Έχω ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Έχω ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D, ή η βιταμίνη του ήλιου, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιών οστών, για τη διατήρηση των ανοσολογικών αποκρίσεων, των νευρολογικών λειτουργιών και της ανάπτυξης του εγκεφάλου, μαζί με την προστασία από ψυχολογικές διαταραχές.  Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και κάνει τα οστά να γίνονται αδύναμα και επιρρεπή σε κατάγματα.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D
Ηλιακό φως – 10-15 λεπτά ηλιακού φωτός πριν από τις 10 το πρωί για να αποφευχθεί η βλάβη από τον ήλιο – τουλάχιστον 2 έως 3 φορές την εβδομάδα
Θαλασσινά όπως σολομός, σαρδέλες και μουρουνέλαιο
Γάλα- Κατσικίσιο γάλα ή γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες
Μανιτάρια Shiitake
Αυγά
Τα υγιή λίπη που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως ο ηλίανθος, ο λιναρόσπορος, τα σπορέλαια, το ghee (διαυγασμένο βούτυρο) και οι ελιές ενισχύουν την απορρόφηση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε και Κ). Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιταμίνης D με τους 2 κύριους τύπους να είναι η βιταμίνη D2 ή εργοκαλσιφερόλη και η βιταμίνη D3 ή χοληκαλσιφερόλη. Η βιταμίνη D2 ή εργοκαλσιφερόλη, προέρχεται από φυτά, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το γάλα και τα συμπληρώματα διατροφής. Η βιταμίνη D3 ή χοληκαλσιφερόλη, προέρχεται από λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο, αυγά, συκώτι κ.λπ. εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα, και παράγεται από το σώμα μας όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες (UVB) του ήλιου.

Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται για τη θεραπεία:

Καρδιαγγειακές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη
Διαβήτης
Ευσαρκία
Μυϊκή αδυναμία
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, βρογχίτιδα και
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).
Η βιταμίνη του ήλιου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. 

Η απορρόφηση του ηλιακού φωτός για τη σύνθεση της βιταμίνης D εξαρτάται επίσης από την ηλικία, τον τόνο του δέρματος, την ποσότητα του δέρματος που καλύπτεται από ρούχα, αντηλιακό καθώς και τον χρόνο και την ώρα της ημέρας που περνάει ένα άτομο σε εξωτερικούς χώρους.

Μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D και εάν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D. Η βιταμίνη μπορεί να αντιδράσει αρνητικά με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο μπορεί να παίρνετε, προκαλώντας τοξικότητα γι αυτό απαιτούνται ιατρικές συστάσεις και συνεργασία.

.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr