Δάφνη η σπουδαία. Ένα πολυεργαλείο -Χρήσεις- Συνταγές Για Τον Μεταβολισμό,Τα Μαλλιά, Το Ζάχαρο Και Την Συνολική Υγεία!

Δάφνη η σπουδαία. Ένα πολυεργαλείο -Χρήσεις- Συνταγές Για Τον Μεταβολισμό,Τα Μαλλιά, Το Ζάχαρο Και Την Συνολική Υγεία!

Διατροφή, οφέλη για την υγεία, χρήσεις, συνταγές και παρενέργειες

Το ευχάριστα αρωματικό φύλλο δάφνης είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος γευστικός παράγοντας σε ένα φάσμα γαστρονομικών απολαύσεων από την αρχαιότητα. Το φύλλο δάφνης ή η δάφνη περιγράφεται ως το δέντρο του Θεού Ήλιου, το ουράνιο ζώδιο του Λέοντα. Τα φύλλα δάφνης δίνουν γλυκό άρωμα και γεύση όταν προστίθενται στις συνταγές. Τα μαραμένα και αποξηραμένα είναι πράγματι πολύ δυνατά και μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες. Χάρη στην ξεχωριστή γεύση και το άρωμά τους, τα φύλλα δάφνης έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για να προσφέρουν έναν επιπλέον  τόνο σε σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες, ωστόσο, μην ξεχνάτε να τα αφαιρείτε πριν τα σερβίρετε, καθώς έχουν πικρή γεύση. Τα φύλλα δάφνης εφοδιασμένα με έναν θησαυρό θρεπτικών και ενεργών ενώσεων προσφέρουν μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την υγεία.

Φυτό με φύλλα δάφνης
Αυτό το αρωματικό βότανο είναι επιστημονικά γνωστό ως Laurus Nobilis, το οποίο προέρχεται από την οικογένεια του αειθαλούς κόλπου Lauraceae, εγγενής στη Μικρά Ασία και την περιοχή της Μεσογείου. Το φύλλο δάφνης βρίσκεται στα τροπικά και υποτροπικά Ιμαλάια, στους λόφους Nilgiri, στους λόφους Khasi και στο Sikkim.

Αγιουρβεδικές χρήσεις
Η δάφνη, έχει εκτιμηθεί ως ένα ισχυρό βότανο και κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα λόγω των αντιφλεγμονωδών , αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών χαρακτηριστικών του. Αυτό το αρωματικό βότανο είναι ελαφρύ, πικάντικο, πικρό, γλυκό και ζεστό από τη φύση του. Η υποστήριξη της, είναι πολύτιμη για την τόνωση της πέψης, την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων, την αύξηση της παραγωγής ούρων και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το Myrcene, ένα βασικό συστατικό που υπάρχει στα αιθέρια έλαια των φύλλων δάφνης, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία αρωμάτων και έχει επίσης ευρεία εφαρμογή στα παραδοσιακά φάρμακα. Τσάι ή παρασκευάσματα από φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων και δυσπεψίας.

Χημική Σύνθεση Φύλλων Δάφνης
Το φύλλο δάφνης περιέχει πολλά πτητικά αιθέρια έλαια, όπως έλαιο ευκαλυπτόλ, οξικό τερπινυλεστέρα, τερπένια, σεσκιτερπένια, μεθυλ ευγενόλη, λιναλόλη, τερπινεόλη και λαυρικά οξέα.

Το φύλλο της, χρησιμοποιείται με τη μορφή σκόνης, πάστας, αφεψήματος, ολόκληρου φύλλου τόσο για εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς σκοπούς στην αγιουρβεδική θεραπεία .

Εξωτερική χρήση
Εφαρμόστε πάστα από φύλλα δάφνης στο στήθος και αφήστε το όλη τη νύχτα. Η εισπνοή του ατμού απαλλάσσει τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Απλώστε πάστα από φύλλα δάφνης για να απαλύνετε τον πονοκέφαλο, την ημικρανία

Εσωτερική χρήση
Το φύλλο δάφνης είναι ένα φυσικό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το έντερο και μειώνει τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σύστημα.

Η παρουσία της λιναλοόλης χρησιμοποιείται ως έλαιο αρωματοθεραπείας για τη μείωση του επιπέδου της ορμόνης του στρες στο σώμα.

Διατροφική αξία
Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό περιέχει μια πλούσια σειρά από σημαντικές χημικές ενώσεις φυτικής προέλευσης, μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία και ευεξία. Τα φρέσκα φύλλα είναι μια αποθήκη βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Ενώ είναι επίσης μια εντυπωσιακή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη σύνθεση ενζύμων, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Εκτός από αυτά, το φύλλο δάφνης είναι εμποτισμένο με μέταλλα όπως ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, τα οποία ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και αρκετές αντιδράσεις ενζύμων.

Ακολουθεί η διατροφική αξία του φύλλου δάφνης, ανά 100 g, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχονται από τη βάση δεδομένων του USDA Nutrient Database (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών):

Ενέργεια 313 Kcal

Υδατάνθρακες 74,97 γρ

Πρωτεΐνη 7,61 γρ

Ολικά λιπαρά 8,36 γρ

Διαιτητικές ίνες 26,3 γρ

Βιταμίνες
Φολικά 180 mcg

Νιασίνη 2,005 mg

Πυριδοξίνη 1,740 mg

Ριβοφλαβίνη 0,421 mg

Βιταμίνη Α 6185 IU

Βιταμίνη C 46,5 mg

Ηλεκτρολύτες
Νάτριο 23 mg

Κάλιο 529 mg

Μεταλλικά στοιχεία
Ασβέστιο 834 mg

Χαλκός 0,416 mg

Σίδηρος 43 mg

Μαγνήσιο 120 mg

Μαγγάνιο 8,167 mg

Φώσφορος 113 mg

Σελήνιο 2,8 mcg

Ψευδάργυρος 3,70 mg
Αποξηραμένα φύλλα δάφνης και σκόνη

Οφέλη για την υγεία του φύλλου δάφνης

Προάγει την πέψη
Τα φύλλα δάφνης έχουν θετικό αντίκτυπο στο γαστρεντερικό σύστημα αποτρέποντας τη γαστρική βλάβη και μειώνουν την τοξικότητα στο σύστημα. Ο πλούτος των πτητικών ενώσεων στα φύλλα δάφνης αντιμετωπίζει τις στομαχικές διαταραχές και καταπραΰνει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η τακτική προσθήκη αυτού του μπαχαρικού σε περιορισμένες ποσότητες όχι μόνο προσθέτει γεύση  στα πιάτα αλλά προσφέρει επίσης ανακούφιση από πόνους στην κοιλιά, γαστρεντερικές λοιμώξεις, μετεωρισμό, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια . Εκτός από αυτά, λειτουργεί και ως φυσικό διουρητικό και αυξάνει την παραγωγή ούρων.

Αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων
Οι ισχυρές αντιβακτηριδιακές δραστηριότητες της δάφνης είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης και θεραπεύουν πολλά αναπνευστικά προβλήματα. Το εκχύλισμα από φύλλα δάφνης είναι πλούσιο σε αιθέριο έλαιο και το κατάπλασμα από αυτά τα φύλλα εφαρμόζεται τοπικά στο στήθος και αφήνεται να παραμείνει όλη τη νύχτα. Η εισπνοή του ατμού βοηθά στη χαλάρωση του φλέγματος, στην απαλλαγή από επιβλαβή βακτήρια που έχουν παγιδευτεί στους πνεύμονες και διευκολύνει τη συμφόρηση στο στήθος, τα συμπτώματα άσθματος , τα αναπνευστικά προβλήματα και τονώνει την πνευμονική δύναμη.

Αυξάνει την υγεία της καρδιάς
Με ένα εντυπωσιακό προφίλ οργανικών ενώσεων όπως το καφεϊκό οξύ και η ρουτίνη, η υποστήριξη φύλλων δάφνης βελτιστοποιεί τη λειτουργία της καρδιάς και τη δραστηριότητα των καρδιακών μυών. Τα φύλλα δάφνης ενισχύουν τα τοιχώματα των τριχοειδών και μειώνουν την LDL χοληστερόλη και αυξάνουν φυσικά τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης . Αυτό το μπαχαρικό είναι πολύ καλό για την αποτροπή της εμφάνισης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καλό για Διαβητικούς
Αρκετά στοιχεία έχουν αποκαλύψει ότι η λήψη 1-3 γραμμαρίων εκχυλισμάτων δάφνης καθημερινά για 30 ημέρες μπορεί να μειώσει και να διαχειριστεί σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με διαβήτη. Γεμάτο με ισχυρές πολυφαινόλες, το φύλλο δάφνης μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη λειτουργία της ινσουλίνης, να ελέγξει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψει τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μειώνει τη Φλεγμονή
Τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά των φύλλων δάφνης είναι γνωστά για την καταπολέμηση της φλεγμονής αναστέλλοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, που είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τη φλεγμονή. Χάρη στην ευεργετική αξία της διακριτής πτητικής ένωσης σεσκιτερπενικές λακτόνες και παρθενολίδη που μειώνουν σημαντικά τη φλεγμονή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας.

Καταπολεμά το άγχος
Το άγχος είναι ένα από τα κοινά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία ενός ατόμου. Για να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος, απλώς προσθέστε φύλλα δάφνης στο κανονικό σας πρόγραμμα γευμάτων. Η ουσία της λιναλοόλης μπορεί να μειώσει το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σύστημα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Τα φύλλα δάφνης μπορούν να σας ηρεμήσουν και να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Θεραπεύει επουλώνει την πληγή
Το φύλλο δάφνης πιστώνεται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην επούλωση των πληγών και επιταχύνουν τη διαδικασία αποκατάστασης. Το εκχύλισμα φύλλων δάφνης λειτουργεί ως φυσική διάσωση για τη θεραπεία μικροτραυμάτων και κοψιμάτων.

Προλαμβάνει τον καρκίνο
Σύμφωνα με το Journal of Nutrition Research, τα φύλλα δάφνης έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ως αντικαρκινικός παράγοντας. Η πληθώρα αντιοξειδωτικών και οργανικών ενώσεων στα φύλλα δάφνης, όπως φυτοθρεπτικά συστατικά, κατεχίνες, λιναλοόλη και παρθενολίδη, βοηθούν στην πρόληψη του οργανισμού από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Φύλλο δάφνης για τον διαβήτη
Το φύλλο δάφνης με πληθώρα φυτοθρεπτικών συστατικών είναι αποτελεσματικό στη μείωση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η τακτική προσθήκη δάφνης στο πρόγραμμα γευμάτων βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη και στη μείωση των επιπέδων της κακής LDL χοληστερόλης.

Καταπολεμά τις λοιμώξεις
Οι ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις των φύλλων δάφνης μπορούν να καταπολεμήσουν τα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες και να αποτρέψουν τις μυκητιάσεις. Εκτός από αυτό, καθώς είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από ερεθισμούς και κάθε είδους δερματικά δεινά.

Ανακουφίζει από το άγχος
Αυτό το μαγικό μπαχαρικό είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Η επίδραση της ένωσης λιναλοόλης και το φυσικό καταπραϋντικό χαρακτηριστικό των φύλλων δάφνης μπορούν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν το μυαλό και να μειώσουν την πιθανότητα κατάθλιψης.

Φύλλα δάφνης για την υγεία των μαλλιών
Γεμάτη με φιλικά προς τα μαλλιά θρεπτικά συστατικά, η εφαρμογή εκχυλίσματος φύλλων δάφνης ενισχύει τους θύλακες της τρίχας και διεγείρει την ανάπτυξη μακρύτερης και ογκώδους χαίτης. Υποστηρίζει την εξάλειψη των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που μπορούν να αποδυναμώσουν τα εύθραυστα μαλλιά, που οδηγούν σε συνεχή απώλεια μαλλιών. Οι απαραίτητες βιταμίνες στα φύλλα δάφνης μπορούν να ανανεώσουν τα κύτταρα της τρίχας, να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών και να αποτρέψουν την πτώση των μαλλιών.

Βάλτε τα φύλλα δάφνης σε νερό και στη συνέχεια κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μετά το λούσιμο για να εξαφανίσετε την πιτυρίδα καθώς και τις ψείρες του κεφαλιού.

Συνταγή με φύλλα δάφνης για αδυνάτισμα.
Έχει μια εκπληκτική ικανότητα να υποστηρίζει την απώλεια βάρους . Η παρουσία φυσικών ενζύμων στο φύλλο δάφνης βοηθά στη διάσπαση της πρωτεΐνης και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και της πέψης. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ρυθμίζει τις κινήσεις του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση τους μας κρατά χορτάτους, περιορίζει την ανεπιθύμητη πείνα και μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Τσάι για τον μεταβολισμό
Ένα φλιτζάνι ζεστό τσαγιού masala είναι ένα από τα πιο δροσιστικά ροφήματα για να ξεκινήσει η μέρα και να τονωθεί ο μεταβολισμός. Το τσάι που ακολουθεί είναι ένα δυνατό, πικάντικο και απολαυστικό παρασκεύασμα που αντιμετωπίζει επίσης και το κοινό κρυολόγημα, τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Συστατικά

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι γάλα

½ κουτ. από φύλλα τσαγιού

1 αποξηραμένο φύλλο δάφνης

½ ίντσα τζίντζερ

Μέλι για γεύση

Μέθοδος
Βράζουμε νερό σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα φύλλα μαύρου τσαγιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 4-5 λεπτά.

Προσθέστε φέτες τζίντζερ και φύλλα δάφνης στο μείγμα, προσθέστε το γάλα αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά.

Σβήστε το μάτι της κουζίνας και στραγγίστε  χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

Προσθέστε το μέλι για την γλυκιά γεύση και σερβίρετε.

Απολαύστε κάθε γουλιά από αυτό το αναζωογονητικό τσάι με φύλλα δάφνης.

Θρέψη
Τα φύλλα δάφνης γεμάτα με πληθώρα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Α, C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο είναι πολύτιμα για την ανακούφιση των ημικρανιών . Τα ενεργά ένζυμα προάγουν τη διαδικασία της πέψης και αποτρέπουν τη δυσπεψία και τον μετεωρισμό. Ενώ το τζίντζερ βοηθά στην καταπραϋνση του πονόλαιμου, του βήχα, της συμφόρησης στο στήθος και του κρυολογήματος.

Συνταγή τσαγιού 2
Συστατικά:

2-3 φύλλα δάφνης

1 ξυλαράκι  κανέλας Κευλάνης

2 φέτες τζίντζερ

1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

6 μπάλες μαύρου πιπεριού

Μέλι για γεύση

Μέθοδος:
Βράστε 4 φλιτζάνια νερό σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε όλα τα μπαχαρικά και βράστε καλά για 15 λεπτά μέχρι να μουλιάσει εντελώς η ουσία των μπαχαρικών.

Σβήνουμε την εστία, φιλτράρουμε το αφέψημα με ένα σουρωτήρι και προσθέτουμε το μέλι για μια νότα γλυκύτητας, πριν το σερβίρουμε.

Πως αλλιώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον διατροφικό θησαυρό.
Φύλλα δάφνης εμποτισμένα με ποσότητες μήλου, με παράλληλη αύξηση  πολυφαινόλης, αντιοξειδωτικών, που μειώνουν τη φλεγμονή και θωρακίζουν τον οργανισμό από μολυσματικά παθογόνα. Ο κουρκουμάς γεμάτος με ισχυρά αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τους ιούς. Το τζίντζερ θεραπεύει αποτελεσματικά τις εποχικές ασθένειες, τον βήχα και το κρυολόγημα. Η κανέλα κάνει θαύματα στη μείωση της συμφόρησης στο στήθος, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία των πνευμόνων. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε και αυτούς τους συνδυασμούς.

Παρενέργειες από φύλλα δάφνης
Το φύλλο δάφνης είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες όταν προστίθεται σε μέτριες ποσότητες στο φαγητό. Ωστόσο, η λήψη ολόκληρου του φύλλου από το στόμα είναι πιθανότατα επικίνδυνη, καθώς δεν μπορεί να αφομοιωθεί και μπορεί να φράξει στο λαιμό ή την επένδυση των εντέρων.

Το φύλλο δάφνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επομένως οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όταν χρησιμοποιούν το φύλλο δάφνης ως εναλλακτικό φάρμακο.

Το φύλλο δάφνης είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως για να προσφέρει μια αλμυρή ώθηση πλούσιας γεύσης σε σούπες, φαγητά με κάρυ, μαγειρευτά και τσάγια. Έχει εκτιμηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο από την αρχαιότητα για τα απίστευτα θεραπευτικά του οφέλη. Γεμάτο με βιταμίνη Α, C, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και ένα εντυπωσιακό προφίλ πτητικών ελαίων. Τα φύλλα δάφνης υποστηρίζουν τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα κακής χοληστερόλης, την πρόληψη του καρκίνου, τη φλεγμονή και τη διαχείριση του βάρους. Προσθέστε 2-3 αποξηραμένα φύλλα δάφνης ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής στα πιάτα σας και αισθανθείτε την υγεία σας στα καλύτερά της.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr