Η βιταμίνη C και τα οφέλη της στην υγεία απο την Mayoclinic.

Η βιταμίνη C και τα οφέλη της στην υγεία απο την Mayoclinic.

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα μας για να σχηματίσει τα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους, τους μύες και το κολλαγόνο στα οστά. Η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης του σώματός μας.

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων  από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών – μορίων που παράγονται όταν το σώμα μας διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου και την ακτινοβολία από τον ήλιο, τις ακτίνες Χ ή άλλες πηγές. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Βοηθά επίσης το σώμα να απορροφά και να αποθηκεύει σίδηρο.

Επειδή το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη C, πρέπει να τη λαμβάνετε από τη διατροφή σας. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σπανάκι. Η βιταμίνη C είναι επίσης διαθέσιμη ως από του στόματος συμπλήρωμα, συνήθως με τη μορφή κάψουλων και μασώμενων δισκίων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από μια υγιεινή διατροφή. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι πιο πιθανή σε άτομα που:

Καπνίζουν ή εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα
Έχουν ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις ή ορισμένους τύπους καρκίνου
Έχουν περιορισμένη διατροφή που δεν περιλαμβάνει τακτικά φρούτα και λαχανικά
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται σκορβούτο, η οποία προκαλεί αναιμία, αιμορραγία των ούλων, μώλωπες και κακή επούλωση των πληγών.

Εάν παίρνετε βιταμίνη C για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, να έχετε κατά νου ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα φυσικά αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C είναι 90 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες άνδρες και 75 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες γυναίκες.

Απόδειξη
Έρευνα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης C για συγκεκριμένες καταστάσεις δείχνει:

Καρκίνος. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτή η προστατευτική δράση σχετίζεται με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα τρόφιμα. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα δεν φαίνεται να προσφέρει το ίδιο όφελος.

Κοινό κρυολόγημα. Η λήψη από το στόμα συμπληρωμάτων βιταμίνης C δεν θα αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα οφέλη από την τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C για τη μείωση της διάρκειας ή της σοβαρότητας του κρυολογήματος είναι ελάχιστα.

Οφθαλμικές παθήσεις. Η λήψη από του στόματος συμπληρωμάτων βιταμίνης C σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και μέταλλα φαίνεται να αποτρέπει την επιδείνωση της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD). Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στη διατροφή τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη.

Η άποψή μας
Πράσινο φως: Γενικά ασφαλές

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από μια ισορροπημένη διατροφή. Τα άτομα που μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση συμπληρωμάτων.

Ασφάλεια και παρενέργειες
Όταν λαμβάνονται σε κατάλληλες δόσεις, τα από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης C θεωρούνται γενικά ασφαλή. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως:

Ναυτία, έμετος και διάρροια
Καούρα
Στομαχικές κράμπες ή φούσκωμα
Κόπωση και υπνηλία ή μερικές φορές αϋπνία
Πονοκέφαλο
Έξαψη του δέρματος
Σε μερικούς ανθρώπους, τα από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά, ειδικά όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις. Η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα πάνω από 2.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικών παρενεργειών.

Ενημερώστε το γιατρό σας ότι παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης C πριν κάνετε οποιεσδήποτε ιατρικές εξετάσεις. Τα υψηλά επίπεδα της μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ορισμένων εξετάσεων, όπως εξετάσεις κοπράνων για κρυφό αίμα ή εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου γλυκόζης.

Αλληλεπιδράσεις
Οι πιθανές αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν:

Αλουμίνιο. Η λήψη βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του αλουμινίου από φάρμακα που περιέχουν αλουμίνιο, όπως τα συνδετικά φωσφορικών αλάτων. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με νεφρικά προβλήματα.
Χημειοθεραπεία. Υπάρχει ανησυχία ότι η χρήση αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να μειώσει την επίδραση των φαρμάκων χημειοθεραπείας.
Οιστρογόνα. Η λήψη βιταμίνης C με από του στόματος αντισυλληπτικά ή με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων σας.
Αναστολείς πρωτεάσης. Η από του στόματος χρήση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει την επίδραση αυτών των αντιικών φαρμάκων.
Στατίνες και νιασίνη. Όταν λαμβάνεται με βιταμίνη C, τα αποτελέσματα της νιασίνης και των στατινών, που μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, θα μπορούσαν να μειωθούν.
Βαρφαρίνη (Jantoven). Υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να μειώσουν την απόκρισή σας σε αυτό το αντιπηκτικό.
www.mayoclinic.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr