Ολική Επαναφορά: 15 συμβουλές για υγιές σώμα και ανεβασμένη διάθεση

Ολική Επαναφορά: 15 συμβουλές για υγιές σώμα και ανεβασμένη διάθεση

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να βάλουμε δυναμικά την άσκηση στη ζωή μας. Λέμε «τέλος» στην υπερβολή και τη στέρηση, θωρακίζουμε τον οργανισμό και βελτιώνουμε την ψυχολογία μας.

Φίλια Μητρομαρά

Καθώς τα reality shows έβαλαν την gourmet κουζίνα στην καθημερινότητά μας, τα boutique μανάβικα διπλασιάστηκαν και το αβοκάντο-τοστ κατέλαβε το Ιnstagram, το ποσοστό των γυναικών που άρχισαν να προσθέτουν superfoods και budha bowls διαιτολόγιό τους τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα. Πλέον η φιλοσοφία της σωστής και υγιεινής διατροφής κυριαρχεί, αφήνοντας τις στερητικές δίαιτες της προηγούμενης δεκαετίας στην άκρη. Η πανδημία οδήγησε, επίσης, στην αναζήτηση ενός προγράμματος διατροφής και άσκησης που κάνει ολικό reset, διώχνει τα κιλά του χειμώνα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον μεταβολισμό. Ο στόχος; Να νιώθουμε καλά μέσα στο σώμα μας και να τρώμε τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία χωρίς να μας δημιουργούν τύψεις και αίσθημα στέρησης. Οι παρακάτω μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να αποδώσουν μεγάλα οφέλη στην υγεία και τη γραμμή μας.

1. Ξεχνάμε όλα όσα ξέραμε για τις δίαιτες
Οι ειδικοί συμφωνούν: οι δίαιτες δεν λειτουργούν για βιολογικούς και ψυχολογικούς λόγους. «Τα γονίδια παίζουν αδιαμφισβήτητο ρόλο στη ρύθμιση του βάρους ενός ατόμου: οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα γενετικά καθορισμένο εύρος βάρους. Όταν είμαστε πάνω ή κάτω από αυτό το εύρος, το σώμα μας παλεύει να προσαρμοστεί», λέει η Shirley Patterson, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος. Μάλιστα, ο περιορισμός των θερμίδων δημιουργεί μια ψυχολογική απόκριση στρες, η οποία διευκολύνει την αύξηση βάρους και όχι την απώλεια. Επίσης «μελέτες δείχνουν ότι η δύναμη της θέλησης είναι από πολλές απόψεις μύθος και σίγουρα δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για την απώλεια κιλών» συμπληρώνει η ειδικός. Επιπλέον, ο οργανισμός μας συνηθίζει στον περιορισμό των θερμίδων αλλά και στην έλλειψη κάποιων ομάδων τροφών και προσαρμόζεται σε αυτά. «Έτσι, μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα, το σώμα επιστρέφει στο αρχικό του βάρος. Γι’ αυτό και παρατηρείται συχνά το φαινόμενο γιο-γιο: κάνουμε δίαιτα, χάνουμε κιλά, ξαναπαίρνουμε βάρος, ξανακάνουμε δίαιτα, και ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται», εξηγεί η διαιτολόγος. Πέρα από αυτό, με τις αυστηρές δίαιτες αποδυναμώνουμε τον μεταβολισμό μας, απενεργοποιούμε τον θυρεοειδή, δημιουργούμε έλλειμμα σε βιταμίνες και μέταλλα.

2. Η πολλή δουλειά παχαίνει
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που λαχταράμε το πρόχειρο φαγητό; Σκεφτόμαστε πολύ! Εάν η εργασία μας είναι καθιστική και σε γραφείο, παραμένουμε αδρανείς για ένα οκτάωρο, κάτι που δυσκολεύει τον έλεγχο της όρεξης και μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση θερμίδων και λίπους. Επίσης, η έντονη διανοητική εργασία οδηγεί σε ασταθή επίπεδα γλυκόζης, το καύσιμο που χρειάζονται οι εγκεφαλικοί νευρώνες για τη μέγιστη δύναμη. Έτσι, αναζητάμε περισσότερες γλυκές τροφές που θα ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλό μας. Για να το ξεπεράσουμε, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα που μειώνουν την πείνα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

3. Chears!
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί ενισχύει την καύση λίπους. Δημοσιευμένη μελέτη στο Archives of Internal Medicine που έγινε σε περισσότερες από 19.000 μεσήλικες γυναίκες κανονικού βάρους, έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα κρασιού είχαν μικρότερη αύξηση βάρους και χαμηλότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρες από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου. Σε μια μελέτη του University of Alberta Faculty of Medicine & Dentistry στον Καναδά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση και προστατεύει από την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή και την αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη.

4. Τρώμε με πλήρη συνείδηση
Με την τηλεργασία έχουμε ξεχάσει πόσο σημαντικό είναι να τρώμε με ηρεμία τα γεύματά μας χωρίς να κάνουμε τίποτα άλλο ταυτόχρονα και χωρίς να βρισκόμαστε μπροστά από μία οθόνη. «Το να τρώμε συνειδητά, χωρίς να μας αποσπά κάτι, μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις γεύσεις του φαγητού και έτσι να το απολαμβάνουμε περισσότερο. Η ενσυνείδητη διατροφή -ή αλλιώς mindful eating- μας επιτρέπει την απόλαυση του φαγητού! Αυτό σημαίνει ότι νιώθουμε πιο γρήγορα κορεσμό τρώγοντας λιγότερη τροφή, και επομένως διαχειριζόμαστε καλύτερα το βάρος μας», εξηγεί η Κατερίνα Καρελλά, σύμβουλος Holistic Mindfulness, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity Peter Hess® Sound Therapy.

5. Η πέψη ξεκινά από το στόμα
«Ένα αντανακλαστικό του εγκεφάλου ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου όταν βλέπουμε ή σκεφτόμαστε το φαγητό. Τα ένζυμα στο σάλιο βοηθούν στη χημική κατανομή των τροφών διασπώντας τες σε μικρότερα μόρια που μπορούν να απορροφηθούν, ενώ τα δόντια συμβάλλουν στη μηχανική διάσπαση, δηλαδή μεγαλύτερα κομμάτια τροφής χωρίζονται σε μικρότερα», λέει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος B.Sc (Hons) (kokkalidiet.gr). Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να μασάμε καλά για να αποφύγουμε τη διαταραχή της πέψης αλλά και της μικροχλωρίδας του εντέρου.

6. Φιλτράρουμε τον αέρα
Μελέτη από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio βρήκε ότι η έκθεση στα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ατμοσφαιρική ρύπανση) προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και αυξημένη φλεγμονή. Κορυφαίοι ερευνητές χαρακτήρισαν τη μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για διαβήτη. Και όπως γνωρίζουμε, ο διαβήτης και η παχυσαρκία πάνε… πακέτο.

7. Κάνουμε focus στα μικροθρεπτικά


Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά κ.λπ.) και σκεφτόμαστε τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κ.λπ.) στη διατροφή μας. Το κόλπο για να μην παρουσιάσουμε ελλείψεις: «Πρέπει να τρώμε ωμές τροφές, μη επεξεργασμένες, για να παίρνουμε περισσότερα ένζυμα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες», εξηγεί η Αναστασία Κόκκαλη. «Όχι μόνο καταπολεμούν τις ασθένειες, αλλά βοηθούν στη διαδικασία της απώλειας βάρους», συμπληρώνει η ίδια.

8. Χάνουμε κιλά τρώγοντας στη σωστή ώρα
Το «κεντρικό ρολόι» του εγκεφάλου που ρυθμίζεται από το φως της ημέρας συγχρονίζει όλα τα περιφερειακά ρολόγια που υπάρχουν στα όργανα του οργανισμού. Η χρονοδιατροφή βασίζεται σε αυτή την αρχή για να καθορίσει ποια τρόφιμα θα φάμε, σε ποια ποσότητα και πότε. «Το βράδυ, η ευαισθησία στην ινσουλίνη δεν είναι η ίδια όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η διαιτολόγος Shirley Patterson. Έτσι, όταν τρώμε αργά, μετά τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με κάποιες μελέτες δημιουργούνται μεταβολικές διαταραχές και παίρνουμε βάρος. Το καλύτερο είναι να τρώμε τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα, χωρίς να παραλείπουμε κάποιο», καταλήγει η ειδικός.

9. Τα προβιοτικά είναι ο νέος μας σύμμαχος
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος έχουν διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα (το σύνολο των μικροοργανισμών στο έντερό μας) συγκριτικά με υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από την ισορροπία δύο προβιοτικών οικογενειών στο έντερο: τα bacteroidetes και τα firmicutes. Επιπλέον, το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς και τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας (δηλαδή των θερμίδων) και του σωματικού βάρους. Επομένως, βάζουμε στη διατροφή μας προβιοτικές τροφές (γιαούρτι, ελιές, κεφίρ, πίκλες, ξινολάχανο κ.λπ.)

10. Παρακολουθούμε τον Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ)
Ο ΓΔ είναι μια ένδειξη του πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση μιας τροφής. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία διευκολύνει την αποθήκευση του λίπους. Οι πατάτες, το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι είναι παραδείγματα τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα ολικής έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. «Περιορίστε τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα προϊόντα (λευκό ψωμί, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, μπισκότα, κέικ, αρτοσκευάσματα κ.λπ.) και αντ’ αυτών επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, βρόμη, καστανό ρύζι και ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη», συστήνει η Shirley Patterson. Για να δείτε την κατάταξη των τροφίμων υπάρχουν αρκετές πηγές για πολλά δημοφιλή τρόφιμα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε έντυπη μορφή.

11. Δεν μετράμε θερμίδες
«Το να μετράμε τις θερμίδες που έχουμε πάρει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πια ξεπερασμένο», λέει η διαιτολόγος Αναστασία Κόκκαλη. Σύμφωνα με την ίδια, η ποιότητα των τροφών μετράει περισσότερο: «Ας πάρουμε δύο ανθρώπους που καταναλώνουν 2.000 θερμίδες την ημέρα, με την ίδια αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών (λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), αλλά ο ένας τρώει πολλά κορεσμένα λιπαρά κ.λπ. Αποτέλεσμα; To άτομο που καταναλώνει κορεσμένα λιπαρά μπορεί να πάρει πιο εύκολα βάρος. Έτσι, όσο καλύτερα τρώμε, τόσο περισσότερο καταφέρνουμε να σταθεροποιήσουμε το βάρος μας. Τι να κάνουμε: Επιλέγουμε ολόκληρες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και όχι χυμούς ή επεξεργασμένες. Καλύτερα να φάμε ένα πορτοκάλι παρά να πιούμε έναν χυμό πορτοκαλιού. Οι ολόκληρες τροφές επιδρούν ευεργετικά στον γλυκαιμικό δείκτη, χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

12. Επενδυουμε στο λεμφικό μασάζ


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity το 2020 δηλώνει ότι το μόνο μασάζ που αποδεδειγμένα έχει αποτελέσματα στο αδυνάτισμα και τη μείωση των πόντων είναι το λεμφικό, γιατί συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης νερού και των οιδημάτων. Αποτοξινώνει και βοηθά τον οργανισμό να απελευθερωθεί από τη χρόνια συσσώρευση βλαβερών και τοξικών ουσιών που μπλοκάρονται στο σώμα, ενισχύει τον μεταβολισμό και τις καύσεις. «Το λεμφικό μασάζ τονώνει τη µικροκυκλοφορία και μειώνει τα οιδήματα που προκαλεί η συσσώρευση λίπους. Τροφοδοτεί την επιδερμίδα με θρεπτικά συστατικά, διεγείροντας τους β-υποδοχείς που υπάρχουν στα λιποκύτταρα και ενισχύει τη λιποδιάλυση», σημειώνει ο Αριστομένης Χριστοδούλου, επαγγελματίας μάλαξης-εναλλακτικός θεραπευτής.

13. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μας κρατά χορτάτους
«Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν μια ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης για να νιώθουν χορτάτοι και να διατηρήσουν τη μυική τους μάζα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Η ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε είναι 0,8g/kg/ημέρα, αλλά μετά την ηλικία των 40 αρχίζουμε να χάνουμε μυική μάζα πιο γρήγορα (σαρκοπενία) και έτσι οι ανάγκες μας αυξάνονται σε τουλάχιστον 1g/kg/ημέρα. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά, ιδιαίτερα αν κάνουν προπόνηση με βάρη ή ασκήσεις αντοχής, χρειάζονται 1,2-1,7 g/kg/ημέρα. Είναι καλύτερο να κατανέμουμε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί να καταναλώνουμε μια μεγάλη μερίδα σε ένα μόνο γεύμα. Θα πρέπει, επίσης, να συμπεριλαμβάνουμε λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό, που συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους μειώνοντας την πείνα και τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, καλό είναι να μην τρώμε υπερβολική πρωτεΐνη, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει όλη την ποσότητα των πρωτεΐνών, οπότε μόλις καλυφθούν οι ανάγκες μας, οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα χρησιμοποιείται για ενέργεια ή αποθηκεύεται ως λίπος», εξηγεί η Shirley Patterson.

14. Το ασβέστιο μειώνει τους πόντους
Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες με επαρκές ασβέστιο σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Έχει επίσης βρεθεί ότι οι δίαιτες με έλλειψη ασβεστίου σχετίζονται με μεγαλύτερο σωματικό βάρος. «Το ασβέστιο που αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα έχει αποδειχθεί ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία με την οποία το λίπος επεξεργάζεται και αποθηκεύεται από το σώμα. Όσο περισσότερο ασβέστιο υπάρχει σε ένα λιποκύτταρο, τόσο περισσότερο λίπος θα καίει το κύτταρο και τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους», εξηγεί η Shirley Patterson. Επιπλέον, το ασβέστιο που λαμβάνεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι από τα συμπληρώματα διατροφής οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους (ειδικά κοιλιακού). «Καταναλώνουμε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά την ημέρα (αγελαδινά, κατσικίσια ή πρόβεια) ή, εναλλακτικά, γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με ασβέστιο».

15. Τα ωμέγα-3 καίνε το λίπος
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λίπος των ψαριών και των ξηρών καρπών είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη ρύθμιση του βάρους. «Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν το σώμα να λειτουργεί καλύτερα μέσω της παραγωγής της ορμόνης λεπτίνης, η οποία μειώνει την όρεξη. Η λεπτίνη συνεργάζεται, επίσης, με τον θυρεοειδή για να διατηρήσει υψηλό τον μεταβολισμό και στέλνει σήματα στον οργανισμό να κάψει το περιττό λίπος χρησιμοποιώντας το ως πηγή ενέργειας», λέει η Αναστασία Κόκκαλη. Η λύση: Τρώμε περισσότερα ψάρια και θαλασσινά, π.χ., σαρδέλες, τόνο, σολομό, αμύγδαλα, καρύδια αλλά και σπόρους τσία και λιναρόσπορο.

Αγαπάμε το σώμα μας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ο ψυχολόγος–ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης συνιστά να προσπαθήσουμε να εξασκηθούμε στα παρακάτω για να αποδεχτούμε το σώμα μας:

Μιλάμε ευγενικά στον εαυτό μας. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πόσο σκληροί μπορούμε να γίνουμε με τον εαυτό μας και το σώμα μας. Το κατακρίνουμε, του «φορτώνουμε» ένα σωρό χαρακτηρισμούς και συχνά του «τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια». Πώς μπορούμε να αποδεχτούμε το σώμα μας όταν μονίμως είμαστε αυστηροί και επικριτικοί με αυτό;
Δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους σταρ. Οι ηθοποιοί και τα μοντέλα που βλέπουμε κερδίζουν χρήματα από την εμφάνισή τους. Γι’ αυτό ακριβώς περιβάλλονται από μια στρατιά ειδικών που τους βοηθούν να προπονούνται σωστά, να τρώνε καλά και να ντύνονται όμορφα. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κατάλληλος φωτισμός και η επεξεργασία εικόνας τους κάνουν να φαίνονται κάτι παραπάνω από τέλειοι.
Γυμναζόμαστε. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή μας και να μας κάνει να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας και το σώμα μας.
Body positivity, ναι μεν αλλά… Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα σώματος, ανεξάρτητα από το πώς η κοινωνία βλέπει το ιδανικό σώμα και την ιδανική εμφάνιση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ένα μη υγιές σώμα. Το σωματικό βάρος δεν κρίνει απαραίτητα την υγεία μας. Αυτό που την κρίνει είναι το ποσοστό του σωματικού λίπους. Αν υπάρχει, λοιπόν, κάτι που δεν σας αρέσει βελτιώστε το, αλλά μην κλείνετε τα μάτια σε ένα μη υγιές σώμα.
Υπενθύμιση: Από πότε τα σημάδια της γέννας, οι ραγάδες ή η κυτταρίτιδα ορίζουν την αξία μας; Ας θυμόμαστε ότι δεν μας ορίζει το σώμα μας, αλλά «κουβαλάει» αυτό που είμαστε.

Προτού δοκιμάσουμε κάποια δίαιτα, να θυμόμαστε πώς οι περισσότερες από αυτές δεν μας εκπαιδεύουν να αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

 

Sugar sucks (the new Keto): Πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη, που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την οδοντική υγεία και ενισχύοντας τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Nutritarian diet: Υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους σε λίγες μόνο εβδομάδες, δεν απαιτεί μέτρηση θερμίδων και επιτρέπει cheat snack. Δίνει προτεραιότητα μόνο στα λαχανικά και τα βασικά φυτικά προϊόντα.

Plant based diet: Προτείνει την κατανάλωση τροφής φυτικής προέλευσης, μη επεξεργασμένης ή που έχει υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία. Περιλαμβάνει φυτικές πρωτεΐνες και προσαρμογόνα βότανα που καταπολεμούν το στρες. Αυτή η δίαιτα είναι εξαιρετική για την υγεία, αφού μειώνει τη φλεγμονή, έχει αντιοξειδωτική δράση, προσφέρει μυικά οφέλη και δύναμη.

Flexitarian diet: Είναι πρωτίστως χορτοφαγική, με περιστασιακή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Η στροφή προς μια κυρίως φυτική διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μειωμένη συχνότητα χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων δεικτών μεταβολικής υγείας, αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ενισχύουμε τον μεταβολισμό μας με άσκηση
Ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας είναι η γυμναστική. Αναζητάμε μια ευχάριστη φυσική δραστηριότητα και αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε ως τιμωρία ή για να αντισταθμίσουμε το γλυκό που φάγαμε σήμερα. Ενεργοποιούμε το σώμα μας με σεβασμό και αγάπη. «Δώστε σημασία στην αερόβια άσκηση και την προπόνηση ενδυνάμωσης που μπορούν να προκαλέσουν afterburn (μετακαύση) ανεβάζοντας τον μεταβολικό ρυθμό για λίγες ώρες έπειτα από μια προπόνηση», λέει ο Μηνάς Μαλάτος, προπονητής τριάθλου, BSc Physical Education and Sport Science, USA Triathlon Certified Coach. Ο ίδιος συνιστά:

Σπριντ: Στοχεύει στο σπλαχνικό και κοιλιακό λίπος
Είναι η μορφή άσκησης που μπορεί, περισσότερο από κάθε άλλη, να μεταμορφώσει το σώμα μας σε χρόνο ρεκόρ! Με την έντονη άσκηση γίνονται προσαρμογές στον μεταβολισμό και ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό, οι οποίες βοηθούν στο να κρατηθεί χαμηλά το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.

Indoor cycling: Βάζει φωτιά στις θερμίδες
Είναι ο Νο1 τρόπος για να γίνουμε πιο fit ή για να ξαναβρούμε τη φόρμα μας πριν το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια πολύ έντονη ενεργειακά, διαλειμματική προπόνηση όπου εξομοιώνονται ανηφόρες και κατηφόρες, ώστε το σώμα να έχει μια πλήρη προπόνηση, στοχευμένη στους γλουτούς, τους τετρακεφάλους, τις γάμπες και τους δικεφάλους και, φυσικά, σε όλο το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Σχοινάκι: Συμβάλλει στην καύση λίπους
Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία, την αντοχή της καρδιάς και των πνευμόνων και καίει θερμίδες. Δέκα λεπτά σχοινάκι την ημέρα ισοδυναμούν με μισή ώρα τρεξίματος. Γενικά οι ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος χτίζουν μυική μάζα και καίνε λίπος.

Καλή στάση του σώματος: Μας δείχνει πιο αδύνατους
7 στους 10 που κάνουν τηλεργασία υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους, σύμφωνα με μελέτες. Γιόγκα, πιλάτες, διατάσεις, barre (προπόνηση που συνδυάζει γιόγκα, πιλάτες και αερόβια) ενδυναμώνουν τη σπονδυλική στήλη και διατηρούν την καλή στάση του σώματος. Σύμφωνα με έρευνες, το να τεντώνουμε τους μυς και να στεκόμαστε όρθιοι έπειτα από πολύωρη παραμονή στην καρέκλα, αυξάνει την ενέργειά μας, βελτιώνει τη διάθεσή μας και μειώνει τα επίπεδα στρες.

Φωτογράφος: ANTOINE & CHARLIE
Styling: DEBORAH DUTRAIN

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr