6 ύπουλα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Α

6 ύπουλα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Α

Όταν πρόκειται να παραμείνουμε υγιείς και να διατηρήσουμε το σώμα μας να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο, η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική. Η βιταμίνη Α μας βοηθά με την όραση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την αναπαραγωγή και το μεταβολισμό, καθώς και με τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του εγκεφάλου.

Αλλά ο ρόλος της δεν σταματά εκεί—η βιταμίνη Α έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη Α από πολλές διαφορετικές πηγές τροφίμων, όπως σολομό, σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, τυρί, κρόκο αυγού, κρέατα οργάνων, μοσχαρίσιο συκώτι, μπρόκολο, σκουός, καρότα, πεπόνι, μάνγκο και βερίκοκα. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα δημητριακών πρωινού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Α.

Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να επιδιώκουν να καταναλώνουν περίπου 700 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Α κάθε μέρα, ενώ η ημερήσια σύσταση για τους άνδρες είναι πιο κοντά στα 900 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα. Ως επί το πλείστον, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σπάνια, αλλά είναι πολύ πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με προβλήματα στην πέψη των λιποδιαλυτών βιταμινών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Α, εξηγεί η Jeanette Kimszal , εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Root Nutrition .

Δεν είστε σίγουροι αν χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Α; Ο Morgyn Clair, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Sprint Kitchen , λέει ότι μια επαρκής ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να ληφθεί από πηγές τροφίμων. «Επειδή μπορεί να είναι «υπερδοσολογία», δεν συνιστάται η συμπλήρωση», λέει. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να είναι επιβλαβής, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης Α. Άτομα που υποφέρουν από υποσιτισμό, που πάσχουν από διαταραχή του παγκρέατος, φλεγμονώδη νόσο ή ιλαρά είναι πιθανό να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης Α. 2

Εάν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α με τη μορφή συμπληρωμάτων, μπορεί να εμφανίσετε ναυτία, έμετο, θολή όραση και ίλιγγο. Μακροπρόθεσμα, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ερεθισμό του δέρματος, πόνο στις αρθρώσεις και στα οστά, γενετικές ανωμαλίες, αραίωση των οστών, ηπατική βλάβη και πολλά άλλα. 3

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Α, ζητήστε από το γιατρό σας μια εξέταση αίματος που εξετάζει τα επίπεδα ρετινόλης ή βήτα-καροτίνης σας. «Το σώμα ρυθμίζει το επίπεδο της βιταμίνης Α αφού αυτή η θρεπτική ουσία αποθηκεύεται στο συκώτι», λέει ο Kimszal. «Αν το συκώτι έχει εξαντληθεί, τότε τα επίπεδα βιταμίνης Α είναι χαμηλά».

Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι αρκετά σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβάστε παρακάτω για μερικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετά.

Ξηρά Μάτια
Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Τα μάτια μας καλύπτονται από ένα στρώμα υγρού που ονομάζεται δακρυϊκό φιλμ, το οποίο βοηθά στην προστασία και τη λίπανση των ματιών, ενώ διατηρεί επίσης την επιφάνεια των ματιών καθαρή.

«Ένα υγιές και κανονικό δακρυϊκό φιλμ είναι απαραίτητο για να είναι καθαρή η όραση», εξηγεί η Yuna Rapoport , οφθαλμίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη στο Manhattan Eye. «Όταν το φως χτυπά τον κερατοειδή, εάν το δακρυϊκό φιλμ είναι ακανόνιστο, διασκορπίζει το φως».

Όταν το δακρυϊκό φιλμ δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. «Ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι κάτι που λέγεται κηλίδες Bitot, οι οποίες είναι λευκές αφρώδεις βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα», λέει ο Rapoport.

Νυχτερινή τύφλωση
Η νυχτερινή τύφλωση είναι ένα άλλο πρώιμο σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Α. 5 «Η βιταμίνη Α είναι ένα κρίσιμο μέρος της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης που απορροφά το φως στον αμφιβληστροειδή», εξηγεί ο Rapoport. «Η ροδοψίνη είναι το μέρος «ράβδοι» των «ράβδων και κώνων» και είναι ζωτικής σημασίας για τη νυχτερινή όραση».

Προβλήματα με την επούλωση τραυμάτων
Η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό συστατικό της σωστής επούλωσης πληγών. Ένας λόγος είναι ότι η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στον μετριασμό της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπερβολικής φλεγμονής. «Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το σώμα δεν θα θεραπευτεί σωστά», λέει ο Clair.

Αύξηση στις λοιμώξεις του θώρακα, του λαιμού και του αναπνευστικού
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να σχετίζεται με λοιμώξεις του λαιμού, της αναπνευστικής οδού και του θώρακα. 6 Ωστόσο, μην επιδιώκετε τα συμπληρώματα βιταμίνης Α μόνο για αυτόν τον λόγο—απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να έχει μερικές πολύ σοβαρές παρενέργειες εάν δεν έχετε έλλειψη.

«Η βιταμίνη Α πιστεύεται ότι έχει προστατευτική δράση έναντι της υπερβολικής φλεγμονής που συνοδεύεται από διεισδυτικά παθογόνα όπως κρυολογήματα και λοιμώξεις», λέει ο Clair. «Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μέσω της ρύθμισης της φλεγμονής».

Ξηρό δέρμα
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το ξηρό δέρμα, το έκζεμα και άλλα δερματικά προβλήματα, αλλά μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. 7\Όταν εξετάζετε τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης δέρματος, η ρετινόλη είναι ένας αρκετά κοινός όρος. Αποδεικνύεται ότι η ρετινόλη προέρχεται στην πραγματικότητα από τη βιταμίνη Α και έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ρυτίδων, της εξομάλυνσης της υφής του δέρματος και πολλά άλλα. Αφού κατανοήσουμε αυτή τη σύνδεση, είναι λογικό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να παίξει ρόλο στα δερματικά προβλήματα.

«Το δέρμα περιέχει υποδοχείς ρετινοειδών και η λήψη αρκετής βιταμίνης Α θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος, στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της ξηρότητας». «Έτσι, η μη λήψη αρκετής ποσότητας αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα».

Προβλήματα γονιμότητας
Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να σχετίζεται με τη στειρότητα. 8 Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Α παίζει ρόλο σε μια σειρά από αναπαραγωγικές διαδικασίες, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να μάθουμε εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια ,εκτός εάν έχετε πολύ περιορισμένη δίαιτα ή μερικές συγκεκριμένες συνθήκες. Αλλά αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη βιταμίνης Α ή οποιωνδήποτε άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, σίγουρα θα θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας και να δείτε εάν μπορεί να κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος.

Το πιο σημαντικό, να θυμάστε ότι τα σημεία και τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να προκύψουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ακριβώς επειδή έχετε ξηρό δέρμα ή ξηρά μάτια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Α.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr