Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στη σπαστική κολίτιδα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στη σπαστική κολίτιδα

Μια υγιεινή διατροφή σημαίνει κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών τροφών. Ωστόσο, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να παρατηρήσουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα.

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

To σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, είναι μια από τις πιο συχνές καταστάσεις για την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό. Περίπου 1 στους 6 σήμερα, υποφέρει από αυτή τη διαταραχή στη λειτουργία του παχέος εντέρου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα και βλέννη στα κόπρανα. Οι τροφές που επιδεινώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι διαφορετικές για τον καθένα, επομένως δεν είναι δυνατό να καταρτιστεί ένας ενιαίος κατάλογος τροφών προς αποφυγή. Ωστόσο, η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως η τακτική κίνηση του εντέρου, οι κράμπες και το φούσκωμα. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να τις αποφύγεις.

1. Αδιάλυτες φυτικές ίνες
Οι διαιτητικές ίνες προσθέτουν όγκο στη δίαιτα και, γενικά, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα
φρούτα. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, είναι είτε αδιάλυτες, είτε διαλυτές. Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε έναν τύπο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συγκεντρώνονται σε φασόλια, φρούτα και προϊόντα βρώμης.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, από την άλλη συγκεντρώνονται σε προϊόντα ολικής αλέσεως και λαχανικά και μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και το φούσκωμα.

Η ανοχή στις ίνες είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, αλλά άλλοι με IBS δεν έχουν προβλήματα με αυτές τις τροφές. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένα άτομα που έχουν IBS.

2. Οι τροφές που επιδεινώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα άτομα με IBS. Αρκετά άτομα έχουν μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη, γνωστή ως κοιλιοκάκη. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτές οι καταστάσεις έχουν κοινά συμπτώματα με το IBS. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη έρχονται στην αγορά. Εάν δεν μπορείς χωρίς πίτσα, ζυμαρικά, κέικ ή μπισκότα, μπορείς πάντα να τα αντικαταστήσεις με επιλογές χωρίς γλουτένη.

3. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με IBS για διάφορους λόγους. Πρώτον, πολλά είδη γαλακτοκομικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Η μετάβαση σε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά της σπαστικής κολίτιδας.

Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αναφέρουν ότι το γάλα είναι έναυσμα για τα συμπτώματά τους, αν και δεν είναι σαφές εάν τα άτομα με IBS είναι πιο πιθανό να έχουν πραγματική δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν πρέπει να διακόψεις εντελώς την κατανάλωση γαλακτοκομικών, εστίασε σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως χόρτα, φασόλια, σαρδέλες και ξηρούς καρπούς.

4. Τηγανητά φαγητά
Οι τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα είναι κοινά στην τυπική δυτική διατροφή. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το σύστημα για άτομα με IBS.

Το τηγάνισμα μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη χημική σύνθεση του φαγητού, καθιστώντας το πιο δύσκολο στην πέψη, γεγονός που οδηγεί σε άβολα πεπτικά συμπτώματα.

Για μια πιο υγιεινή επιλογή, δοκιμάστε να ψήσετε στη σχάρα ή να ψήσετε τα αγαπημένα σας φαγητά.

5. Όσπρια
Τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια είναι γενικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, αλλά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας. Περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, που είναι ανθεκτικές στην πέψη από τα ένζυμα του εντέρου. Ενώ τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα, αυξάνουν επίσης τα αέρια, το φούσκωμα και τις κοιλιακές κράμπες. Το μούλιασμα τους όλη τη νύχτα και μετά το ξέπλυμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να τα αφομοιώσει πιο εύκολα.

6. Ροφήματα με καφεΐνη
Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στον πρωινό καφέ τους. Όμως, όπως όλα τα καφεϊνούχα ποτά, ο καφές έχει διεγερτική δράση στο έντερο, που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Ο καφές, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να είναι ερεθίσματα για άτομα με IBS. Εάν χρειάζεστε μια ώθηση ενέργειας, δοκίμασε μερικές από τις τροφές που σου χαρίζουν περισσότερη ενέργεια από τον καφέ.

7. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να περιέχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και λίπη. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας για οποιονδήποτε. Επιπλέον, συχνά περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σπαστικής κολίτιδας.

8. Γλυκαντικά
Χωρίς ζάχαρη, δεν σημαίνει αυτόματα καλό για την υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για σπαστική κολίτιδα. Τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως σουκραλόζη, ακεσουλφάμη καλίου και ασπαρτάμη. Η ανάγνωση των ετικετών συστατικών οποιωνδήποτε προϊόντων χωρίς ζάχαρη, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα τεχνητά γλυκαντικά.

9. Οι τροφές που επιδεινώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Σοκολάτα
Οι σοκολάτες και τα γλυκά με σοκολάτα μπορούν να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, επειδή είναι συνήθως υψηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και συνήθως περιέχουν λακτόζη και καφεΐνη. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν δυσκοιλιότητα μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Υπάρχουν μερικές επιλογές vegan για τους λάτρεις της σοκολάτας που τα άτομα με IBS συχνά βρίσκουν πιο ανεκτές για το έντερό τους.

10. Αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά είναι ένα κοινό έναυσμα για άτομα με IBS. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει το αλκοόλ. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την πέψη. Η μπύρα που περιέχει συχνά γλουτένη και τα κρασιά και τα αναμεμειγμένα ποτά, που μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να γίνονται λιγότερο καλά ανεκτά από τα άτομα με IBS. Ο περιορισμός των αλκοολούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σπαστική κολίτιδα.

11. Σκόρδο και κρεμμύδια
Το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικοί αρωματικοί παράγοντες στο φαγητό, αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διασπαστούν από το έντερο, γεγονός που προκαλεί αέρια. Οδυνηρά αέρια και κράμπες μπορεί να προκύψουν από το ωμό σκόρδο και τα κρεμμύδια, και ακόμη και οι μαγειρεμένες εκδοχές αυτών των τροφών μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα κρίσης για άτομα με ευερέθιστο έντερο.

12. Οι τροφές που επιδεινώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Μπρόκολο και κουνουπίδι
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Όταν το έντερο, διασπά αυτές τις τροφές, προκαλεί αέρια και μερικές φορές δυσκοιλιότητα, ακόμη και σε άτομα χωρίς IBS. Το μαγείρεμα τους ωστόσο, μπορεί να τα κάνει πιο εύπεπτα.

www.ladylike.gr/w

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr