Χάστε έως και 10 κιλά σε 2 εβδομάδες. Η δίαιτα που σε κρατάει πάντα χορτασμένη και με υγεία, χάνοντας κιλά!

Χάστε έως και 10 κιλά σε 2 εβδομάδες. Η δίαιτα που σε κρατάει πάντα χορτασμένη και με υγεία, χάνοντας κιλά!

Πρόκειται για μια δίαιτα που θα ακολουθούσαν οι περισσότεροι γιατροί, επειδή δίνει έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και επίσης θέλει να κινείστε, κάτι που αποτελεί το κύριο κλειδί για να είμαστε σε τέλεια φόρμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν είναι τόσο δαπανηρή δίαιτα. Επίσης, αυτό το είδος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ειδικών στην απώλεια βάρους της Mayo Clinic, ένα μη κερδοσκοπικό Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο. Αυτή η δίαιτα σημείωσε υψηλούς βαθμούς αξιολόγησης σε πολλές κατηγορίες. Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά. Αυτό όμως που πραγματικά κάνει αυτή τη δίαιτα να ξεχωρίζει, είναι η έμφαση που δίνει στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Εκπαιδεύει τους οπαδούς της σχετικά με πτυχές της υγείας που ξεπερνούν το πιάτο – όπως η άσκηση και ο προγραμματισμός μενού – για να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ευεξία.

Πώς λειτουργεί:

Η δίαιτα Mayo Clinic αποτελείται από δύο μέρη – το πρώτο μέρος είναι μια φάση δύο εβδομάδων που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να χάσετε 6 έως 10 κιλά ενώ το δεύτερο μέρος εστιάζει στη μακροπρόθεσμη υγεία.

Ακολουθείτε τις οδηγίες διατροφής που ορίζονται από την Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid και στοχεύετε να πετύχετε ορισμένους στόχους θερμίδων και μερίδων, οι οποίοι βασίζονται στο βάρος και το φύλο σας. Δεν καταργεί κανένα φαγητό, αλλά περιορίζει τις μερίδες ορισμένων τροφών. Και όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, φάτε πολύ!

Τρόφιμα με έμφαση:

✔ Φρούτα
✔ Λαχανικά
✔ Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τρόφιμα περιορισμένα:

✖ Γλυκά
✖ Κορεσμένα και τρανς λιπαρά
✖ Προστιθέμενα σάκχαρα

Οι ειδικοί μας λένε: «Μου αρέσει η πτυχή του «ζήσε το» που ενθαρρύνει έναν τρόπο διατροφής και όχι μια δίαιτα, η οποία φαίνεται να προωθεί μια σκέψη “ή περιορισμένη αυστηρή δίαιτα και πείνα ή τίποτα”. «Τα γεύματα επικεντρώνονται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, επιτρέποντας μεγάλες μερίδες. Αυτός ο τύπος διατροφής χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας βοηθά να κρατάμε το πιάτο και το στομάχι μας γεμάτο, προάγοντας ένα αίσθημα κορεσμού ή πληρότητας. Υπάρχουν πολύ λίγοι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτό το είδος γευμάτων και τα οφέλη είναι πολλά».

Χάστε έως και 10 κιλά σε 2 εβδομάδες — και αυτή είναι μόνο η αρχή του τι λέει η Mayo Clinic Diet ότι μπορεί να κάνει για εσάς.

Η Mayo Clinic Diet είναι η επίσημη δίαιτα που αναπτύχθηκε από την Mayo Clinic στη Μινεσότα. Δεν εστιάζει μόνο στο τι τρώτε και στο πόσο ζυγίζουν αυτά που επιλέγετε, αλλά και στη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής σας. Το σχέδιο παρέχει συμβουλές για να κόψετε παλιές, ανθυγιεινές συνήθειες (όπως το φαγητό ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση) και να δημιουργήσετε νέες, υγιεινές συνήθειες (όπως η άσκηση ).

Το πρόγραμμα έχει δύο φάσεις: Φάση πρώτη: “Χάστε το!” και Φάση δεύτερη “Ζήσε το!”

Η φάση “Ζήσε το!” διαρκεί το υπόλοιπο της ζωής σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η Mayo Clinic ισχυρίζεται ότι μπορείτε να χάσετε 1-2 κιλά την εβδομάδα μέχρι να φτάσετε το βάρος που επιθυμείτε.

Τι μπορείτε να φάτε και τι δεν μπορείτε

Η δίαιτα σάς δίνει πολλές επιλογές τροφίμων σε έξι ομάδες τροφίμων:

Φρούτα
Λαχανικά
Ολικής αλέσεως
Άπαχες πρωτεΐνες όπως φασόλια και ψάρια
Τα ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί
Γλυκά, σε μικρές ποσότητες
Μπορείτε επίσης να τρώτε αγαπημένα φαγητά όπως πίτσα, απλά όχι ολόκληρη την πίτα και όχι όλη την ώρα.

Δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Lose It! φάση. Μετά από αυτό, μπορείτε να πίνετε λίγο αλκοόλ: περίπου 75 θερμίδες την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Επίπεδο Προσπάθειας: Μεσαίο
Η δίαιτα είναι ευέλικτη και σας δίνει πολλές επιλογές τροφίμων.

Περιορισμοί: Οι δημιουργοί της δίαιτας Mayo Clinic τονίζουν ότι δεν είναι μια «μοναδική προσέγγιση για όλους», επομένως θα πρέπει να μπορείτε να τρώτε τροφές που σας αρέσουν και ακόμη και να απολαμβάνετε μια λιχουδιά μια στο τόσο.

Μαγείρεμα και ψώνια: Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα προτεινόμενα τρόφιμα σε οποιοδήποτε παντοπωλείο. Οι δημιουργοί της δίαιτας συνιστούν να κάνετε μια λίστα πριν ψωνίσετε και να αναζητήσετε υλικά και στην γωνιά των souper market, η οποία συνήθως έχει τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως φρέσκα προϊόντα και γαλακτοκομικά.

Οι προτιμώμενες μέθοδοι μαγειρέματος είναι το ψήσιμο σε όλες του τις εκδοχές, το ποσέ, το σοτάρισμα, το μαγείρεμα στον ατμό και το τηγάνισμα.

Συσκευασμένα τρόφιμα ή γεύματα: Δεν απαιτείται.

Προσωπικές συναντήσεις: Όχι.

Άσκηση: Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι γρήγορο περπάτημα ή εργασία στην αυλή.

Επιτρέπει διατροφικούς περιορισμούς ή προτιμήσεις;
Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν, καθώς και οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αλάτι, δεν θα πρέπει να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το σχέδιο Mayo.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Κόστος. Δεν υπάρχουν συναντήσεις για να παρακολουθήσετε ή επώνυμα τρόφιμα που πρέπει να αγοράσετε για αυτήν τη δίαιτα. 

Οι ειδικοί τονίζουν.

Η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται σε αυτό που πιστεύει η ιατρική κοινότητα: ότι μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ασθένειες.

Εάν τηρήσετε το σχέδιο, θα χάσετε βάρος και θα γίνετε πιο υγιείς ταυτόχρονα. Η συμπερίληψη της άσκησης ως μέρος της δίαιτας είναι το κλειδί, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε χρόνιες ασθένειες.

Δεδομένου ότι ενθαρρύνει την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Οι άνθρωποι που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις θα ωφεληθούν επίσης, καθώς αυτό το είδος διατροφής θεωρείται «υγιεινό για την καρδιά».

Εάν έχετε ήδη προβλήματα υγείας, ωστόσο, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα.

Αναφορές.

www.webmd.com

www.forbes.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr