Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνοουρία

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνοουρία

Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα για το οποίο παραπονιούνται πιο συχνά οι γυναίκες. Ο πόνος στην περιοχή αυτή μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα αιτιών και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Πύελος ονομάζεται το τμήμα που βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά, κάτω από τον αφαλό και περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, την μήτρα τις ωοθήκες και το έντερο. Έτσι ο πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να προέρχεται από ένα από αυτά τα όργανα.

Τις περισσότερες φορές όταν μία γυναίκα έχει πυελικό άλγος πρέπει να εξακριβωθεί εάν προέρχεται από το γεννητικό σύστημα. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

Ωορρηξία
Ινομυώματα
Ουρολοίμωξη
Δυσκοιλιότητα
Ενδομητρίωση
Δυσμηνόρροια
Νεφρολιθίαση
Κύστη ωοθήκης
Σκωληκοειδήτιδα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά – Διαβάστε αναλυτικά τα συμπτώματα ουρολοίμωξης στις γυναίκες

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνοουρία

Όπως φαίνεται από τις παραπάνω παθήσεις είναι πολλά και διαφορετικά τα αίτια που υπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Άλλες είναι σοβαρές, ενώ άλλες όχι. Εάν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε την αιτία, για παράδειγμα τους πόνους της περιόδου θα μπορούσατε να πάρετε ένα παυσίπονο, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη. Αν όμως δεν είστε σίγουροι για την αιτία θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα ένα γιατρό.

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά – Γιατί έχω συχνοουρία
Για πολλές γυναίκες, ο πόνος στην κοιλιά συνδυάζεται με τη συχνοουρία. Ο συνδυασμός αυτός φανερώνει ουρολοίμωξη.

Η συχνουρία μπορεί να είναι σημάδια κυστίτιδας, μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης

Η ουρολοίμωξη είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και προκαλείται συνήθως από το βακτήριο E. coli. Οι γυναίκες βέβαια είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, αφού η ουρήθρα τους είναι πολύ πιο μικρή από των ανδρών, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπαίνουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επίπονη. Το βακτήριο αυτό ζει στο παχύ μας έντερο και μπορεί να μεταφερθεί με αρκετούς τρόπους, όπως το λάθος σκούπισμα ή και η σεξουαλική επαφή. Το αποτέλεσμά της είναι μόλυνση της κύστης, που μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του ουροποιητικού συστήματος- από την ουρήθρα, μέχρι τα νεφρά.

Τροφές που προκαλούν συχνοουρία
Έχει διαπιστωθεί ότι το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης επιδεινώνεται από ορισμένες τροφές και ορισμένα ποτά. Δείτε ποιες τροφές προκαλούν συχνοουρία:

Σοκολάτα
Γλυκαντικά – ζάχαρη
Πικάντικα – μπαχαρικά
Λαχανικά – ντομάτα και κέτσαπ
Όξινα φρούτα – πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ
Ενεργειακά ποτά – καφές, τσάι, αλκοόλ
Ανθρακούχα αναψυκτικά – σόδα ή σαμπάνια
Η ουρολοίμωξη μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με γιαούρτι αλλά και άλλες τροφές.

Το γιαούρτι αποτελεί μια νόστιμη και υγιεινή θεραπεία. Το κατεψυγμένο γιαούρτι δεν χάνει τη σημαντική ποσότητα βακτηρίων που περιέχει. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης τα βακτήρια περνούν σε αδρανή κατάσταση, αλλά, όταν τρώγονται και επιστρέφουν σε θερμή θερμοκρασία, ενεργοποιούνται και πάλι και είναι σε θέση να παρέχουν όλα τα οφέλη τους στον οργανισμό.

Η διαχείριση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης συχνά ξεκινά με ασκήσεις και τεχνικές ενδυνάμωσης των μυών της πυέλου.

Προσοχή! Επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό όταν υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα. Τέτοια μπορεί να είναι αίμα στα ούρα, κόκκινο ή σκούρο καφέ χρώμα ούρων, επώδυνη ούρηση, πόνος στη μέση, χαμηλά στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, δυσκολία στην ούρηση ή στο άδειασμα της κύστεως, επείγουσα επιθυμία για ούρηση, απώλεια του ελέγχου της ούρησης ή πυρετός.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr