Τσάι χρυσάνθεμου. Για την αυπνία, την οστεοπόρωση, το ζάχαρο και εξαιρετική υγεία!

Τσάι χρυσάνθεμου. Για την αυπνία, την οστεοπόρωση, το ζάχαρο και εξαιρετική υγεία!

Μπορεί το όνομα του να είναι πολύ ρομαντικό αλλά τα οφέλη του στην υγεία είναι απόλυτα ρεαλιστικά. Το τσάι χρυσάνθεμου έχει μακρά ιστορία και έχει ελεγχθεί επιστημονικά προσφέροντας μας επιβεβαιωμένες υπηρεσίες.

Πώς το τσάι από χρυσάνθεμο ωφελεί την υγεία σας

Μπορεί να γνωρίζετε τα χρυσάνθεμα, ως ένα λουλούδι με πολλά πέταλα που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο σε παρτέρια κήπων και γλάστρες. Οι ανθίσεις του χρυσάνθεμου κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο έως έντονο κόκκινο, με μερικές μοβ και λευκές ποικιλίες.

Απεικονίζονται για αιώνες στην τέχνη, δεν είναι απλά όμορφα τα χρυσάνθεμα είναι επίσης βρώσιμα και χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το τσάι που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα άνθη έχει μια χρυσαφένια απόχρωση και μια ήπια, λουλουδάτη γεύση παρόμοια με το χαμομήλι. Τα φύλλα και οι μίσχοι του λουλουδιού μπορούν επίσης να ζεματιστούν (βυθιστούν για λίγο σε βραστό νερό) ή να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες.

Οφέλη για την υγεία

Οι χημικές ουσίες που εξάγονται από τα άνθη του χρυσάνθεμου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής . Οι χημικές ενώσεις στα λουλούδια μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Τα χρυσάνθεμα μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας.

Τα συστατικά του λουλουδιού μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και πιθανώς στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 .

Ακόμα, πολλές από τις μελέτες για το χρυσάνθεμο γίνονται σε εργαστήριο ή σε ζώα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των επιπτώσεών του στους ανθρώπους.

Η διατροφολόγος Renee Rosen, εκπαιδευμένη στο Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Διατροφής, έχει ερευνήσει εκτενώς το χρυσάνθεμο. «Δεν μπορεί κανείς να περιμένει να πάρει χρυσάνθεμο και να έχει μια θαυματουργή ανάρρωση από την οστεοπόρωση ή να ηρεμήσει τα νεύρα εν μία νυκτί», λέει.

Η Rosen συμβουλεύει τη διασφάλιση της καθαρότητας και της συγκέντρωσης του παρασκευάσματος. Συνιστά επίσης να παίρνετε χρυσάνθεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκομίσετε τα οφέλη του.

Έχοντας μελετήσει τις υποτιθέμενες δροσιστικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του χρυσάνθεμου, η Rosen λέει: «Αυτό που φαίνεται ρεαλιστικό είναι ότι για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, μερικοί άνθρωποι με τη σωστή σωματική διάπλαση μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρυσάνθεμο για να μειώσουν τη θερμότητα και τη φλεγμονή».

Αλλεργίες και παρενέργειες
Εάν είστε αλλεργικοί σε μαργαρίτες ή αμβροσία , μπορεί επίσης να είστε αλλεργικοί στο χρυσάνθεμο.

Η άμεση επαφή με τα άνθη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και άσθμα σε μερικούς ανθρώπους. Μια μελέτη συνέδεσε επίσης την κατανάλωση τσαγιού από χρυσάνθεμο με την ανάπτυξη αναφυλαξίας σε μικρό αριθμό περιπτώσεων.

Είναι σημαντικό να σταματήσετε να καταναλώνετε χρυσάνθεμο εάν έχετε μια αντίδραση όπως δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό του αναπνευστικού.

Το χρυσάνθεμο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έρευνα του 2015 έδειξε ότι το χρυσάνθεμο μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές στατίνες (φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης). Οι συγγραφείς συνέστησαν να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού από χρυσάνθεμο κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε προϊόν χρυσάνθεμου.

Το αιθέριο έλαιο χρυσάνθεμου μπορεί επίσης να έχει αντιμικροβιακά και αντιικά αποτελέσματα. 

Τι λέει η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική
Το χρυσάνθεμο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην κινεζική ιατρική, με τους ανθρώπους να εκτρέφουν πάνω από 3.000 είδη λουλουδιών χρυσάνθεμου.

Σύμφωνα με έρευνα , το χρυσάνθεμο είναι παραδοσιακά γνωστό για τον «καθαρισμό της θερμότητας και της τοξίνης» και «διασπορά του κρύου». Η κινεζική ιατρική το έχει χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως:

πόνος στα μάτια
πονοκέφαλο
υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
πονόλαιμος

Ο Δρ JD Yang είναι ειδικός στην κινεζική και ολοκληρωμένη ιατρική και ιδρυτής της Tao Integrative. «Η κινεζική ιατρική κατηγοριοποιεί τα βότανα με βάση τις ενεργειακές ιδιότητες και όχι τα χημικά συστατικά», λέει. «Το χρυσάνθεμο παρέχει ήπια κρύα ενέργεια. Έχει ιδιαίτερη συγγένεια με τα ενεργειακά κανάλια που οδηγούν στους πνεύμονες, το συκώτι, τον σπλήνα και τα νεφρά».

Αυτές οι χρήσεις δεν υποστηρίζονται από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, αλλά έχουν μακρά ιστορία. Το χρυσάνθεμο, ή «Ju Hua», όπως είναι γνωστό στα κινέζικα, συνιστάται επίσης για τη μείωση του πυρετού και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στα αρχικά στάδια.

Πώς να φτιάξετε τσάι από χρυσάνθεμο
Το τσάι από χρυσάνθεμο είναι εύκολο να το φτιάξετε. Εάν χρησιμοποιείτε χρυσάνθεμο που έχετε μεγαλώσει μόνοι σας, μαδήστε τα λουλούδια και αφήστε τα να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες σε ένα ηλιόλουστο μέρος ή χρησιμοποιήστε έναν αφυδατωτή τροφίμων. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αποξηραμένα άνθη χρυσάνθεμου σε υγιεινά τρόφιμα και ασιατικά παντοπωλεία.

Βράζουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου ένα λεπτό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε από 3 έως 6 αποξηραμένα λουλούδια σε ένα φλιτζάνι 8 ουγγιών νερό. Αφήστε το να βράσει για λίγα λεπτά και voila! Αν το επιλέξετε, μπορείτε να το γλυκάνετε με ζάχαρη ή μέλι.

Εάν φτιάχνετε τσάι από χρυσάνθεμο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο φυτά που δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες κήπου.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ρωτήστε το γιατρό σας πριν πιείτε τσάι από χρυσάνθεμο.

Healthline 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr