Το τρόφιμο που θα «λατρέψει» το έντερό σας – Παρέχει ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη D

Το τρόφιμο που θα «λατρέψει» το έντερό σας – Παρέχει ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη D

H διατροφική μας σχέση με τα μανιτάρια θα λέγαμε ότι είναι ακραία: άλλοι τα μισούν και άλλοι τα λατρεύουν, χωρίς να υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση. Ακόμα όμως κι αν δεν σας ταιριάζουν γευστικά, η κατανάλωσή τους επιδρά θετικά στο εντερικό μικροβίωμα

Τα μανιτάρια κρατούν το μυαλό για πάντα νέο
Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διατροφή δυτικού τύπου, με την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά, μπορεί να αντισταθμίσει η αύξηση της κατανάλωσης ενός… μύκητα, πλούσιου σε πρωτεΐνες που συνάμα θωρακίζει και την ψυχική μας υγεία: των μανιταριών.

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με τα μανιτάρια τέθηκε υπό το μικροσκόπιο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst από τον διατροφολόγο Zhenhua Liu, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας και Υγείας. Ο πυρήνας της έρευνας έγκειται στη συμβολή των μανιταριών στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου και πώς θα μπορούσαν να θωρακίσουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν λόγω της διατροφής δυτικού τύπου, όπως η παχυσαρκία, o σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ειδικότερα, τα αποξηραμένα μανιτάρια ποικιλίας πλευρώτους περιέχουν μια μοναδική διατροφική σύνθεση: είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη δυτικού τύπου διατροφή, όπως οι φυτικές ίνες και βιταμίνη D, καθιστώντας τα ιδανικά για την υγεία του εντέρου.

Όπως σημειώνει, η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο στη δημόσια υγεία. Σε αυτούς επικεντρώνονται οι έρευνες του εργαστηρίου, διερευνώντας τους τρόπους που οι μεταβολικά σχετικές παραλλαγές γονιδίων τους αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

«Η εντερική δυσλειτουργία θεωρείται ότι είναι ένας από τους υποκείμενους μηχανισμούς που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή δυτικού τύπου», τονίζει ο δρ. Liu. Σε προηγούμενη έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα σπάνια μελετημένο βακτήριο, το Turicibacter, εξουδετερώνεται σχεδόν πλήρως από την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά όχι από τη γενετική παχυσαρκία.

H μελέτη θα εμβαθύνει περισσότερο στα ενδότερα των μανιταριών, εξετάζοντας τους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που θεωρούνται ευεργετικοί για το έντερο. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst θα εξετάσει την αλληλεπίδραση του μανιταριού με το βακτήριο Turicibacter που σχετίζεται με την εντερική δυσλειτουργία που προκαλεί μια δυτικού τύπου διατροφή και την ενδεχόμενη επίδραση στην αναμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου.

www.ygeiamou.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr