Οστεοπόρωση: Πρόληψη και  αντιμετώπιση.

Οστεοπόρωση: Πρόληψη και αντιμετώπιση.

Η οστεοπόρωση, από την ελληνική λέξη, «πορώδη οστά», είναι μια ασθένεια των οστών όπου η οστική πυκνότητα μειώνεται και εμφανίζεται μεγαλύτερη από την κανονική οστική απώλεια. Τα οστά γίνονται ασυνήθιστα πορώδη και είναι συμπιεστά, σαν σφουγγάρι. Αυτή η κατάσταση αναγκάζει τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, τόσο πολύ που ακόμη και ήπιες πιέσεις όπως το σκύψιμο ή ο βήχας μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης, αλλά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με τις λευκές και τις Ασιάτισσες σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο.

Συμπτώματα
Υπάρχουν λίγα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια οστεοπόρωσης .

Συνήθως, ο πόνος στην πλάτη, που προκαλείται από κάταγμα ή κατάρρευση σπονδύλου, απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου, σκυμμένη στάση, οστά που σπάνε πολύ πιο εύκολα από το αναμενόμενο είναι τα σημάδια ότι η οστεοπόρωση έχει ήδη αναπτυχθεί.

Τα τελευταία αποτελέσματα μιας ισλανδικής μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου μεγάλου οστεοπορωτικού κατάγματος που θα συμβεί μετά το πρώτο είναι πιθανό να είναι τρεις φορές υψηλότερος τον πρώτο χρόνο μετά το αρχικό συμβάν. Ακόμη και 10 χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κατάγματος παραμένει διπλάσιος και είναι 41% υψηλότερος για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες.

Το κάταγμα του οστού μπορεί να είναι είτε ρωγμή, δηλαδή κάταγμα ισχίου είτε κατάρρευση, δηλαδή συμπιεστικό κάταγμα των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Συχνές περιοχές καταγμάτων των οστών λόγω οστεοπόρωσης είναι οι γοφοί, η σπονδυλική στήλη, τα πλευρά και οι καρποί.

Πόνος σαν ζώνη που ακτινοβολεί από την πλάτη προς τα πλάγια του σώματος σηματοδοτεί κατάγματα των σπονδύλων. Τα επαναλαμβανόμενα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης προκαλούν χρόνιο πόνο στη μέση, μαζί με απώλεια ύψους ή/και καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης λόγω σπονδυλικής κατάρρευσης. Αυτή είναι η σειρά που δίνει στα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση μια καμπουριασμένη όψη.

Πρόληψη
Η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης εξαρτάται από το πόση οστική μάζα είχε συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της νεότητας ενός ατόμου. Όσο υψηλότερη είναι η μέγιστη οστική μάζα, τόσο περισσότερο οστό υπάρχει από το οποίο εξαρτάται η σκελετική μας δομή και πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξει οστεοπόρωση καθώς γερνάει ένας άνθρωπος.

Υπάρχουν 3 παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας των οστών:

Ασβέστιο
Η ημερήσια διατροφική απαίτηση τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες μεταξύ 18 και 50 ετών είναι 1000 mg ημερησίως. Αυτή η ημερήσια απαίτηση αυξάνεται στα 1.200 mgs όταν οι γυναίκες φτάσουν τα 50 και οι άνδρες τα 70 έτη.

Οι ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο καλύπτονται καταναλώνοντας:

Μεταξύ 200 και 300 mg γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών σε μία μόνο μερίδα.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, π.χ. σπανάκι κ.λπ.

Σπόροι και υποπροϊόντα σόγιας και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως δημητριακά και χυμός πορτοκαλιού.

Λάβετε συμπληρώματα ασβεστίου μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας καθώς η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και πέτρες στα νεφρά.

Βιταμίνη D
Βελτιώνει την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά το ασβέστιο. Οι άνθρωποι σε τροπικές και ισημερινές περιοχές απορροφούν βιταμίνη D μέσω του ηλιακού φωτός. Τα άτομα που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους ή όσοι χρησιμοποιούν τακτικά αντηλιακό ή αποφεύγουν εντελώς τον ήλιο μπορεί να μην απορροφούν αρκετή βιταμίνη D από το δέρμα τους. Οι γιατροί συνταγογραφούν 600 έως 800 διεθνείς μονάδες (IU) την ημέρα, μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ασκηση
Βοηθά στη δημιουργία γερών οστών, επιβραδύνει την οστική απώλεια και ωφελεί τα οστά ανεξάρτητα από το πότε ένα άτομο αρχίζει να ασκείται. Τα οφέλη της άσκησης είναι μεγαλύτερα όταν ξεκινάς να ασκείσαι τακτικά σε νεαρή ηλικία και συνεχίζεις σε όλη τη ζωή.

Ασκήσεις με βάρη και επίσης…

Το περπάτημα,

Τζόκινγκ,

Τρέξιμο,

Αναρρίχηση σκάλας,

Σχοινάκι και

Το σκι βοηθά στο χτίσιμο των οστών στα πόδια, στο ισχίο και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr