Η κορυφαία λύση για τις βραδινές λιγούρες

Η κορυφαία λύση για τις βραδινές λιγούρες

Η κορυφαία λύση για τις βραδινές λιγούρες | imommy.gr
Γιατί μας «πιάνουν» βραδινές λιγούρες; Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; Τι να κάνουμε αν τελικά δεν τα καταφέρουμε;

Είναι αργά το βράδυ και νιώθετε να πεινάτε. Ίσως είχατε μια κουραστική ημέρα και να μην προλάβατε να φτιάξετε κάτι ή ίσως οι λιγούρες δεν σας αφήνουν να αποκοιμηθείτε. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είστε στην κουζίνα και χρειάζεστε κατά προτίμηση – ας είμαστε ειλικρινείς – ανθυγιεινά comfort foods.

Γιατί μας «πιάνουν» βραδινές λιγούρες;
Είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, αφού το βράδυ είναι η στιγμή της ημέρας που ηρεμούν από την ένταση και… ξεσπούν στο φαγητό. Αν, όμως, θέλετε να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας ή να αδυνατίσετε, θα πρέπει, όπως καταλαβαίνετε, να αλλάξετε αυτή σας τη συνήθεια.

Μάλιστα, η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτήν την τάση σας για βραδινό τσιμπολόγημα, αφού σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό «Obesity» ο κιρκάδιος ρυθμός μας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού) είναι αυτός που μας σπρώχνει στα γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα τα βράδια.

Η ενσωματωμένη αυτή ανάγκη μας για βραδινό φαγητό μπορεί να βοήθησε τους προγόνους μας να αποθηκεύουν λίπος ώστε να επιβιώσουν όταν δυσκολεύονταν να βρουν διαθέσιμη τροφή, σήμερα μπορεί όμως να καταστρέψει κάθε προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Πώς θα τις νικήσετε
Σιγουρευτείτε ότι όντως πεινάτε. Πολλές φορές πρόκειται για συναισθηματική πείνα και όχι για πραγματική πείνα. Αν φάγατε το βραδινό σας πριν λίγη ώρα, πιθανότατα απλά νομίζετε ότι πεινάτε. Αν πάλι νιώθετε όντως ότι πρέπει να φάτε, προτιμήστε μερικά στικς λαχανικών.

Ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Κάντε ένα αναζωγονητικό ντους, πάρτε τηλέφωνο την κολλητή σας ή διαβάστε ένα βιβλίο. Προτού το καταλάβετε θα έχετε ξεχάσει την πείνα σας και θα έχει φτάσει η ώρα να κοιμηθείτε.

Φτιάξτε ένα ρόφημα. Όχι ζεστή σοκολάτα, αλλά πράσινο τσάι ή αφέψημα μέντας. Έτσι θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας και θα περιορίσετε την όρεξή σας φαγητό.

Πλύντε τα δόντια σας. Μετά το βραδινό σας, πλύντε τα δόντια σας, ώστε να σκεφτείτε καλύτερα το αν θα τσιμπήσετε κάτι στη συνέχεια.

Μασήστε μια τσίχλα. Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να μπερδέψει τον εγκέφαλο και το στομάχι σας ότι τρώτε ή ότι είστε χορτάτη. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο το μυαλό σας θα νιώθει ότι τρώτε, αλλά θα κρατήσετε απασχολημένο και το στόμα σας. Απλά σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει τσίχλες χωρίς ζάχαρη, ώστε να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες.

Αν δεν τα καταφέρετε… θυμηθείτε
Η λύση, στην περίπτωση που τελικά δεν καταφέρετε να αντισταθείτε, είναι να επιλέξουμε σνακ χαμηλών θερμίδων που διευκολύνουν τον ύπνο και δε θα μας κάνουν να ξυπνήσουμε με φούσκωμα (και τύψεις για όσα φάγαμε το προηγούμενο βράδυ).

Μια φέτα τυρί
Σίγουρα, είναι επεξεργασμένο, αλλά μια μερίδα αυτού του σνακ περιέχει πρωτεΐνες και λιπαρά που θα μας χορτάσουν. Επίσης, έχει περίπου 80 θερμίδες. Το τυρί περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μπορεί να μας φέρει υπνηλία.

Μπολ με μούρα
Στην περίπτωση που έχετε όρεξη για γλυκό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα μούρα. Εκτός από το ότι είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, που εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού, τα μούρα περιέχουν μαγνήσιο, μέταλλο που χαλαρώνει τα νεύρα και τους μυς για να επιταχύνει την διαδικασία του ύπνου.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνα τους ή να προσθέσετε μερικά ψιλοκομμένα καρύδια ή και λίγο γάλα.

Σάντουιτς γαλοπούλας
Όταν έχετε όρεξη για ένα σάντουιτς, ξεκινήστε βάζοντας άπαχη πρωτεΐνη, όπως είναι η γαλοπούλα και προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης. Προσθέστε μια φέτα ντομάτα, λίγο μαρούλι και λίγο μαγιονέζα ή μουστάρδα. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων θα «μπλοκάρει» το αίσθημα της πείνας.

Απλά δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να χωνέψετε το μισό σάντουιτς πριν συνεχίσετε με το δεύτερο μισό, καθώς όταν νιώθετε έντονο κορεσμό μπορεί να σας δυσκολέψει στον ύπνο.

Δημητριακά με γάλα
Μπορεί να κρατάτε τα δημητριακά σας για το πρωινό σας γεύμα αλλά μπορούν να γίνουν και ένα έξυπνο μεταμεσονύχτιο σνακ, που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση υδατανθρακών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που είναι πολλά δημητριακά με βάση το καλαμπόκι, πριν τον ύπνο μας βοηθά να αποκοιμηθούμε.

Διατηρήστε τις μερίδες μικρές (ολόκληρο το σνακ σας πρέπει να είναι κάτω από 300 θερμίδες), ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με καούρες, καθώς τα βαριά γεύματα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ένα φλιτζάνι κορν φλέικς έχει 100 θερμίδες και ένα μισό φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα έχει 45 θερμίδες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο, μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνη. Επιπλέον, δρα επίσης ως φυσικό χαλαρωτικό στο σώμα.

www.imommy.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr