7 συμβουλές για χάσιμο λίπους από διατροφολόγους

7 συμβουλές για χάσιμο λίπους από διατροφολόγους

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το έχεις λίγο λίπος στο σώμα σου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος λίπους, γνωστό ως σπλαχνικό, που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για την υγεία σου για μία σειρά από λόγους.

«Πρώτον, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σώματος όπου δημιουργεί σημαντικό στρες στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό θέτει το άτομο σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό, μεταξύ άλλων χρόνιων παθήσεων», λέει η διατροφολόγος Trista Best. «Δεύτερον, εάν δεν κάνουμε τίποτα γι’αυτό, θα σχηματιστεί και γύρω από τα όργανα και τους ιστούς μας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απώλεια του, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Τρίτον, το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά δεν κάνει διακρίσεις, αφού μπορεί να βρεθεί και σε εκείνους που κατά τα άλλα έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ένα άτομο με υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να έχει πολύ λίπος στην κοιλιά, ενώ άλλες περιοχές του σώματος είναι σχετικά αδύνατες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση σιγουριάς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την υγεία του ή την απώλεια βάρους», συνεχίζει.

Ευτυχώς, οι ειδικοί έχουν βρει διάφορους τρόπους για να στοχεύσουν σε αυτό και την απώλεια του. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αυτό το είδος λίπους μπορεί να καταπολεμηθεί με τουλάχιστον 30 λεπτά τακτικής άσκησης την ημέρα και περιορισμό της υπερβολικής ζάχαρη, του λίπους και άλλων ανθυγιεινών στοιχείων στη διατροφή σου. Ενώ αυτές οι μέθοδοι είναι ένας σχετικά απλός τρόπος να μπεις στο σωστό δρόμο, συμβουλευτήκαμε κάποιους ειδικούς σχετικά και με άλλες αποδεδειγμένες μεθόδους που μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το κοιλιακό λίπος. Πάμε να δούμε τι είπαν!

Μην παραλείπεις γεύματα
Ακόμα κι αν σου φαίνεται αδιανόητο, φρόντισε να ακολουθείς ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής. «Κατανοώ την ιδέα ότι η μείωση ορισμένων τροφών σε μια δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους», λέει η Blanca Garcia, RDN διατροφολόγος του Health Canal. «Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο το φαγητό που επηρεάζει το κοιλιακό λίπος, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στην αύξηση του λίπους στη μέση μας», εξηγεί.

Όταν ένα άτομο παραλείπει ένα γεύμα, το σώμα του μπαίνει σε κατάσταση ασιτίας, έτσι μόλις καταναλώσει ξανά τροφή, αυτό θα φροντίσει να αποθηκεύσει λίπος σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει αποθέματα ενέργειας για την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση.

Ο λόγος που αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει το λίπος στο κοιλιά είναι ότι το αίσθημα πείνας μπορεί να σε αναγκάσει να φας πιο γρήγορα και πιθανώς υπερβολικά. «Η τεχνική είναι να τρως περίπου κάθε 3 έως 4 ώρες, είτε ένα snack, είτε ένα γεύμα και να παραμένεις συνεπής σε αυτό», λέει η Garcia.

Φάε περισσότερη πρωτεΐνη
Όταν προγραμματίζεις τα γεύματά σου, βεβαιώσου ότι η πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο σε αυτά, εάν θέλεις να μειώσεις το κοιλιακό λίπος.

«Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας», λέει η Morgyn Clair, MS, RDN διατροφολόγος στο Fit Healthy Momma. «Καθώς χάνουμε, ο μεταβολισμός μας αλλάζει και οι διατροφικές ανάγκες είναι διαφορετικές. Πολλοί άνθρωποι που χάνουν βάρος δεν λαμβάνουν απαραίτητα αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών μαζί με απώλεια λίπους. Οι μύες φυσικά καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε περισσότερη μυϊκή μάζα ισοδυναμεί με ταχύτερο μεταβολισμό συνολικά», προσθέτει. Βεβαιώσου μόνο ότι η επιλογή της πρωτεΐνης σου λειτουργεί για εσένα.

Κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες τη νύχτα
Το να γνωρίζειε πότε πρέπει να τρως τα πιο βαριά γεύματά σου μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν θέλεις να μικρύνεις τη μέση σου. «Μελέτες δείχνουν ξανά και ξανά ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή απώλεια βάρους», συνεχίζει η Clair. «Κάντε πιο ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραλείψτε τα βαριά νυχτερινά snack».

Παρακολούθησε τις θερμίδες σου για να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής
Παρακολουθώντας πόσες θερμίδες τρως την ημέρα, σε βοηθά να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής και να διατηρήσεις τα επίπεδα λίπους στην κοιλιά σου στο ελάχιστο. «Για να χάσετε το κοιλιακό λίπος πρέπει να μάθετε να έχετε θερμιδικό έλλειμμα», λέει ο Jesse Feder, RD και personal trainer στο StrengthWarehouse USA.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνετε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα και καίτε συνολικά 2.000 θερμίδες την ημέρα, τότε τίποτα δεν θα συμβεί στο βάρος σας. Εάν αρχίσετε να τρώτε 1.500 έως 1.800 θερμίδες την ημέρα και καίτε 2.000, τότε είστε σε θερμιδικό έλλειμμα. Το σώμα σας θα αρχίσει να καίει σωματικό λίπος για να αναπληρώσει αυτό το έλλειμμα. Αυτό θα σας κάνει να χάσετε το κοιλιακό λίπος με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί στη συνέχεια.

Δοκίμασε τη διαλειμματική νηστεία
Εάν δεν σου αρέσει να μετράς θερμίδες, το να τηρείς ένα απλό πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας μπορεί επίσης να κάνει θαύματα για τη μέση σου. «Αυτή μπορεί να είναι μια μέθοδος για να επιτύχετε θερμιδικό έλλειμμα και να χάσετε το κοιλιακό λίπος», συνεχίζει ο Feder. «Αντί να τρώτε από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο, περιορίζετε το φαγητό σας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η πιο δημοφιλής μέθοδος είναι η μέθοδος 16/8. Αυτό σημαίνει ότι νηστεύετε για 16 ώρες και έχετε παράθυρο 8 ωρών για να φάτε τα 2 έως 3 γεύματά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε σε μια μέρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μειώσει το κοιλιακό λίπος», σημειώνει.

Η επιστήμη έχει συνδέσει αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής με ορισμένα σοβαρά αποτελέσματα και η έρευνα έχει βρει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε «σημαντική» απώλεια βάρους.

elle.gr/

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr