Τουρσί: τα σπιτικά προβιοτικά!

Τουρσί: τα σπιτικά προβιοτικά!

 

Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά τουρσιά που είναι εξαιρετικά προβιοτικά. Το τουρσί του εμπορίου μετά τη ζύμωση έχει αποστειρωθεί και έτσι δεν έχει πλέον φιλικούς προβιοτικούς μικροοργανισμούς.

της Μαρίας Γκέκα

Το τουρσί αποτελεί την πιο απλή αλλά και σίγουρη μέθοδο συντήρησης των προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως τα λαχανικά και τα κηπευτικά. Με το συνδυασμό θαλασσινού αλατιού και ξιδιού μπορείτε να φτιάξετε συνταγές ιδανικές για μικρά γυάλινα δοχεία που θα συνοδεύουν καθημερινά την μεσογειακή σας διατροφή!

To τουρσί είναι μια τροφή γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. H λέξη «τουρσί» είναι ιρανικής καταγωγής (torsh = ξινό) και πράγματι το τουρσί είναι αγαπημένη τροφή σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, στη Μέση Ανατολή, στον αραβικό κόσμο, και φυσικά στη Βαλκανική Χερσόνησο.

⇒ Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το ξίδι και κυρίως εκείνο που ήταν αναμεμειγμένο με αρωματικούς σπόρους φυτών, όπως ο κόλιαντρος, το φασκόμηλο, η δάφνη. Συνήθιζαν μάλιστα πολλές φορές να διατηρούν μέσα σ’ αυτό κάποια φρούτα και λαχανικά.

Η τεχνική της ζύμωσης
Το γεγονός ότι αυτή η τεχνική συντήρησης είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, αποτελεί απόδειξη ότι οι έντονες ζυμώσεις που προκαλούνται στις τροφές είναι θετικές. Η ζύμωση θεωρείται μια θαυμάσια και οικονομική μέθοδος συντήρησης των τροφών. Το γεγονός αυτό, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι ανεπαρκείς τεχνικές και η περιορισμένη διαθέσιμη ενέργεια δεν επέτρεπαν την εύκολη συντήρηση και αποφυγή αλλοίωσης των προϊόντων.

Γιατί τα προϊόντα ζύμωσης πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας;
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ένζυμα
Είναι έντονη σε αυτά η παρουσία της βακτηριακής χλωρίδας
Μπορούν να καταναλωθούν ωμά και να συνοδεύσουν άλλες τροφές
Όλα τα λαχανικά γίνονται τουρσί;
Όλα τα λαχανικά είναι κατάλληλα για την παρασκευή τουρσί που μπορούμε να τα κατατάξουμε σε 3 ομάδες.

Αυτά που χρησιμοποιούνται ακέραια και συλλέγονται σε πρώιμη ανάπτυξη: αγγούρια, μελιτζάνες, πιπερίτσες, ντομάτες και κρεμμύδια.
Αυτά που τεμαχίζονται και αναμειγνύονται με άλλα για να δημιουργήσουν ποικιλίες: καρότα και κουνουπίδι.
Επίσης, τα λαχανικά που ακόμα δεν έχουν ωριμάσει είναι κατάλληλα για να φτιάξετε πικάντικα τουρσί.
♥ ♥ ♥ Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι οι καλύτεροι φίλοι του τουρσί, αφού του χαρίζουν αξιόλογες γευστικές ποικιλίες.

Ιδανικά είναι:
√ Τα μικρά κρεμμυδάκια: τα βάζουμε στην άλμη για μια μέρα, τα καθαρίζουμε, τα βάζουμε πάλι στην άλμη για άλλη μια μέρα και έπειτα στο ξίδι.

√ Οι πράσινες μικρές ντομάτες: τις αφήνουμε στην άλμη για μια μέρα και μετά τις φυλάμε στο ξίδι.

√ Τα αγγουράκια: δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 5 εκατοστά, ούτε να είναι πολύ χοντρά. Πρέπει να παραμείνουν στο αλάτι για 2-3 μέρες και μετά να προσθέσουμε ξίδι.

√ Σέλινο. Αν βαρεθήκατε τα αγγουράκια τουρσί, γυρίστε το στο… σέλινο. Το σέλινο τουρσί είναι νόστιμο και τραγανιστό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο σε σαλάτες, όσο και σε σάντουιτς, ενώ αν επιθυμείτε, μπορείτε να το συνδυάσετε και με καρότο και πιπεριά τουρσί για έξτρα γεύση.

√ Το κουνουπίδι: το οποίο πρέπει να χωριστεί σε κλαδάκια πριν μείνει στην άλμη για μια μέρα.

√ Το παντζάρι: πριν το βάλουμε στο αλάτι, πρέπει να το βράσουμε για μια ώρα, να το καθαρίσουμε και να το κόψουμε σε φέτες.

√ Η κάπαρη: τόσο το λουλούδι, όσο και ο καρπός και το σινάπι μπορούν να φυλαχτούν απευθείας στο ξίδι, χωρίς να μπουν στην άλμη.

√ Το καρότο: πριν το αποθηκεύσουμε στο ξίδι, πρέπει να βράσει για 3-4 λεπτά.

√ Οι ελιές: πρέπει να παραμείνουν στο αλάτι για δυο εβδομάδες μέχρι να χάσουν όλο το οξύ που περιέχουν.

Η διαδικασία
Το πρώτο βήμα για την ετοιμασία του είναι η άλμη. Βάζετε να βράσει άφθονο νερό για 20 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Εκεί προσθέτετε σταδιακά αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Η άλμη είναι έτοιμη όταν ρίξετε μέσα ένα άβραστο αβγό (καθαρό και καλά πλυμένο) και αυτό παραμείνει κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του νερού, αφήνοντας να εξέχει μόνο η μύτη. Γι’ αυτό ρίχνετε το αλάτι σταδιακά, ανακατεύετε για να διαλυθεί και κάθε τόσο βάζετε το αβγό για να ελέγξετε την άλμη.

Χρειάζονται 100 γραμμάρια αλατιού για κάθε λίτρο νερό, ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα λαχανικά, καλό είναι να τα τεμαχίσουμε πριν τα αφήσουμε από 12 ώρες μέχρι και μερικές μέρες μέσα στο αλάτι. Αφού περάσει ο χρόνος που απαιτείται, αφαιρούμε τα υλικά και τα ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό. Αμέσως μετά, γεμίζουμε τα γυάλινα δοχεία * (βλέπε αποστείρωση) και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξίδι καλύπτοντας τελείως τα κομματάκια που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Αν επιθυμούμε να μειώσουμε την έντονη μυρωδιά του ξιδιού, το αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Κλείνουμε καλά τα δοχεία, έτσι ώστε να μείνει η μικρότερη δυνατή ποσότητα αέρα στο εσωτερικό τους.

Συμβουλές
→ Να θυμάστε ότι η ζύμωση πρέπει να γίνει απουσία οξυγόνου. Για να το καταφέρουμε αυτό, χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για να πιέσουμε τα υλικά, μέχρι να βγουν οι φυσαλίδες του αέρα που μπορεί να υπάρχουν.

→ Τέλος, κλείνουμε με καπάκια χωρίς μεταλλικά ελάσματα, για να είναι ανθεκτικά στη δράση του ξιδιού.

→ Μετά από 2-3 εβδομάδες, αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία 10-15 βαθμούς Κελσίου, τα λαχανικά είναι έτοιμα για κατανάλωση.

* Για να πετύχει το τουρσί, το αλάτι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καθαρό και χοντρό. Το ξίδι να είναι από λευκό ή κόκκινο κρασί και μηλόξιδο. Τα μπαχαρικά καλύτερα τα βάλετε ολόκληρα κι όχι σε σκόνη. Κι αν προσθέσετε και λίγη ζάχαρη, «κόβετε» την οξύτητα και δίνετε αφράτη και τραγανή υφή στο τουρσί σας.

Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά τουρσί /Συνταγές

⇒ Εκτός από το παραδοσιακό ξίδι, υπάρχει και μια άλλη ποικιλία ιδανική για τους λάτρεις των γλυκόξινων γεύσεων. Αυτό είναι το αρωματισμένο ξίδι από γλυκά φρούτα ή που του έχουμε προσθέσει μια μικρή ποσότητα ζάχαρης. Αφού ζεστάνουμε το ξίδι σε χαμηλή φωτιά, το ρίχνουμε στο δοχείο με το τουρσί.

* Αποστείρωση βάζων
Σαπουνίζετε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια τους που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε άμεσα και τα ξεπλένετε με καυτό νερό. Σε μια λαμαρίνα φούρνου στρώνετε μια καθαρή βαμβακερή ή λινή πετσέτα και ακουμπάτε εκεί τα βάζα και τα καπάκια τους, ανάποδα, δηλαδή με το στόμιο να ακουμπά στην πετσέτα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 C και βάζετε τη λαμαρίνα στο φούρνο για 15 λεπτά.

www.naturanrg.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr