Θυμάρι το φάρμακο για ακμή, γερά οστά, όραση:ωχρά κηλίδα, πίεση, κρυολόγημα – βήχα, ανοσία, καρδιά, μαλλιά, άψογο δέρμα, σερτονίνη και ντοπαμίνη!

Θυμάρι το φάρμακο για ακμή, γερά οστά, όραση:ωχρά κηλίδα, πίεση, κρυολόγημα – βήχα, ανοσία, καρδιά, μαλλιά, άψογο δέρμα, σερτονίνη και ντοπαμίνη!

Θυμάρι: Οφέλη για την υγεία, διατροφή, χρήσεις, συνταγές και παρενέργειες

Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό αειθαλές βότανο που αποτελεί βασικό μπαχαρικό στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο λόγω της έντονης γεύσης και  ξεχωριστής γεύσης του. Αυτό το δροσιστικό βότανο που ταιριάζει με τη βοτανική ονομασία Thymus Vulgaris ανήκει στην οικογένεια μέντας Lamiaceae. Είναι  πολύ γνωστό για τα απαραίτητα φαρμακευτικά του οφέλη, καθώς τα φύλλα, τα άνθη και το λάδι του θυμαριού, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία πολλών ασθενειών . Υπάρχουν περισσότερα από 400 υποείδη θυμαριού που πιστώνεται ότι έχουν μαγειρική, φαρμακευτική και διακοσμητική χρήση, ωστόσο, το Thymus vulgaris είναι το πιο καλλιεργούμενο βότανο για γαστρονομικούς σκοπούς.

Το όνομα θυμάρι προέρχεται από τη λατινική λέξη “thymus” που είναι η ελληνική λέξη “thumu” που σημαίνει καπνός λόγω του διεγερτικού του αρώματος. Φημισμένο ως φυσικός θεραπευτής, το έλαιο θυμαριού χρησιμοποιήθηκε από αμνημονεύτων χρόνων για την προστασία ενός ατόμου από τη δηλητηρίαση, την προώθηση της πέψης και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και του βήχα . Χάρη στη μοναδική του γεύση, αν και το θυμάρι έχει παραμείνει βασικό γαστρονομικό προϊόν, μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια πληθώρα ευεργετικών φαρμακευτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Φυτό θυμάρι
Το θυμάρι είναι ένα γηγενές βότανο στις περιοχές της Μεσογείου και της Ασίας και καλλιεργείται καλύτερα σε ζεστές, ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Ανέχεται το κλίμα ξηρασίας και μπορεί να καλλιεργηθεί με σπόρο, μοσχεύματα ή χωρίζοντας ριζωμένα τμήματα του φυτού και να υβριδιστεί πολύ εύκολα. Οι μίσχοι είναι συνήθως στενοί και ξυλώδεις με ζευγαρωμένα φύλλα ή συστάδες λουλουδιών. Τα φύλλα είναι αειθαλή, διατεταγμένα σε αντίθετα ζεύγη, οβάλ και μικρά, μήκους 4-20 mm, που κυμαίνονται από ωχροπράσινες αποχρώσεις έως βαθύ πράσινο και λαδί, καθώς και χάλκινη ή ασημί χροιά. Τα άνθη είναι διατεταγμένα σε πυκνές τερματικές κεφαλές με ανομοιόμορφο κάλυκα και χρώμα λευκό, λιλά, μωβ ή ροζ. Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες θυμαριού – κοινό θυμάρι, κόκκινο ερπετό θυμάρι, κύμινο θυμάρι και λεμονόθυμο με ιδιότητες βιοδραστικών ενώσεων,

Το θυμάρι είναι γνωστό και με άλλα κοινά ονόματα όπως Θυμάρι κήπου, Γαλλικό Θυμάρι, Ισπανικό Θυμάρι, Τομίλο, Βαν Ατζγουεάν, Βάνια Γιαβάνι. Στην Ινδία το θυμάρι είναι γνωστό με δημοτικά ονόματα όπως Banajwain στα Χίντι, Marizha, Masho και Rangsbur στα Punjabi και Hasha στα Ουρντού.

Χρήσεις
Το θυμάρι είναι βασικό συστατικό της γαλλικής, της ιταλικής και της Καραϊβικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για να ενισχύσει  το άρωμα από κρέατα, σάλτσες, σούπες και μαγειρευτά. Αν και είναι πολύ γευστικό, δεν υπερισχύει της γεύσης όταν αναμιγνύεται με άλλα βότανα και μπαχαρικά. Διατίθεται τόσο φρέσκο ​​όσο και αποξηραμένο. Το φρέσκο ​​θυμάρι είναι κυρίως διαθέσιμο όλο το χρόνο, και πωλείται σε δέσμες κλαδιών. Το θυμάρι διατηρεί τη γεύση του στο στέγνωμα καλύτερα από τα περισσότερα άλλα βότανα. Το αποξηραμένο, αλεσμένο θυμάρι απαιτείται σε μικρότερη ποσότητα όταν αντικαθιστά το φρέσκο ​​στα πιάτα. Επίσης, σε σύγκριση με το φύλλο δάφνης , το θυμάρι απελευθερώνει τις γεύσεις του αργά, επομένως προστίθεται νωρίς στη διαδικασία μαγειρέματος.

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού περιέχει 20-55% θυμόλη, η οποία πιστώνεται ότι έχει αντισηπτικά και αντιβιοτικά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιείται σε στοματικά διαλύματα, σε φαρμακευτικούς επιδέσμους και σε κρέμες για μύκητες. Ενώ ένα καταπραϋντικό τσάι που παρασκευάζεται με χρήση του βοτάνου είναι ευεργετικό για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού και καταπολεμά τον βήχα και τη βρογχίτιδα. Επιπλέον, η Αγιουρβέδα, η Σίντα και η κινεζική ιατρική εκτιμούν πολύ αυτό το ταπεινό βότανο για τις απίστευτες δυνατότητές του στη θεραπεία μιας σειράς αναπνευστικών διαταραχών, γαστρίτιδας και δερματικών προβλημάτων.
Οφέλη μπαχαρικού θυμαριού
Προικισμένο με έναν θησαυρό φυτοθρεπτικών συστατικών , βιταμινών και μετάλλων, το θυμάρι κατέχει βασικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της συνολικής υγείας και ευεξίας του σώματος. Γεμισμένο με θυμόλη, ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο , που έχει αντιμυκητιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Εκτός από αυτά, είναι επίσης μια άφθονη πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών όπως η ζεαξανθίνη, η λουτεΐνη, η απιγενίνη, η ναρινγενίνη, η λουτεολίνη και η θυμονίνη που είναι πολύτιμα για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή λοιμώξεων. Το θυμάρι παρέχει επίσης τεράστια αποθέματα καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, σεληνίου, συμπλέγματος βιταμινών Β, Κ, C και φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος.

Μάτια
Όντας εγγενώς πλούσιο σε βιταμίνη Α , ένα αντιοξειδωτικό, αυτό το αρωματικό βότανο βελτιώνει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, γλαυκώματος και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Περιέχει επίσης πληθώρα φαινολικών ενώσεων, οι οποίες προστατεύουν τις βλεννώδεις μεμβράνες και τα οπτικά κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Η κατανάλωση ενός εγχύματος θυμαριού ή η χρήση  ελαίου διευκολύνει τα προβλήματα ξηροφθαλμίας.

Ελέγχει την αρτηριακή πίεση
Το θυμάρι είναι γεμάτο με κάλιο, ένα ζωτικό μέταλλο, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των υγρών των κυττάρων και του σώματος. Βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Πίνοντας ένα δροσιστικό φλιτζάνι τσάι θυμαριού μειώνεται η αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Θεραπεύει το κρυολόγημα και τον βήχα
Ευλογημένο με αντισηπτικά και αντιβιοτικά χαρακτηριστικά, το τσάι θυμαριού είναι μια σίγουρη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και τον βήχα. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία του πονόλαιμου και της βρογχίτιδας. Η παρουσία καρβακρόλης στο έλαιο θυμαριού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Ενισχύει τα οστά
Το θυμάρι είναι μια εντυπωσιακή πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου, μαγγανίου και σιδήρου, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση των οστών και στην προώθηση της ανάπτυξης των οστών . Έτσι, η προσθήκη θυμαριού στη διατροφή βοηθά στη διατήρηση ισχυρότερων οστών και αποτρέπει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στους ηλικιωμένους.

Αυξάνει την υγεία της καρδιάς
Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του θυμαριού βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, που είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων. Το έλαιο θυμαριού γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά προάγει την υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων, χαλαρώνοντας τις φλέβες και τις αρτηρίες και ενισχύοντας τους καρδιακούς μυς.

Ενισχύει την Ανοσία
Η ικανοποίηση των απαιτήσεων των απαραίτητων βιταμινών που χρειάζεται το σώμα μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο. Προσθέστε αυτό το αρωματικό βότανο γεμάτο με σύμπλεγμα βιταμινών Α, C και Β και μεταλλικά στοιχεία σίδηρο, σελήνιο και μαγγάνιο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η κατανάλωση τσαγιού θυμαριού σε τακτική βάση βοηθά στην ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών και βελτιστοποιεί τη συνολική υγεία.

Ανεβάζει τη διάθεση
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για αρωματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς λόγω της αφθονίας του στην δραστική ουσία, της καρβακρόλης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρβακρόλη αυξάνει τις συγκεντρώσεις σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δύο βασικών ορμονών που ελέγχουν τη διάθεση και έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική ευεξία μας.

Το θυμάρι χρησιμοποιείται για τα μαλλιά και το δέρμα
Η καλή παροχή θρεπτικών συστατικών στους θύλακες της τρίχας εξασφαλίζει μια πιο δυνατή και ογκώδη χαίτη. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού γεμάτο με θρεπτικά συστατικά φιλικά προς τα μαλλιά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών ενώ αποτρέπει την αραίωση των μαλλιών. Επιπλέον, οι ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες βοηθούν στην εξάλειψη της πιτυρίδας και στη μείωση του κνησμού και της αδιάκοπης τριχόπτωσης, εξασφαλίζοντας έτσι την αναγέννηση των υγιών μαλλιών.

Αντιμετώπιση ακμής
Η ακμή είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων και αν έχετε βαρεθεί να δοκιμάζετε διάφορες θεραπείες για την ακμή χωρίς καλύτερα αποτελέσματα, τότε εδώ είναι ένας φυσικός θεραπευτής – το θυμάρι. Αυτό το θεραπευτικό βότανο γεμάτο με ισχυρά αντιβακτηριακά χαρακτηριστικά είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των εξάρσεων ακμής . Υποστηρίζει επίσης τη διατήρηση της υγείας του δέρματος αποτρέποντας όλα τα βακτήρια και τα παθογόνα που προκαλούν διάφορες δερματικές παθήσεις. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού αραιώνεται με νερό και χρησιμοποιείται ως τονωτικό για να συσφίξει το δέρμα και να το κάνει να φαίνεται νεανικό.

Συνταγές θυμαριού

ινδική συνταγή για μυημένους
Λεμονόθυμο Ρασάμ
Λεμονόθυμο Ρασάμ
Συστατικά
1 φλιτζάνι νερό ταμαρίνδου

2 κουταλιές σκόνη rasam

1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη, ντομάτα

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού asafoetida (χινγκ)

1 κουταλιά φρέσκα φύλλα θυμαριού

Αλάτι για γεύση

Νερό όσο χρειάζεται

1 κσ χυμό λεμονιού

Για Μετριασμό
2 κουταλιές γκι

1/2 κγ σπόρους μουστάρδας

1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου

2 κλωναράκια κάρυ

Μέθοδος:
Μουλιάζουμε το ταμαρίνδο σε ένα φλιτζάνι νερό για 20 λεπτά και μετά φιλτράρουμε το νερό.

Σε ένα βαθύ πάτο, προσθέτουμε το νερό ταμαρίνδου, τις ντομάτες, τη σκόνη rasam, το κύμινο, την πιπεριά σε σκόνη, το μεντεσέ και το αλάτι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες.

Αφήστε το rasam να σιγοβράσει για 5 έως 10 λεπτά, έτσι ώστε η ωμή γεύση της σκόνης μπαχαρικών να ενσωματωθεί καλά στο rasam.

Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Σε ένα τηγάνι προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού γκι και καρυκεύστε με μουστάρδα και σπόρους jeera. Προσθέστε τα φύλλα κάρυ και το κόκκινο τσίλι, αφήστε το να ραγίσει και σβήστε τη φωτιά.

Ρίξτε tadka στο rasam. Τέλος, στύβουμε το χυμό λεμονιού σε ράσαμ θυμαριού λίγο πριν το σερβίρουμε.

Απολαύστε αυτό το comfort food μαζί με ζεστό ρύζι και papad.

Τσάι θυμαριού
Το θυμάρι είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά φυτοθρεπτικά συστατικά του, τα οποία αποδίδονται στην εντερική και αποσυμφορητική δράση. Έτσι, είναι μια ασφαλής φυσική θεραπεία για τη θεραπεία του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας, του βήχα, του πονόλαιμου και της θεραπείας των πεπτικών προβλημάτων. Ο χυμός λεμονιού είναι γεμάτος με βιταμίνη C για την ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών και την προστασία του οργανισμού από ασθένειες. Επιπλέον, το ταμαρίνδο είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου που ενισχύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση και τα κατάγματα των οστών.

Τσάι θυμαριού-συνταγή.

Συστατικό
2 ξυλάκια κανέλας

2 κουταλιές της σούπας ξερό θυμάρι

2 φλιτζάνια νερό

Μέλι για γεύση

Μέθοδος
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε νερό και βράζουμε καλά.

Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τα μυρωδικά, καλύψτε με ένα καπάκι και σιγοβράστε για 15 λεπτά.

Στραγγίστε το τσάι σε ένα φλιτζάνι και σερβίρετε ζεστό με λίγο μέλι ή οποιοδήποτε γλυκαντικό της επιλογής σας.

Θρέψη
Το θυμάρι είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες K, C και φολικό οξύ που υποστηρίζουν την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, ενισχύουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Με ισχυρά αντιικά, αντιμυκητιακά και αντιβακτηριακά χαρακτηριστικά, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα, τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Παρενέργειες
Το βότανο θυμάρι χρησιμοποιείται κυρίως για γαστρονομικούς σκοπούς και θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αυτού του αρωματικού βοτάνου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των βλεννογόνων, κοιλιακές κράμπες, πονοκεφάλους και ζάλη. Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα αιθέρια έλαια, το θυμαρέλαιο μπορεί να ληφθεί από το στόμα, αν και σε περιορισμένες ποσότητες. Η υπερκατανάλωση θυμαριού μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Το έλαιο και τα συμπληρώματα θυμαριού πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής. Όμως η χρήση του θυμαριού στη μαγειρική δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Το έλαιο ή το συμπλήρωμα θυμαριού δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr