Βότανα και μπαχαρικά για καλύτερη πέψη και πρόληψη των φουσκωμάτων

Βότανα και μπαχαρικά για καλύτερη πέψη και πρόληψη των φουσκωμάτων

Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr).

Κυρίως τα μπαχαρικά είναι εκείνα που έχουν αναγνωριστεί για τη δράση τους στη διαδικασία της πέψης. Αρχικά, τα περισσότερα δεδομένα ήταν εμπειρικά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερα ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση μπαχαρικών με την αυξημένη παραγωγή χολικών αλάτων, αλλά και παγκρεατικών και εντερικών ενζύμων, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

▶ Το τζίντζερ έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού, χωρίς ανεπιθύμητες δράσεις. Είναι τόσο αποτελεσματικό, που έχει δώσει καλά αποτελέσματα ακόμα και σε περιπτώσεις ναυτίας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά από χημειοθεραπείες. Θυμήσου να το χρησιμοποιείς ωμό.

▶ Ο κουρκουμάς έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε άλλες μελέτες αναφέρεται ότι η κατανάλωση κουρκουμά βελτιώνει τη μικροβιακή σύσταση του εντέρου και αντιμετωπίζει τη δυσβίωση. Έτσι, προσφέρει καλύτερη πέψη και απορρόφηση.

▶ Το κύμινο, χάρη σε ιδιαίτερα έλαια που περιέχει, μπορεί να μειώσει την κοιλιακή δυσφορία και τον πόνο, να βελτιώσει τη μορφή των κοπράνων και να αντιμετωπίσει το φούσκωμα σε άτομα με ευερέθιστο έντερο.

▶ Η μέντα, με βάση περισσότερο εμπειρικά δεδομένα, είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και τη βελτίωση της πέψης. Πιθανότατα συμβάλλει στη μυϊκή χαλάρωση και τη μείωση της εντερικής ευαισθησίας.

www.shape.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr