10 μαγικά που κάνει η ντομάτα και ψάχνεις να τα βρεις σε ακριβά καλλυντικά.

10 μαγικά που κάνει η ντομάτα και ψάχνεις να τα βρεις σε ακριβά καλλυντικά.

Μην την ξοδεύετε στη σαλάτα βάλτε την σε βάζο στον καθρέφτη!

Δεν είστε ικανοποιημένοι με την υγεία και την ευεξία της επιδερμίδας σας; Χρησιμοποιήστε ντομάτες – μια αποθήκη αντιοξειδωτικών (κυρίως λυκοπένιο) που επανορθώνουν το δέρμα, προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύουν τη λάμψη. Τα οξέα στις ντομάτες (σκεφτείτε το μηλικό οξύ) βοηθούν επίσης στη σύσφιξη των πόρων και στην ελαχιστοποίηση τους.

10 Οφέλη από την εφαρμογή της ντομάτας στο πρόσωπό 

Οι ντομάτες είναι ένα απαραίτητο συστατικό για κάθε κουζίνα,  είναι μια νόστιμη και σημαντική προσθήκη σε διάφορα πιάτα και κυρίως στην σαλάτα του καλοκαιριού. Είναι όμως κι εξίσου ευεργετική και στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Η χρήση ντομάτας στο δέρμα  μπορεί αρχικά να φαίνεται μια υπερβολική οικολογική επιλογή  αλλά τελικά αποδεικνύεται απαραίτητη κι ευλογημένη και για την ομορφιά της επιδερμίδας μας. Οι δυνατότητες της στην ομορφιά πραγματικά δεν συγκρίνονται!

Αυτό το ζουμερό φρούτο είναι γεμάτο με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι τόσο ευεργετικά για το δέρμα του προσώπου , που θα μετανιώσετε που δεν το είχατε χρησιμοποιήσει πριν. Το καλύτερο ευτύχημα είναι ότι είναι τόσο εύκολα διαθέσιμο σε κάθε σπίτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή, γεγονός που το καθιστά τέλειο να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Είναι επίσης κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος.

Ας δούμε αρχικά τις δυνατότητες της ντομάτας στην επιδερμίδα μας ώστε να ξεναγηθούμε στις δυνατότητες της και τελικά να πάρουμε μια ιδέα.

1. Πετάει απο την  επιδερμίδα το νεκρό δέρμα
2. Μειώνει τη λιπαρότητα
3. Προλαμβάνει την ακμή
4. Συσφίγγει τους πόρους
5. Λειτουργεί ως φυσικό αντιηλιακό
6. Αντιμετωπίζει τα ηλιακά εγκαύματα
7.Καταπραΰνει το ευερέθιστο δέρμα
8. Δίνει στο δέρμα νεανική λάμψη
9. Μειώνει τα σημάδια γήρανσης
10. Ενυδατώνει το δέρμα

1. Ξεφορτώνεται το νεκρό δέρμα

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικά αν ζείτε σε πόλη με μετρό, εξαναγκάζει το δέρμα να απορροφά πολύ βρωμιά και λιπαρότητα. Το δέρμα μας γίνεται ανομοιόμορφο και η βρωμιά φράζει τους πόρους . Δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα μόνο με τακτικό καθαρισμό, πρέπει να κάνουμε επίσης σωστή απολέπιση στο δέρμα μας. Οι ντομάτες είναι γεμάτες ένζυμα τα οποία λειτουργούν ως απολεπιστικό που βοηθά στην απαλλαγή από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Δεν χρειάζεται καν να ανησυχείτε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καθώς οι ντομάτες είναι ήπιες.

Tip: Απλώστε το ζουμί ντομάτας απευθείας στο πρόσωπό σας και ξεπλύνετε μετά από λίγο για καλύτερο αποτέλεσμα.

2. Μειώνει τη λιπαρότητα
Η ντομάτα μειώνει τη λιπαρότητα

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ντομάτας γιατί είναι πολύ αποτελεσματική χαρίζοντας παράλληλα και καλλυντική δράση στο κουρασμένο ειδικά λιπαρό δέρμα. Εάν έχετε λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, μπορεί να δυσκολεύεστε με το πρόσωπό σας γιατί παράγει υπερβολική λιπαρότητα. Το λιπαρό δέρμα δημιουργεί ειδικές συνθήκες ακόμη και με το μακιγιάζ καθώς δεν μένει στη θέση του. Οι ντομάτες κάνουν εξαιρετική δουλειά στην καταπολέμηση και στη μείωση της περιεκτικότητας του ελαίου της λιπαρής επιδερμίδας.

Συμβουλή: Αφού κόψετε μια ντομάτα στα δύο, πάρτε ένα κομμάτι και τρίψτε το καλά στο πρόσωπό σας και ξεπλύνετε με νερό μετά από 10-15 λεπτά για να αποκτήσετε μια λεία και χωρίς λιπαρότητα επιδερμίδα.

3. Προλαμβάνει την ακμή
Η ντομάτα προλαμβάνει την ακμή
Η ακμή είναι μια εξαιρετικά κοινή πάθηση σε άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Συνήθως προκαλείται από βρωμιά ή βακτήρια που έχουν παγιδευτεί στο δέρμα. Αυτό οδηγεί σε πολλά σπυράκια.  Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνες Α, C και Κ με όξινες ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση ενός σωστού επιπέδου pH και έχουν ιδιότητες βαθύ καθαρισμού. Η χρήση ντομάτας μπορεί να μην είναι αρκετή για να θεραπεύσει τη βασική αιτία της ακμής εάν είναι βαθιά, αλλά σίγουρα βοηθά στην ελαχιστοποίησή της και στην πρόληψη των εξανθημάτων.

Υπόδειξη: Προσθέστε λίγο λάδι δέντρου τσαγιού στον πολτό ντομάτας και χρησιμοποιήστε το όπως κάθε άλλο πακέτο προσώπου.

4. Συσφίγγει τους πόρους
Ντομάτα για σύσφιξη των πόρων

Όταν έχετε μεγάλους και ανοιχτούς πόρους, χρησιμεύει ως ελκυστήρας για πράγματα όπως βρωμιά, σκόνη και ρύπανση, βασικά όλα όσα δεν θέλετε στο δέρμα σας. Όταν αυτοί οι ρύποι αναμειγνύονται με το φυσικό λάδι του δέρματος , μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις. Οι ντομάτες λειτουργούν ως φυσικό φάρμακο για τη συρρίκνωση των πόρων και ακόμη και τη μείωση της εμφάνισής τους.

Συμβουλή: Προσθέστε δύο με τρεις σταγόνες φρέσκο ​​χυμό λάιμ σε μια κουταλιά της σούπας χυμό ντομάτας και απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά.

5. Δρα ως Φυσικό Αντιηλιακό
Στην Ελλάδα, μια χώρα που τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι λουσμένη στο φως, είναι αναγκαίο πια και το έχουμε εμπεδώσει να βάζουμε αντηλιακό. Οι ντομάτες περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο η οποία προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV. Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ντομάτες με το κανονικό σας αντηλιακό, αλλά σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη προστασία για την ενδυνάμωση της επιδερμίδας και την φυσική του άμυνα.

Συμβουλή: Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας απλό γιαούρτι με τη μισή θρυμματισμένη ντομάτα και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Πλένουμε μετά από 15-20 λεπτά.

6. Αντιμετωπίζει τα ηλιακά εγκαύματα
Οι ντομάτες αντιμετωπίζουν τα ηλιακά εγκαύματα

Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά, αφήνουν τόση ερυθρότητα στο δέρμα, θερμαίνουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετική φαγούρα και εξανθήματα. Με την αφθονία των βιταμινών Α και C που υπάρχουν στις ντομάτες, μπορούν να μειωθούν οι επιπτώσεις των ηλιακών εγκαυμάτων στο δέρμα . Το καταπραΰνει  και απομακρύνει την ερυθρότητα.

Συμβουλή: Ανακατέψτε το χυμό ντομάτας με λίγο βουτυρόγαλα και εφαρμόστε το όπου έχετε εγκαύματα από τον ήλιο και αφήστε το μείγμα να κρυώσει το δέρμα σας.

7. Καταπραΰνει το ευερέθιστο δέρμα
Οι ντομάτες καταπραΰνουν το ευερέθιστο δέρμα

Πολλοί άνθρωποι έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα και  είναι πολύ εύκολο για το δέρμα να αντιδράσει αρνητικά σε ορισμένα προϊόντα όπως μακιγιάζ ή καλλυντικά. Αυτό συνήθως οφείλεται σε ένα ή περισσότερα συστατικά  που μπορεί να μην μας ταιριάζουν. Το δέρμα μας μπορεί να ξεσπάσει εξαιτίας αυτού και μπορεί να γίνει εξαιρετικά ευερέθιστο και να παρουσιάζει φαγούρα. Οι ντομάτες περιέχουν μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως βήτα καροτίνη, λουτεΐνη, βιταμίνες C και E, που βοηθούν στην καταπραϋντική δράση της επιδερμίδας.

Συμβουλή: Ανακατέψτε τον χυμό αγγουριού με τον πελτέ ντομάτας και χρησιμοποιήστε τον ως μάσκα προσώπου για να δροσίσετε το δέρμα σας.

8. Δίνει στο δέρμα νεανική λάμψη
Οι ντομάτες δίνουν στο δέρμα νεανική λάμψη

Όλοι θέλουν αυτό το λαμπερό, νεανικό δέρμα που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί μερικές φορές. Η χρήση ντομάτας στο πρόσωπό βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου . Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που δίνει δομή στο δέρμα . Έτσι, αποκτά αμέσως μια καθαρή υφή και το διατηρεί απαλό και λαμπερό ακόμα και όταν αρχίζετε να γερνάτε.

Συμβουλή: Πολτοποιήστε μια ντομάτα και ανακατέψτε την με  ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκια μέντα για να δημιουργήσετε ένα DIY προσώπου που δίνει στο δέρμα λάμψη και αναζωογονεί.

9. Μειώνει τα σημάδια της γήρανσης
Οι ντομάτες μειώνουν τα σημάδια γήρανσης

Ολοένα με την πρόοδο του χρόνου, παρατηρούμε λεπτές γραμμές, ρυτίδες, κηλίδες, μαύρους κύκλους και κηλίδες. Κάνουν το δέρμα να φαίνεται άτονο και θαμπό. Ευτυχώς, οι ντομάτες είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη Β. Η βιταμίνη Β και τα συμπλέγματά της έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση των ορατών σημαδιών και επαναφέρουν ατη νεανικότητα στο δέρμα .

Συμβουλή: Σχηματίστε μια πάστα ανακατεύοντας  μέλι με το χυμό ντομάτας και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά για να επιτύχετε λαμπερό δέρμα.

10. Ενυδατώνει την επιδερμίδα
Οι ντομάτες ενυδατώνουν το δέρμα

Συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρότητας από το δέρμα, αλλά δεν επηρεάζουν τα φυσικά έλαια. Στην πραγματικότητα, εξισορροπεί τέλεια την υγρασία που χρειάζεται το δέρμα , οπότε ακόμα κι αν έχετε σχετικά ξηρό δέρμα , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντομάτες στο πρόσωπό σας για να το ενυδατώσετε και να του δώσετε φυσική λάμψη.

Συμβουλή: Αναμείξτε χυμό ντομάτας με τζελ αλόης βέρα για να ενυδατώσετε το δέρμα σας .

Συχνές ερωτήσεις

Ερ. Υπάρχουν παρενέργειες από την εφαρμογή της ντομάτας στο πρόσωπο;
Α. Δεν υπάρχουν απαραίτητες επιβλαβείς παρενέργειες γενικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο καθένας έχει διαφορετικό τύπο δέρματος, δεν ταιριάζουν στο δέρμα σας όλα τα μείγματα με τα οποία χρησιμοποιείτε ντομάτες. Συνιστάται πάντα να κάνετε ένα patch test για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας πριν το χρησιμοποιήσετε τακτικά. Εάν υπάρχει ερεθισμός ή ερυθρότητα, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του.
Ε. Πόσο συχνά να εφαρμόζουμε τις ντομάτες στο πρόσωπο;
Α. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπως και όποτε θέλετε. Ωστόσο, θα πρέπει να την χρησιμοποιείτε τρεις φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.
Ε. Παίζει ρόλο ο τύπος του δέρματός μου στην επίδραση που έχουν οι ντομάτες στο δέρμα μου;
Α. Ναι και όχι. Οι ιδιότητες εξισορρόπησης του pH της ντομάτας τις καθιστούν ασφαλείς για όλους τους τύπους δέρματος και είναι μια εξαιρετική θεραπεία για διάφορα δερματικά προβλήματα. Αλλά, εάν χρησιμοποιείτε ντομάτες αναμεμειγμένες με άλλα συστατικά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτό που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε λιπαρά προϊόντα με ντομάτες εάν έχετε ήδη λιπαρό δέρμα, αλλά προτιμήστε συστατικά όπως το αβοκάντο ή το γιαούρτι.
Ερ. Πόσο καιρό πρέπει να αφήσω την ντομάτα στο πρόσωπό μου;
Α . Ανεξάρτητα από το εάν εφαρμόζετε απευθείας ντομάτα ή ανακατεύετε με οποιοδήποτε άλλο συστατικό, αφήστε τη στο πρόσωπό σας για 15-20 λεπτά πριν την ξεπλύνετε, για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr