Smoothie με τα μεγαλύτερα οφέλη, για να χορταίνεις στην δίαιτα και για σούπερ υγεία

Smoothie με τα μεγαλύτερα οφέλη, για να χορταίνεις στην δίαιτα και για σούπερ υγεία

Smoothie με γκρέιπφρουτ, μήλο, σπανάκι, μπανάνα και τζίντζερ: Vegan συνταγή με λίγες θερμίδες που αποτοξινώνει τον οργανισμό και χορταίνει γρήγορα

Υλικά
1 μέτριο γκρέιπφρουτ
1 μεγάλο μήλο
2 φλιτζάνια σπανάκι
1 μεγάλη ώριμη μπανάνα (προηγουμένως κομμένη σε φέτες και κατεψυγμένη)
2-3 παγάκια
1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε το γκρέιπφρουτ και το στείβετε
Ξεφλουδίζετε και κόβετε το μήλο και την μπανάνα
Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ (συμπεριλαμβανομένου του χυμού γκρέιπφρουτ που έχετε κρατήσει) και ανακατέψτε μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο.
Προσθέστε περισσότερο γάλα αν είναι πολύ παχύρρευστο, πάγο για να πήξει και μπανάνα ή μήλο για να γλυκάνει.
Tips
Τα υλικά και είναι για 2 μερίδες smoothie. Μπορείτε να επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο εάν θέλετε. Διατηρείται στο ψυγείο για ένα μήνα. Επίσης, εάν θέλετε μπορείτε προσθέσετε την αγαπημένη σας σκόνη πρωτεΐνης.

Οφέλη
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα τροπικό εσπεριδοειδές γνωστό για τη γλυκιά και κάπως ξινή γεύση του. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθιστώντας το ένα από τα πιο υγιεινά εσπεριδοειδή που μπορείτε να φάτε. Έρευνες δείχνουν ότι έχει κάποια ισχυρά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το γκρέιπφρουτ είναι μια απίστευτα υγιεινή τροφή που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά χαμηλή σε θερμίδες, κατατάσσοντάς το στα φρούτα με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Συγκεκριμένα περιέχει:

Θερμίδες: 52
Φυτικές ίνες
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Κάλιο
Θειαμίνη
Φολικό οξύ
Μαγνήσιο

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ωφελεί και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από βακτήρια και ιούς. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι εκείνη που βοηθάει τον οργανισμό να συνέλθει από κρυολογήματα. Άλλες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ αποδείχθηκε από έρευνες πως ωφελούν στην ανάπτυξη ανοσίας, ενώ δρα κατά και των φλεγμονών και των μολυσματικών ασθενειών.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών. Έρευνες απέδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ευεργετική για την πρόκληση αισθήματος πληρότητας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι σας, αυξάνοντας τον χρόνο πέψης. Έτσι, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών μπορεί αυτόματα να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρατώντας την όρεξή σας μακριά.

Ρυθμίζει την ποσότητα ινσουλίνης και συνίσταται για τους διαβητικούς αφού έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η αντίσταση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σας σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει πολλές διαδικασίες στο σώμα. Για παράδειγμα, εμπλέκεται σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού, αλλά είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και έτσι έχει την ικανότητα να μειώσει την πιθανότητα να γίνετε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη.

Όσον αφορά την καρδιά, η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Έδειξαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης LDL.

Πρώτον, το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά υψηλό σε κάλιο, ένα μέταλλο που ευθύνεται για πολλές πτυχές της υγείας της καρδιάς. Μισό γκρέιπφρουτ παρέχει περίπου το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο. Η επαρκής πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Δεύτερον, οι φυτικές ίνες στο γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς, δεδομένου ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα σας. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά είναι:

Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε υψηλές ποσότητες στο γκρέιπφρουτ. Μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που συχνά οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και καρκίνο (35Αξιόπιστη πηγή).
Βήτα-καροτίνη: Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και διαταραχών που σχετίζονται με τα μάτια όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας 
Λυκοπένιο: Γνωστό για την πιθανή του ικανότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων και στη μείωση των παρενεργειών των κοινών θεραπειών για τον καρκίνο (37Αξιόπιστη πηγή, 38Αξιόπιστη πηγή).
Φλαβανόνες: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Τα οφέλη του γρέιπφρουτ είναι πολλά όπως προκύπτει και από τα παραπάνω. Είναι πολύ ενυδατικό. Στην πραγματικότητα, το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του καρπού. Το 88% του συνολικού βάρους του συγκεκριμένου φρούτου καλύπτεται από νερό. Ενώ το να πίνετε πολύ νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μειώνεται δε και ο κίνδυνος πέτρας στα νεφρά, οι οποίες προκύπτουν από τη συσσώρευση άχρηστων υλικών στα νεφρά.

Όλα αυτά γίνονται πέτρες που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να γίνει απίστευτα επώδυνο. Το κιτρικό οξύ, ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή τους δεσμεύοντας το ασβέστιο στα νεφρά και απομακρύνοντάς το από τον οργανισμό. Επίσης, το κιτρικό οξύ έχει την ικανότητα να αυξάνει τον όγκο και το pH των ούρων σας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι λιγότερο ευνοϊκό για το σχηματισμό πέτρες στα νεφρά.

boro.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr