Έχεις λεπτή επιδερμίδα με απώλεια όγκου σε πρόσωπο και σώμα; Λύσεις και αντιμετώπιση!

Έχεις λεπτή επιδερμίδα με απώλεια όγκου σε πρόσωπο και σώμα; Λύσεις και αντιμετώπιση!

Το λεπτό δέρμα τραυματίζεται εύκολα, μελανιάζει ή σπάει εύκολα. Μερικές φορές το συναντούμε και με την ονομασία  εύθραυστο δέρμα.

Η ορολογία για το πολύ εύθραυστο δέρμα που περιοδικά  αποκτά μια όψη σαν λεπτό χαρτί, ονομάζεται crepey skin .

Το λεπτό δέρμα είναι μια κοινή πάθηση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και είναι πιο αισθητή στο πρόσωπο και τα χέρια. Ένα άτομο με λεπτή επιδερμίδα μπορεί να διαπιστώσει ότι μπορεί να δει τις φλέβες, τους τένοντες, τα οστά και τα τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα των χεριών του.

Το δέρμα  αποτελείται από πολλά στρώματα και το μεσαίο στρώμα ονομάζεται χόριο. Συμβάλλει 90% στο πάχος του δέρματός.

Ο παχύς, ινώδης ιστός του χορίου αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστίνη. Το χόριο παρέχει δύναμη, ευελιξία και ελαστικότητα. Το λεπτό δέρμα όμως είναι το αποτέλεσμα της λέπτυνσης του χορίου.

Η κατάσταση αυτής της επιδερμίδας σχετίζεται συχνότερα με τη γήρανση. Αλλά δεν είναι μόνο απο το γήρας απο το οποίο προκαλείται η λέπτυνση, μπορεί επίσης να προκληθεί απο μια ξαφνική ασθένεια ή  από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επίσης απο την κληρονομικότητα ή τον τρόπο ζωής και τέλος τη χρήση κάποιων φαρμάκων.

Το κολλαγόνο είναι το δομικό στοιχείο του δέρματος που βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων, της χαλάρωσης και της απώλειας υγρασίας. Η γενετική μας καλώς η κακώς συμβάλλει στην ποσότητα κολλαγόνου που χάνουμε καθημερινά με την πρόοδο του χρόνου.

Καθώς το χόριο παράγει λιγότερο κολλαγόνο, το δέρμα είναι λιγότερο ικανό να επανορθωθεί, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι λεπτό.

Εχθρός η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Η πλειονότητα των αξιοσημείωτων βλαβών στο χόριο, όπως οι ρυτίδες, η χαλάρωση, οι κηλίδες γήρανσης και η λέπτυνση, σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο. Οι βλάβες από τον ήλιο αναπτύσσονται μετά από πολλά χρόνια έκθεσης στις ακτίνες του.

Η λεπτή επιδερμίδα είναι πιο αισθητή στα χέρια και το πρόσωπο. Αυτά είναι τα μέρη του σώματος που είναι πιο πιθανό να μην έχετε καλύψει με ρούχα κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Η χρήση σολάριουμ αυξάνει σημαντικά τη βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Με την χρήση φαρμάκων επίσης:
κάποιοι  άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν λεπτό δέρμα με μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων:

τοπικά και από του στόματος κορτικοστεροειδή
ασπιρίνη χωρίς ιατρική συνταγή
συνταγογραφούμενα αραιωτικά αίματος
μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) ή η ναπροξένη (Aleve)

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

κάπνισμα
χρήση αλκοόλ
έλλειψη τακτικής άσκησης
μια δίαιτα χαμηλή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά υψηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Θεραπείες στο ιατρείο

Οι θεραπείες στο γραφείο περιλαμβάνουν microneedling, ενέσιμα πληρωτικά για το δέρμα, την ανάπλαση με λέιζερ, το έντονο παλμικό φως και τη φωτοδυναμική θεραπεία.

Microneedling
Το microneedling ή το dermarolling μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο ιατρείο για αναζωογόνηση του δέρματος . Οι γιατροί χρησιμοποιούν dermarollers με πολύ μεγαλύτερες βελόνες από αυτές που μπορούν να αγοραστούν για χρήση στο σπίτι. Αυτό αφορά ανθρώπους που επιθυμούν αισθητή διαφορά άμεσα. Πράγματι η συγκεκριμένη μέθοδος προκαλεί σημαντικές αλλαγές .

Ο γιατρός  θα προετοιμάσει το δέρμα  με ένα τοπικό αναισθητικό και θα κυλήσει ένα ρολό χειρός εφοδιασμένο με πολύ μικροσκοπικές βελόνες πάνω από την επιφάνεια του .

Οι βελόνες προκαλούν μικρή αιμορραγία με “ακρίβεια” στα ειδικά σημεία που αντί να καταστρέψουν το δέρμα, το αναπλάθουν. Πολλαπλές θεραπείες με την πάροδο του χρόνου έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμη και θεαματικά  την ελαστικότητα  του δέρματος.

Ενέσιμα πληρωτικά για το δέρμα 
Διατίθεται μια ποικιλία από πληρωτικά για το δέρμα που μπορούν να καλύψουν την απώλεια όγκου, δίνοντάς του μια πιο σφριγηλή και πιο νεανική εμφάνιση. Ενώ τα περισσότερα χρησιμοποιούνται μόνο για το πρόσωπο, μερικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αναζωογόνηση των χεριών.

Ορισμένα fillers παρέχουν άμεσα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια. Άλλα πληρωτικά απαιτούν πολλαπλές θεραπείες για να παράγουν αποτελέσματα που είναι ορατά σε λίγους μήνες. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει τα καλύτερα υλικά πλήρωσης για τις ανάγκες του δέρματός σας.

Θεραπείες ανάπλασης με λέιζερ
Διατίθενται διάφορες θεραπείες με λέιζερ στο γραφείο που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ορατών σημαδιών γήρανσης λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα αφαιρετικά λέιζερ είναι λέιζερ που εξατμίζουν τον ιστό και παράγουν σπουδαία αποτελέσματα, αλλά απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης. Τα μη αφαιρετικά λέιζερ παράγουν ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα, με ελάχιστο έως καθόλου χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Ο δερματολόγος σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τις καλύτερες επιλογές λέιζερ για τις ανάγκες του δέρματός σας.

Έντονο παλμικό φως και φωτοδυναμική θεραπεία
Το έντονο παλμικό φως (IPL) είναι μια θεραπεία αναζωογόνησης του δέρματος με βάση το φως. Εστιάζει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός στο δέρμα. Το IPL αναφέρεται μερικές φορές ως φωτοπρόσωπο.

Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι μια πιο έντονη θεραπεία με βάση το φως. Το δέρμα καλύπτεται πρώτα με ένα τοπικό φωτοευαίσθητο προϊόν.

Και οι δύο θεραπείες απαιτούν πολλές συνεδρίες για να δείτε αποτελέσματα. Και οι δύο θεραπείες διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των ορατών επιπτώσεων της βλάβης από τον ήλιο. Τόσο το IPL όσο και το PDT είναι ασφαλή για χρήση στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και τα χέρια.

Θεραπείες στο σπίτι
Οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι περιλαμβάνουν την εφαρμογή συνταγογραφούμενων ρετινοειδών στο δέρμα σας καθώς και τη λήψη συμπληρωμάτων.

Συνταγογραφούμενα τοπικά ρετινοειδή
Τα ρετινοειδή είναι μια κατηγορία φαρμάκων που προέρχονται από τη βιταμίνη Α. Τα συνταγογραφούμενα τοπικά ρετινοειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση και την πρόληψη των ορατών σημαδιών βλάβης του δέρματος λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να συζητήσει το καλύτερο ρετινοειδή ή προϊόν για τις ανάγκες του δέρματός σας. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί τοπικά ρετινοειδή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να εμφανίσει:

ξηρότητα δέρματος
ερυθρότητα του δέρματος
απολέπιση δέρματος
φαγούρα

Συμπληρώματα διατροφής 
Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής είναι σπουδαίος για την υγεία, την ελαστικότητα και την αντοχή του δέρματός . Πολλά από τα απαραίτητα συστατικά για υγιές δέρμα, βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, τα έλαια και τα κρέατα.

Τα ακόλουθα συμπληρώματα διατροφής έχουν προταθεί ότι έχουν αντιγηραντική δράση στο δέρμα:

βιταμίνη C, από του στόματος και τοπική
γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA), όπως το έλαιο νυχτολούλουδου
πεπτίδια κολλαγόνου
ωμέγα-3 λιπαρά οξέαΑξιόπιστη πηγή

Ρωτάτε πάντα τον γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα. Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που παίρνετε.

Πρόληψη λεπτής επιδερμίδας
Δεν είναι δυνατό να αντιστραφούν τα περισσότερα συμπτώματα της ηλιακής βλάβης στο δέρμα. Ωστόσο, για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος ή περαιτέρω βλάβης, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τα εξής:

Εφαρμόστε αντηλιακό SPF 30 ή υψηλότερο, κάθε μέρα, σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα.
Αποφύγετε το σολάριουμ .
Κόψε το κάπνισμα.
Φάτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.
Πίνετε λιγότερο αλκοόλ, το οποίο είναι πολύ αφυδατωτικό.
Ασκηθείτε τακτικά, η οποία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να δώσει στο δέρμα πιο νεανική εμφάνιση. Η άσκηση μάλιστα έχει βρεθεί σύμφωνα με έρευνα ότι έχει την δύναμη να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται 30 χρόνια μικρότερο!
Πλένετε το δέρμα σας απαλά και τακτικά, ειδικά μετά την εφίδρωση.
Εφαρμόστε καθημερινά ενυδατική κρέμα, για να κλειδώσετε την υγρασία του δέρματος για πιο ελαστική εμφάνιση.
Διακόψτε τη χρήση δερματικών προϊόντων που τσούζουν ή καίγονται, εκτός εάν σας το συνταγογραφήσει γιατρός.

Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης και καθημερινής ζωής
Ένα άτομο με λεπτό δέρμα θα διαπιστώσει ότι το δέρμα του μπορεί να μελανιάσει, να κοπεί ή να ξύσει πολύ εύκολα. Υπάρχουν προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των τραυματισμών.

Φοράτε ρούχα για να προστατεύσετε ευάλωτα μέρη του σώματος, όπως χέρια και πόδια, με τα οποία μπορείτε εύκολα να χτυπήσετε σε αντικείμενα γύρω από το σπίτι σας.
Σκεφτείτε να φοράτε γάντια για να προστατεύσετε το εύθραυστο δέρμα στα χέρια σας.
Δοκιμάστε να φοράτε κάλτσες πάνω από τα χέρια σας για να προστατεύσετε τους ευαίσθητους πήχεις.
Κινηθείτε αργά και προσεκτικά για να αποφύγετε τυχαίους μώλωπες, κοψίματα και γρατζουνιές.
Καλύψτε τις αιχμηρές άκρες των επίπλων και των θυρών με μαλακή επένδυση.
Κρατήστε τα νύχια των κατοικίδιων ζώων καλά κομμένα.
Διατηρήστε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο.

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

αναφορά www.healthline.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr