Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για τη μείωση της φλεγμονής.

Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για τη μείωση της φλεγμονής.

Είναι γνωστό πως τα ψάρια βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, αλλά το συγκεκριμένο είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κωνσταντίνα Κύρκου
Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για τη μείωση της φλεγμονής;

Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία με διττό αποτέλεσμα: από τη μια, είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός, προστατεύοντάς τον από “ξένα” σώματα (ιούς, βακτήρια), από την άλλη, όμως, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, η οξεία φλεγμονή εμφανίζεται όταν υπάρχει τραυματισμός ή ασθένεια και το ανοσοποιητικό σύστημα “στέλνει” λευκά αιμοσφαίρια για βοήθεια. Ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια ως απάντηση σε έναν παρατεταμένο τραύμα, στις επιπλέον τοξίνες στο σώμα ή στο υπερβολικό σωματικό βάρος.

Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, το γρήγορο φαγητό και οι τροφές με προσθήκη ζάχαρης είναι δημοφιλείς ένοχοι για τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής. Υπάρχουν όμως και τροφές, οι οποίες ως γνωστών έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μεταξύ αυτών είναι τα ψάρια και συγκεκριμένα τα πιο λιπαρά, εκείνα δηλαδή που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Σύμφωνα με του ειδικούς το σκουμπρί αποτελεί την καλύτερη επιλογή λιπαρού ψαριού που μειώνει αποτελεσματικά την φλεγμονή.

Πώς βοηθούν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθούν στη βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Τα δύο πιο σημαντικά ωμέγα-3 για την υγεία είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία βρίσκονται στα ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί είναι οι καλύτερες πηγές πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με το International Journal of Molecular Sciences, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός, η πέστροφα και η ρέγκα περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα ω-3, με περίπου 1 έως 3,5 γραμμάρια ανά μερίδα.

Πώς το σκουμπρί αντιμετωπίζει τη φλεγμονή;
Το σκουμπρί, όπως προαναφέραμε, συγκαταλέγεται μεταξύ των λιπαρών ψαριών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, το ψάρι αυτό έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 καθώς περιέχει περίπου 2,5 έως 2,6 γραμμάρια αυτών σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων. Επομένως, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, λόγω της χρόνιας φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ωμέγα-3 έχουν την ιδιότητα να ελέγχουν την παραγωγή κιτοκινών (μικρές πρωτεΐνες) στο σώμα. Αυτές οι πρωτεΐνες κυτοκίνης μπορούν είτε να γίνουν “προφλεγμονώδεις” είτε “αντιφλεγμονώδεις” στο σώμα, και σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nutrients”, τα ωμέγα-3 συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων των πρώτων.

 shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr