης τροφή που οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν και να την αντικαθιστούν με άλλα λαχανικά, όπως η κολοκύθα. Υπάρχουν ταυτόχρονα άλλα ευρήματα τα οποία υποδηλώνουν ότι η περιεκτικότητά της ντομάτας  σε λυκοπένιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. (απελευθερώνει λυκοπένιο όταν την βράζουμε όχι ωμή)

 Προσέξτε τις αλλεργίες σας και συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να αναπτύξετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα γευμάτων.

Δεν μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες
Αρκετοί ιστότοποι που σχετίζονται με την υγεία προσφέρουν τις «καλύτερες» αντιφλεγμονώδεις δίαιτες για τη «θεραπεία» παθήσεων όπως η ινομυαλγία , η σκλήρυνση κατά πλάκας και η αρθρίτιδα .

Ενώ οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες είναι αποτελεσματικές στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων, το να λέμε ότι αποτελούν θεραπεία για αυτοάνοσες και χρόνιες παθήσεις είναι υπερβολή.

Ένα άτομο θα πρέπει να υιοθετήσει μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα για να υποστηρίξει την κατάλληλη ιατρική θεραπεία και όχι για να την αντικαταστήσει.

Συνήθειες τρόπου ζωής
Οι συνήθειες του τρόπου ζωής παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονής.

Ο κακός ύπνος, ή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας  και το ψυχολογικό στρες με αυξημένη φλεγμονή προωθούν την εξασθενημένη ανοσία και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εκτός από το να τροφοδοτείτε τη διατροφή σας με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, υποστηρίξτε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής με:

με στόχο 7-9 ώρες αδιάκοπου ύπνου
άσκηση για150 λεπτά ανά εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης καρδιο, αντίστασης και ισορροπίας.

Επιμέλεια πληροφορίες Ζωή Κυροπούλου

αναφορά

www.medicalnewstoday.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr