Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!

Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!

Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!
Η αποτοξίνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το παραδοσιακό σύστημα 5.000 ετών, την ιατρική Νου–Σώματος, όπως συνήθως αποκαλείται. Και όπως γίνεται κατανοητό και από τον ορισμό της επιστήμης της Αγιουρβέδα, η σύνδεση Σώματος – Νου είναι απόλυτα συνυφασμένη. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για μια σωματική αποτοξίνωση, αφού οι τοξίνες (ama) είναι υλικές, νοητικές, συναισθηματικές, ψυχικές …Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!

♦ της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός, Researcher of Ayurveda, Πρόεδρος Ayurveda Hellas

Πρόσεξε τις σκέψεις σου, γιατί γίνονται λέξεις

Πρόσεξε τις λέξεις σου, γιατί γίνονται πράξεις

Πρόσεξε τις πράξεις σου, γιατί γίνονται συνήθειες

Πρόσεξε τις συνήθειές σου, γιατί γίνονται χαρακτήρες

Πρόσεξε το χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται το πεπρωμένο σου!

♥ Ίντιρα Γκάντι

Ψυχική Αποτοξίνωση
Όταν μιλάμε για ψυχική αποτοξίνωση που αποτελεί την πεμπτουσία της έννοιας, αναφερόμαστε ουσιαστικά στην αποβολή των αρνητικών πεποιθήσεων που έχουν εγκατασταθεί μέσα μας και οδηγούν στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων, συμπεριφορών, σκέψεων, που με τη σειρά τους ευθύνονται για την εμφάνιση μιας σειράς δυσαρμονιών, όπως άγχος, φόβος, ανασφάλεια, ενοχές, έλλειψη αυτοπεποίθησης στην καθημερινότητά μας. Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!

Τοξικές πεποιθήσεις
Όπως ένα βαρέλι που είναι γεμάτο με λάσπη και βρώμικο νερό δεν μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε και να το αδειάσουμε μεμιάς, έτσι δεν μπορούμε να καθαρίσουμε αυτόματα δεκαετίες και βάλε… τοξικών πεποιθήσεων και όσα κουβαλάμε από προηγούμενες φάσεις της ζωής μας, που συνοδεύονται με καταγραφές, αναμνήσεις, ξένες αξίες και επιθυμίες… Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!

Αντ’ αυτού ρίχνοντας στο «βαρέλι» καθαρό νερό και δημιουργώντας μικρά ανοίγματα απελευθερώνουμε τη συσσωρευμένη βρωμιά καθημερινά. Το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και με τις πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας, ξεκινώντας από τις σκέψεις μας. Καθαρίζοντας τις τοξικές σκέψεις (το καθαρό νερό) δημιουργούμε χώρο για να έχουμε πρόσβαση σε καλές ποιότητες, όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η εμπιστοσύνη, η κατανόηση, η γενναιοδωρία, η ενσυναίσθηση, οδηγώντας μας σε μια βαθύτερη σύνδεση με τον Εαυτό και τους γύρω. Βαθιά Αποτοξίνωση Αγιουρβεδικά!

Καθαρίζοντας τις σκέψεις μας
Ξεκινάμε λοιπόν με τον έλεγχο των σκέψεών μας. Για κάθε ερέθισμα, ο νους δημιουργεί χιλιάδες σκέψεις και συνειρμούς. Λέγεται ότι κάνουμε περίπου 80.000 σκέψεις την ημέρα, που όμως λίγες έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Γενικά, οι σκέψεις χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες: οι άχρηστες, οι αρνητικές και οι θετικές. Οι άχρηστες και οι αρνητικές έχουν να κάνουν με το παρελθόν, το μέλλον και τους άλλους, ενώ αντίθετα οι θετικές με το παρόν, τον Εαυτό και την Εξέλιξή μας.

Έτσι, σε κάθε αρνητική σκεπτομορφή, στόχος είναι να δημιουργούμε μια θετική, έστω και με οραματισμό. Άλλωστε, η Επίγνωση και Οραματισμός είναι οι ποιότητες που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα όντα.

 

Καθαρίζοντας τις επιθυμίες μας
Η Επίγνωση μάς βοηθά να ξεκαθαρίσουμε, να αφουγκραστούμε να προσδιορίσουμε τις δικές μας επιθυμίες, συνδεόμενοι με την Αληθινή μας Φύση. Να μην γινόμαστε δηλαδή έρμαιοι στις επιθυμίες των άλλων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει μια ζωή που δεν βασίζεται στις προσωπικές τους επιθυμίες. Έτσι νιώθουν άδειοι, αυτό το περίφημο κενό, χωρίς σύνδεση με τον Εαυτό, χάνοντας σιγά -σιγά το σθένος, οδηγούμενοι στην ασθένεια.

Σύμφωνα με τα αγιουρβεδικά κείμενα μπορούμε να πορευτούμε στη ζωή μας με τις παρακάτω 4 βασικές προθέσεις:
1. Στοχεύοντας σε ένα σώμα γεμάτο ενέργεια
2. Καρδιά που συμπονά και αγαπά
3. Ήρεμος νους σε εγρήγορση
4. Φωτισμένη ύπαρξη και ζωή.

Αποτοξίνωση σε κάθε επίπεδο
Η Αγιουρβέδα, όντας ολιστικό σύστημα, βλέπει τον άνθρωπο ως Όλον, δηλαδή η ανθρώπινη ύπαρξη εννοείται σε τρία επίπεδα: Σώμα – Νους – Πνεύμα. Επομένως η αποτοξίνωση πρέπει να αφορά και τα τρία αυτά επίπεδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Αγιουρβέδα μάς προσφέρει πολλά εργαλεία και τεχνικές για μια βαθιά αποτοξίνωση.

♦ Διαλογισμός
Ο διαλογισμός* είναι ίσως το πιο ισχυρό εργαλείο για μια βαθιά αποτοξίνωση. Μπορεί να μας αποσυμφορήσει από το άγχος και τις σκόρπιες σκέψεις του μυαλού, που συσσωρεύουν νοητική ama. Ο διαλογισμός είναι το κλειδί για αυτό το άπειρο δυναμικό της Αληθινής μας Φύσης.

Διαθέτει, ωστόσο, ακόμη μια σημαντική δράση, κομβική για την υγεία και την άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με μια ιατρική έρευνα ο διαλογισμός μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα»

Pranayama
Oι τεχνικές αξιοποίησης της ζωτικής μας δύναμης (prana) μας διδάσκουν, ανάμεσα σε άλλα, πώς να αναπνέουμε βαθιά, αργά και παρατεταμένα, εξισορροπώντας την ψυχοφυσιολογία μας και βοηθώντας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Mantras και Kirtan
Με την τεχνική των δονήσεων και του ήχου αποτοξινώνονται οι ανώτερες συνειδησιακές μας καταστάσεις. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μέσω των ηχητικών δονήσεων μπορούμε να επιφέρουμε δραστικές αλλαγές στο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου, δηλαδή, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και τον εαυτό μας προς το καλύτερο.

Θεραπευτικές Κούρες & Βότανα
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της Αγιουρβέδα όσον αφορά στην ολιστική αποτοξίνωση δεν σταματούν εδώ. Περιλαμβάνονται αγιουρβεδικά μασάζ και θεραπευτικές κούρες (abhyangamm, nasyam, shirodhara, udvartana, swedan, κ.α.), καθώς και ειδικά βότανα που μπορούν να καθαρίσουν τα όργανα και να αναζωογονήσουν τους ιστούς. Μερικά από τα πιο σημαντικά αποτοξινωτικά βότανα της Αγιουρβέδα είναι τα: Τriphala, Ashwagandha, Αmalaki, Brahmi, Turmeric, Neem, κ.α.

Τα παραπάνω αγιουρβεδικά βότανα, καθώς και τα παραδοσιακά ελληνικά βότανα, όπως η ρίγανη, τα φύλλα ελιάς, το σπαθόχορτο, το μελισσόχορτο, ο σίστος, σε συνδυασμό με ειδικές προτάσεις lifestyle, ανάλογα με τον ιδιαίτερο αγιουρβεδικό μας τύπο** θα αναζωογονήσουν το σώμα μας, και θα τροφοδοτήσουν το μυαλό μας με θετικές σκέψεις και υγιείς πεποιθήσεις.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι η προοπτική, η υπέρβαση, η μαγεία, το μεταφυσικό, το «άνω θρώσκω», η έμπνευση και η δημιουργία πέρα από το Εγώ, αλλά σε σύμπνοια με το Όλον και τη Συμπαντική Ενέργεια αποτελούν τα κλειδιά για την απελευθέρωση από κάθε είδους τοξίνες, για την απόκτηση της moksha, που άλλωστε είναι και το τελικό μας δια ταύτα.

*Στο σπίτι της Αγιουρβέδα παραδίδονται δωρεάν μαθήματα διαλογισμού (webinar)

**Στο σπίτι της Αγιουρβέδα μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες για τον αγιουρβεδικό σας τύπο.

#TheHomeofAyurveda
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3632350

Πηγή: www.naturanrg.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr