Τροφές διεγέρτες του στρες που οδηγούν στην ακόρεστη πείνα.

Τροφές διεγέρτες του στρες που οδηγούν στην ακόρεστη πείνα.

Πολύ συχνά τρώμε όχι για να ικανοποιήσουμε τη φυσική πείνα, αλλά και για να «σκεπάσουμε» το άγχος, την κατάθλιψη και την πλήξη, το καθημερινό ΣΤΡΕΣ!

Από την Άννα Παπαγεωργίου, PhD, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (evrostia-health.gr).

Διατροφή και Σύστημα Ανταμοιβής

Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να θυμάται με ποια ουσία προκαλείται η κατάσταση ηρεμίας που επιθυμεί. Σε καταστάσεις στρες, κόπωσης και αϋπνίας ο εγκέφαλος αναζητά τροφές που θα τον κάνουν να νιώσει καλύτερα. Άρα με αυτές τις τροφές προσπαθεί να καλύψει το εσωτερικό κενό και να υποστηρίξει το σύστημα ανταμοιβής.

Μελέτες για το στρες έδειξαν ότι τα άτομα που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό και μάλιστα πλούσιο σε θερμίδες. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να ενεργοποιήσουν το σύστημα της ανταμοιβής προκαλώντας εξάρτηση από το φαγητό αντίστοιχη με αυτή των φαρμάκων και των ουσιών.

Τροφές διεγέρτες του στρες

Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη,αλάτι, λευκό αλεύρι και οι τροφές που είναι φτωχές σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά διεγείρουν το στρες και αποδυναμώνουν την αντίσταση του σώματος .Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος διεγείρουν το σύστημα των νευροδιαβιβαστών (ενδορφίνες και ντοπαμίνη) που επηρεάζει τον έλεγχο πόνου, την επιβράβευση, την απόλαυση, την ικανοποίηση και τον εθισμό.

Νευροδιαβιβαστές

Οι νευροδιαβιβαστές είναι ουσίες που εκλύονται από τον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών ώσεων (μηνυμάτων) από νεύρο σε νεύρο. Οι νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του ατόμου. Η παραγωγή τους επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες: σεξουαλική δραστηριότητα, άσκηση, ηλιακό φως και τη διατροφή.

Οι ΤΡΟΦΕΣ περιέχουν πρόδρομες ενώσεις των νευροδιαβιβαστών!

Ενδορφίνες: η δράση τους είναι αναλγητική. Η παραγωγή τους ενεργοποιείται από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά.
Νευροπεπτίδιο Υ: η έκκρισή του αυξάνεται σε περιόδους στέρησης τροφής οδηγώντας σε επεισόδια υπερφαγίας.
Σεροτονίνη: χαμηλή σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και βιώνουν έντονο στρες. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με αυξημένη όρεξη και διάθεση για κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε υδατάνθρακες.

Πώς βοηθούν οι τροφές να μειώσουμε το ΣΤΡΕΣ;

Αύξηση της ελαστικότητας των αγγείων
Διατήρηση Φυσιολογικού Βάρους
Προστασία από τη φλεγμονή ¼κορτιζόλης
Ρύθμιση ορμονών (ινσουλίνη)
Σωστή λειτουργία των νεφρών
Επιδιόρθωση εκφυλίσεων
Ορθή φυσιολογία του σώματος

Το πρόγραμμα «Στρες και τοξική διατροφή» περιλαμβάνει μια σειρά από βιωματικές ασκήσεις που βήμα – βήμα χτίζουν την επίγνωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς και βοηθούν στην ανάκτηση της ισορροπίας και τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

– Mindful eating

– Ασκήσεις χαλάρωσης και ενδυνάμωσης

– Τεχνικές αναπνοών

– Σχεδιασμός διατροφικού προγράμματος με τα πιο ισχυ

anti-stress τρόφιμα

 

Υπεύθυνη προγράμματος: Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική διαιτολόγος, καθ. φυσικής αγωγής, Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνών

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr