Τροφές που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και μας βοηθούν να κοιμηθούμε γαλήνια.

Τροφές που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και μας βοηθούν να κοιμηθούμε γαλήνια.

Η ισορροπημένη διατροφή σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Παρακάτω αναφέρονται μερικές από αυτές τις τροφές.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: Το μαγνήσιο, ένα φυσικό μέταλλο, δρα ως ηρεμιστικό και μπορεί να καταπολεμήσει την αϋπνία. Μερικές από τις τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, κυρίως το σπανάκι, τα αμύγδαλα, η μελάσα, τα όσπρια και οι σπόροι, τα κάσιους, η μαγιά μπύρας, οι μπανάνες.
Γαλοπούλα: Αυτή η τροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχει περιορισμένες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Η γαλοπούλα περιέχει αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο αυξάνει τη μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.
Λευκό ρύζι: Το λευκό ρύζι είναι ένας κόκκος που καταναλώνεται  σε όλο τον κόσμο. Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη γιατί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η μελέτη λέει ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
Ζεστό γάλα με αμύγδαλα: Η κατανάλωση ζεστού γάλακτος πριν πάτε για ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Πιστεύεται ότι το ζεστό γάλα σχετίζεται με ορισμένες χημικές ουσίες που διεγείρουν τις επιδράσεις της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη, η οποία μετατρέπεται σε μελατονίνη, σχηματίζεται από την τρυπτοφάνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί ύπνο.
Ακτινίδιο: Η κατανάλωση ακτινιδίων πριν πάτε για ύπνο πιστεύεται επίσης ότι προάγει τον ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ακτινίδιο περιέχει σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.

Τροφές που είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς με αϋπνία:
Ενώ γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ευεργετικές για καλό ύπνο, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι επιβλαβείς για τον καλό ύπνο.

Καφεΐνη: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία επειδή διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα, καθιστώντας τον έτσι ενεργό όλη την ώρα.
Πικάντικα τρόφιμα: Αποφύγετε να τρώτε πικάντικα τρόφιμα πριν πάτε για ύπνο, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο.
Λιπαρά τρόφιμα: Αυτά τα λιπαρά τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα λαδιού χρειάζονται περισσότερο χρόνο πέψης. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών πριν από τον ύπνο προκαλεί δυσφορία και βλάπτει τον ύπνο σας.
Ωμά κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν αέρια που επηρεάζουν την πίεση στο στομάχι σας. Ως αποτέλεσμα, ο σφιγκτήρας θα ανοίξει, γεγονός που επιτρέπει στα οξέα να εκτοξευθούν στον σωλήνα τροφής σας, προκαλώντας πιθανή καούρα.
Η αϋπνία μπορεί να είναι δύο τύπων οξεία και χρόνια. Η οξεία αϋπνία διαρκεί από 1 νύχτα έως μερικές εβδομάδες. Όμως η χρόνια συμβαίνει τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για περισσότερο από τρεις μήνες. Η χρόνια αϋπνία είναι μια σοβαρή κατάσταση που αναζητά αμέσως ιατρική βοήθεια.

Η αϋπνία μπορεί να γίνει μια σοβαρή και χρόνια πάθηση εάν δεν αντιμετωπιστεί την κατάλληλη στιγμή, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά και να προληφθεί φυσικά στο σπίτι ακολουθώντας μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή με κάποια τακτική άσκηση. Μην ξεκινήσετε φάρμακα και μην καταναλώνετε χάπια χωρίς ιατρική συνταγή για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία και χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr