Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;
♦ Η υπερμελάγχρωση είναι ο επιστημονικός χαρακτηρισμός των σκούρων περιοχών στο δέρμα, όπως είναι οι καφέ κηλίδες ή ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος. Οι υπερμελαγχρώσεις θεωρούνται πολύπλοκες και πολυπαραγοντικές βλάβες του δέρματος. Η έκταση, η απόχρωση και το βάθος τους ποικίλλει ανάλογα με την αιτιολογία και την ηλικία τους. Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

♦ της Μαρίας Γκέκα

Οι υπερμελαγχρώσεις κατά κανόνα, από την στιγμή που θα δημιουργηθούν (εάν δεν θεραπευτούν άμεσα), λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας ή της ορμονικής δραστηριότητας, τείνουν να μεγαλώνουν και να επιδεινώνονται. Συνεπώς όσο πιο νωρίς δράσουμε τόσο πιο εύκολα θα τις αντιμετωπίσουμε. Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;Το δέρμα στο πρόσωπό μας είναι ένα ευαίσθητο όργανο που αλλάζει όπως αλλάζει και το σώμα μας. Οι ορμόνες, η γήρανση και η διατροφή είναι όλοι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα. Οι χρωστικές ουσίες του δέρματος, παράγονται στα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο στρώμα της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας. Αυτά τα κύτταρα δημιουργούν διαφορετικές χρωστικές ουσίες, μία εκ των οποίων είναι η μελανίνη. Η βασική της λειτουργία της μελανίνης είναι να προστατεύει το δέρμα από βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

Παράγοντες που πυροδοτούν τις υπερμελαγχρώσεις
⇒ Ηλιακή ακτινοβολία
Η μεγαλύτερη αιτία της υπερμελάγχρωσης είναι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου, τα μελανοκύτταρα διεγείρονται φυσικά για να παράγουν περισσότερη μελανίνη σε μια προσπάθεια προστασίας του δέρματος από το έγκαυμα. Αυτή η υπερπαραγωγή μελανίνης που πυροδοτείται από τον ήλιο προκαλεί τις σκούρες κηλίδες στο δέρμα μας που ονομάζουμε ηλιακές κηλίδες-πανάδες. Οι συχνότερες δυσχρωμίες του προσώπου που χαρακτηρίζονται από υπερμελάγχρωση περιλαμβάνουν το μέλασμα, τις ηλιακές κηλίδες και τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

Υπερμελάγχρωση, τι να προσέξετε;

⇒Δερματικά προβλήματα
Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας δερματικής κατάστασης όπως το μέλασμα, η οποία προκαλεί γκρι ή καφέ μπαλώματα στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος ή αλλού.

Η υπερμελάγχρωση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ακμής, εκζέματος και ψωρίασης. Αυτές οι παθήσεις του δέρματος προκαλούν συχνά ουλές, με αποτέλεσμα μετά την επούλωση να αφήνουν σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

⇒ Ορμόνες
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μελανίνης. Υπάρχουν εκατοντάδες γονίδια που «εργάζονται στα παρασκήνια» και ρυθμίζουν την παραγωγή και τη διανομή της μελανίνης στο δέρμα μας. Είναι συχνό το φαινόμενο των πανάδων λόγω της αύξησης των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κηλίδωση είναι γνωστή ως μέλασμα και βρίσκεται σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Το μέλασμα μπορεί να πυροδοτηθεί από μόνο του, αλλά η έκθεση στον ήλιο θα το επιδεινώσει.

Συμβουλές πρόληψης & θεραπείας
Επειδή πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να παρουσιάσουν υπεμελάγχρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω βλάβης από τον ήλιο, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να τη διαχειριστείτε έγκαιρα σε 4 βασικά βήματα ώστε να σώσετε το δέρμα σας μακροπρόθεσμα.

προστασία του δέρματος από τον ήλιο
απολέπιση
προστασία του δέρματος από φλεγμονές
αναστολή της παραγωγής μελανίνης με προϊόντα λεύκανσης του δέρματος
Προστασία από τον ήλιο
Όσον αφορά στην πρόληψη, η προστασία από τον ήλιο είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα. Η χρήση αντηλιακού δεν πρέπει να προορίζεται μόνο για την παραλία. Αποτελεί καθημερινή υπόθεση φροντίδας του δέρματος για το καλοκαίρι και όχι μόνο…

Η καθημερινή χρήση του αντηλιακού προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας και συμβάλλει στη μείωση της πιθανής εξάπλωσης της υπερμελάγχρωσης.

Διαβάστε επίσης ⇒ 5 επιλογές για να Βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό

Απολέπιση
Δώστε έμφαση στην απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Βέβαια, οι πιο αποτελεσματικοί απολεπιστές για τη διαχείριση της υπερμελάγχρωσης είναι οι χημικές απολεπιστικές ουσίες, καθώς διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα από ό, τι οι φυσικές. Για το λόγο αυτό, μετά το τέλος του καλοκαιριού φροντίστε να κάνετε μια σειρά χημικών πήλινγκ στο δερματολόγο σας. Το χημικό peeling θα σας προσφέρει άμεσα μια πιο δροσερή και νεανική εμφάνιση, χωρίς σημάδια, κηλίδες και ουλές.

Τα χημικά απολεπιστικά (ουσίες και ένζυμα φρούτων όπως το γλυκολικό, το σαλικυλικό, το μηλικό ή το γαλακτικό οξύ (τα γνωστά μας ΑΗΑ και ΒΗΑ) έχουν κερατολυτική δράση, δηλαδή διαλύουν τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων επιταχύνοντας την απόπτωσή τους. Είναι τα πλέον ιδανικά ιδανικά για τη διαχείριση της υπερμελάγχρωσης.

Και για να μην υπάρχει παρανόηση είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε το εξής: Επειδή συνηθίζουμε να ταυτίζουμε στο μυαλό μας το φυσικό με το ασφαλές και το χημικό με το επικίνδυνο, στην περίπτωση της απολέπισης τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Στη φυσική απολέπιση, εάν οι απολεπιστικοί κόκκοι που εμπλουτίζουν τη σύνθεση του προϊόντος είναι μεγάλοι σε μέγεθος ή το σχήμα τους ανομοιόμορφο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματίσουν την επιδερμίδα και να της κάνουν κακό αντί για καλό. Τα χημικά πήλινγκ θα βοηθήσουν σημαντικά στον αποχρωματισμό των δυσχρωμιών και θα χαρίσουν λάμψη στο δέρμα σας.

 

Προστατέψτε το δέρμα σας από φλεγμονές
Όσον αφορά στις φλεγμονές το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι οι ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιείτε.

Για προστασία από φλεγμονές, αναζητήστε συστατικά όπως η ρεσβερατρόλη, η βιταμίνη Ε και η Centella asiatica (gotu kola). Η ασιατική centella, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, διαθέτει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, τονωτική και αγγειοσυσταλτική δράση. Το φυτό αυτό μπορεί να αναστείλει μια ομάδα ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ταχύτητα που συντίθεται το κολλαγόνο. Έτσι, χρησιμοποιείται ως παράγοντας σύσφιξης του δέρματος, αφού η αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό.

Γενικότερα, τα αντιφλεγμονώδη προϊόντα παρέχουν ένα φράγμα υγρασίας, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της βλάβης από τον ήλιο και μειώνουν τη διόγκωση του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλα είδη φλεγμονής του δέρματος.

Προϊόντα λεύκανσης
Η υπερμελάγχρωση, όπως αναφέραμε διαταράσσει την ισορροπία της παραγωγής μελανίνης στο δέρμα παράγοντας περισσότερη σε ορισμένες περιοχές σε σχέση με άλλες. Οπότε για την εξισορρόπηση της μελανίνης αναζητήστε προϊόντα με τα ακόλουθα συστατικά:

♠ KOJIC ACID
Το Kojic acid είναι μια φυσική λευκαντική κρέμα που δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία. Προέρχεται απο ένα είδος μανιταριού που είναι πολύ γνωστό για την επιτυχή καταπολέμηση των χρωστικών κηλίδων και του αποχρωματισμού του δέρματος.

♠ ALPHA ARBUTIN
Η Alpha-Arbutin είναι μια συνθετική ουσία που παράγεται με την χρήση ενζύμων από γλυκοζίτες της υδροκινόνης και της αλφα αμυλάσης. Χρησιμοποιείται για θεραπείες μελάσματος με lasers καθώς και σε προϊόντα λεύκανσης του δέρματος.

♠ ΝΙΑΣΙΝΑΜΙΔΗ
Πρόκειται για την ενεργό μορφή της βιταμίνης Β3. H τοπική εφαρμογή της νιασιναμίδης στο δέρμα βοηθά στη μείωση της ακμής, στην εξασθένιση των δυσχρωμιών, στην επούλωση των πληγών και στην καθυστέρηση της γήρανσης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι είναι χρήσιμη για τη μείωση των λεπτών γραμμών και των μεγάλων πόρων του δέρματος. Καθώς η νιασιναμίδη έχει αντι-γηραντικές ιδιότητες, τα τελευταία χρόνια έγινε ένα δημοφιλές συστατικό της βιομηχανίας καλλυντικών και περιποίησης δέρματος.

♠ ΑΖΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ
Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα φυσικό οξύ που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η σίκαλη. Έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν αποτελεσματικό στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή και η ροδόχρους ακμή.

♠ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ C)
Πλέον, είναι δεδομένη η συμβολή της βιταμίνης C στην αντιγήρανση. Η βιταμίνη C είναι βασικός αντίπαλος των ελεύθερων ριζών, που γεννιούνται από εξωτερικούς παράγοντες και γερνούν το δέρμα. Έχει, λοιπόν, εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση.Τα οφέλη της βιταμίνης C, όμως, δε σταματούν εκεί. Η βιταμίνη C φαίνεται ότι συμβάλλει ενεργά στη μείωση της υπερμελάγχρωσης, αφού περιορίζει την παραγωγή μελανίνης. Έτσι, το χρώμα του δέρματος ομαλοποιείται και οι πανάδες περιορίζονται.

♠ ΡΙΖΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑΣ
Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία γιατί καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και έχει καλά αποτελέσματα λεύκανσης στην επιδερμίδα.

♠ ΡΕΤΙΝΟΛΗ
Η ρετινόλη είναι μια μορφή της Βιταμίνης Α, η οποία όταν μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος. Η πανίσχυρη αυτή βιταμίνη επανορθώνει τις κυτταρικές δομές, περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και δυσχρωμίες.

Πηγή: Naturanrg

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr