Κολπική ζύμη. Κάντιντα το πρόβλημα-η αντιμετώπιση του-και η πρόληψη του. Φυσικές Και Ιατρικές Λύσεις.

Κολπική ζύμη. Κάντιντα το πρόβλημα-η αντιμετώπιση του-και η πρόληψη του. Φυσικές Και Ιατρικές Λύσεις.

Κολπικές μολύνσεις ζύμης: Κατανόηση των συμπτωμάτων και των θεραπειών

Η μαγιά είναι ένας κοινός μύκητας που βρίσκεται στο σώμα. Μπορεί να μετατραπεί σε μόλυνση ζύμης.
Σύμφωνα με έρυνες, 3 στις 4 γυναίκες θα έχουν λοίμωξη ζύμης στη ζωή τους.
Μια μόλυνση ζύμης μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα από έναν γιατρό ακόμη και με μια διαδικτυακή επίσκεψη.
Εάν είστε γυναίκα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είχατε τουλάχιστον μία κολπική μόλυνση ζύμης στη ζωή σας.

Συμβουλές για το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και τις αιτίες, να αντιμετωπίσετε την φαγούρα και την δυσάρεστη κατάσταση καθώς και συμβουλές για να αποφύγετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο ξανά στο μέλλον.

Τι είναι η μόλυνση ζύμης;
Μια κολπική λοίμωξη ζυμομύκητα, ή «αιδοιοκολπική καντιντίαση», είναι μια μυκητιασική λοίμωξη στον κόλπο και τους ιστούς του αιδοίου (κολπική είσοδος). Η μαγιά είναι ένας κοινός μύκητας που βρίσκεται στο σώμα. Κάποια ποσότητα ζύμης είναι φυσιολογική, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να μετατραπεί σε μόλυνση ζύμης. Μια κολπική μόλυνση ζύμης θα επηρεάσει 3 στις 4 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της. Για ορισμένες γυναίκες ‘ομως, οι μολύνσεις από ζυμομύκητες είναι συχνό φαινόμενο.

Ενώ μια κολπική μόλυνση ζύμης δεν είναι μεταδοτική, η σεξουαλική επαφή μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας μόλυνσης από ζυμομύκητες όταν η χημεία του σώματός σας αντιδρά με τα βακτήρια του συντρόφου σας.

Αιτίες μόλυνσης ζύμης
Εμφανίζεται όταν η φυσιολογική, υγιής κολπική χημεία σας αλλάζει και μια ζύμη, γνωστή ως candida, μεγαλώνει και εξαπλώνεται. Αυτή η ανισορροπία ζύμης μπορεί να προκληθεί από:

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα :

λόγω ιατρικής διαταραχής ή οροθετικός μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ζύμης.
Φάρμακα : ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και η κορτιζόνη μπορούν να εξοντώσουν τα καλά βακτήρια που ζουν στον κόλπο σας και βοηθούν στον έλεγχο της ζύμης.
Διαβήτης : όταν ο διαβήτης είναι ανεξέλεγκτος, η αύξηση του σακχάρου στις βλεννώδεις μεμβράνες σας μπορεί να δημιουργήσει ένα μέρος για την ανάπτυξη της μαγιάς.
Ορμόνες : φυσιολογικές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που είναι κοινές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και της εγκυμοσύνης.
Χημεία σώματος : μια φυσική αντίδραση στη χημεία του σώματος ενός άλλου ατόμου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της μαγιάς.
Είναι οι μολύνσεις ζύμης μεταδοτικές;
Ναι, οι μολύνσεις ζύμης μπορεί να είναι μεταδοτικές μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής με έναν μολυσμένο σύντροφο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να επηρεαστούν  μεταδοτικά απο την λοίμωξη. Ωστόσο, μια μόλυνση ζύμης δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ).

Τα συμπτώματα μιας κολπικής μόλυνσης από ζυμομύκητες περιλαμβάνουν:

αίσθημα καύσου όταν ουρείτε ή κατά τη διάρκεια του σεξ
ένα παχύρρευστο, λευκό, άοσμο έκκριμα που μπορεί να ποικίλλει από υδαρή έως τυρί cottage
πόνος, κνησμός, πρήξιμο και ερυθρότητα.
Θεραπεία για μόλυνση ζύμης
Εάν είστε βέβαιοι ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από μόλυνση ζύμης, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα φάρμακο χωρίς συνταγή, όπως μια αντιμυκητιακή κρέμα.

Εάν οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή ή οι θεραπείες στο σπίτι δεν ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας μέσα σε λίγες ημέρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορούμε συχνά να συνταγογραφήσουμε ένα χάπι μίας δόσης (Diflucan ή Fluconazole) ή να προτείνουμε άλλες μακροπρόθεσμες θεραπευτικές επιλογές. Ενώ μια μόλυνση ζύμης μπορεί να διαταράξει την καθημερινή σας ρουτίνα, μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα από έναν πάροχο ακόμη και με μια διαδικτυακή επίσκεψη , συνήθως σε λιγότερο από μία ώρα.

Σπιτικές θεραπείες για τη θεραπεία μιας κολπικής λοίμωξης ζύμης
Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη μόλυνση της κολπικής ζύμης με σπιτικές θεραπείες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις σπιτικές θεραπείες δεν έχουν αποδειχθεί από την επιστήμη ότι είναι αποτελεσματικές. Οι κοινές θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν:

Ένα μπάνιο με μηλόξυδο. Προσθέστε ½ φλιτζάνι μηλόξυδο σε χλιαρό νερό του μπάνιου και μουλιάστε για 20 λεπτά. Το οξύ στο ξύδι μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση μικροοργανισμών όπως η μαγιά.
Βορικό οξύ ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το βορικό οξύ έχει εγκριθεί από το CDC για χρήση μαζί με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία κολπικών λοιμώξεων. Ωστόσο, μην το χρησιμοποιείτε εάν είστε έγκυος και μην το εφαρμόζετε εάν το δέρμα σας είναι σπασμένο. Αραιώστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου με νερό πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα σας.
Τρώτε περισσότερο σκόρδο και τροφές ή συμπληρώματα με βιταμίνη C.
Βιολογικό λάδι καρύδας ή λάδι ρίγανης που εφαρμόζεται στο δέρμα.
Προβιοτικά. Αυτά τα «φιλικά» βακτήρια στο έντερό  βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας  στα βακτήρια στο σώμα σας. Για να αυξήσετε τα προβιοτικά σας μπορείτε: να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά όπως το ελληνικό γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να πιείτε kombucha ή μηλόξυδο, να πάρετε ένα από του στόματος συμπλήρωμα προβιοτικών ή να χρησιμοποιήσετε ένα προβιοτικό υπόθετο.

Διάγνωση και θεραπεία για υποτροπιάζουσα κολπική λοίμωξη ζύμης
Εάν η μόλυνση από ζυμομύκητα δεν βελτιωθεί ή επανέρχεται ξανά και ξανά, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να προγραμματίσετε μια προσωπική επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας, θα κάνει μια πυελική εξέταση και θα κάνει εργαστηριακό έλεγχο των κολπικών υγρών σας. Μια πιο ενδελεχής εξέταση θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον συγκεκριμένο τύπο ζύμης που έχετε για να καθορίσετε τα καλύτερα φάρμακα και τις επιλογές θεραπείας.

Είναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό εάν:

είναι η πρώτη φορά που έχετε μόλυνση ζύμης
είστε έγκυος ή έχετε διαβήτη
έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο (για να αποκλείσετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ή ΣΜΝ)
είχατε τέσσερις ή περισσότερες μολύνσεις ζύμης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Πώς να αποτρέψετε μια κολπική μόλυνση ζύμης
Αποφύγετε πλύσεις, κολπικές αποσμητικές λοσιόν και σπρέι και αρωματικά σαπούνια.
Στεγνώστε και αλλάξτε στεγνά ρούχα το συντομότερο δυνατό μετά το κολύμπι ή την προπόνηση.
Περιορίστε πόση ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα τρώτε.
Εάν είστε επιρρεπείς σε λοίμωξη από ζυμομύκητες μετά την επαφή, μπορεί να συνιστάται μια δόση Diflucan πριν από την επαφή.
Εάν είστε ευαίσθητοι σε μόλυνση ζύμης μετά τη λήψη αντιβιοτικών, μια δόση Diflucan στην αρχή και στο τέλος της αντιβιοτικής θεραπείας μπορεί να αποτρέψει μια μετα-αντιβιοτική μόλυνση ζύμης.
Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Κάντε μια διαδικτυακή επίσκεψη

Λάβετε θεραπεία γρήγορα σε κλινική ή επείγουσα περίθαλψη

Βρείτε μια κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr