Το πρώτο βήμα για καλή υγεία είναι η πρόληψη! Αυτοί είναι οι βασικοί έλεγχοι για κάθε γυναίκα

Το πρώτο βήμα για καλή υγεία είναι η πρόληψη! Αυτοί είναι οι βασικοί έλεγχοι για κάθε γυναίκα

Το πρώτο βήμα για καλή υγεία είναι η πρόληψη! Αυτοί είναι οι βασικοί έλεγχοι για κάθε γυναίκα
Δεν είναι πολύ πιο εύκολο να προλαμβάνουμε ένα πρόβλημα υγείας παρά να το θεραπεύουμε;
Από τη Γιούλη Αργυρακοπούλου MD, MSc, PhD, Παθολόγο-διαβητολόγο, διδάκτορα Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας και Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ας δούμε την αλλαγή της εποχής, μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλους, ως αφορμή και υπενθύμιση για να προγραμματίσουμε µια σειρά εξετάσεων προκειµένου να υποδεχτούµε µε καλή υγεία την άνοιξη. Η ανάγκη αυτή είναι ακόµα µεγαλύτερη αν έχουµε σκοπό να υιοθετήσουµε νέες, πιο υγιεινές συνήθειες ζωής, όπως η άσκηση.

Οι βασικοί έλεγχοι για καλή υγεία
• Ξεκινώντας από τον έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήµατος, συνιστάται η κλινική εξέταση από τον καρδιολόγο, στην οποία συνήθως περιλαµβάνονται η µέτρηση της αρτηριακής πίεσης, η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήµατος και ο υπέρηχος καρδιάς. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουµε ότι είµαστε υγιείς ώστε να ασκηθούµε.

• Για την πληρέστερη εικόνα συνήθως χρειάζεται ένας βασικός εργαστηριακός έλεγχος, όπως η γενική αίµατος, ο βασικός βιοχηµικός έλεγχος µε έλεγχο του σακχάρου αίµατος, των λιπιδίων (τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη και κλάσµατα HDL, LDL) και λοιπών βασικών βιοχηµικών παραµέτρων (ηλεκτρολύτες, ουρικό οξύ, νεφρική και ηπατική λειτουργία) και ορισµένων βιταµινών, όπως και ορµονικών παραµέτρων (έλεγχος θυρεοειδικών ορµονών). Η εξέταση των ούρων (γενική ούρων) συµπεριλαµβάνεται στις χρήσιµες εξετάσεις, καθώς µας δίνει και αυτή σηµαντικές πληροφορίες για την υγεία µας.

• Καλό θα ήταν να µην αµελούµε τον υπολογισµό του δείκτη µάζας σώµατος, ο οποίος υπολογίζεται µε τη µέτρηση του ύψους και βάρους (σ.σ. Θα βρεις το ανάλογο tool στο Shape.gr), καθώς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών µηνών συχνά δυσκολευόµαστε να διατηρήσουµε τη ρουτίνα της υγιεινής διατροφής και της συστηµατικής άσκησης. Στο φυσιολογικό εύρος ανήκουν τιµές µεταξύ 18,5-24,9 kg/m2.

• Τέλος, σηµαντική είναι η κλινική εξέταση στον δερµατολόγο µε την ολόσωµη δερµατοσκόπηση και την ανίχνευση άτυπων δερµατικών βλαβών, που έχουν προκληθεί από την ηλιακή ακτινοβολία, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έµφαση, µεταξύ άλλων, σε ύποπτους σπίλους.

Στον προληπτικό έλεγχο περιλαµβάνεται η κλινική εξέταση από τον παθολόγο. Να επισηµάνουµε ότι η κλινική εξέταση από τον ιατρό είναι κεφαλαιώδους σηµασίας και δεν υποκαθίσταται από τις εργαστηριακές εξετάσεις αίµατος και τις απεικονιστικές εξετάσεις

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr