Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλή λειτουργία του εντέρου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλή λειτουργία του εντέρου

Το έντερο θεωρείται σήμερα ο δεύτερος εγκέφαλος. Έτσι, το άγχος είναι μία από τις βασικές αιτίες προβλημάτων.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλή λειτουργία του εντέρου

Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία (getactive.gr και notanordinarymum.gr).

Όσοι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή κάποια άλλη πάθηση του εντέρου και αντιμετωπίζουν καθημερινά συμπτώματα, όπως φουσκώματα, μετεωρισμοί, αέρια, δυσκοιλιότητα, ξέρουν πόσο σημαντική και ανακουφιστική είναι μια καλή μέρα.

Για να καταπραΰνει κανείς τα ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα από το πεπτικό, χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια και καθοδήγηση από ειδικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, που παίζει σημαντικό ρόλο (και) για το ανοσοποιητικό μας, αλλά και για να υπάρξει ύφεση στη συμπτωματολογία. Τι μπορεί, όμως, να προκαλέσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

• Η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα
οποία μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του εντέρου.

• Η χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την πιθανότητα για υπερανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων, επηρεάζοντας το εσωτερικό του εντέρου και τη χλωρίδα του μέχρι και 12 μήνες.

• Το χρόνιο στρες. Είτε η πηγή είναι η δουλειά και οι υποχρεώσεις είτε ακόμα και η έντονη άσκηση ή η αυστηρή δίαιτα, το αποτέλεσμα είναι ότι το στρες στον οργανισμό μεταβάλλει το μικροβίωμα.

• Η διατροφή με πολλή ζάχαρη. Τα επεξεργασμένα δημητριακά και η πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα θρέφουν τους μύκητες, τα κακά βακτήρια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς του εντέρου.

• Η δυτικοευρωπαϊκή διατροφή. Χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες και κόκκινο κρέας, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και μη ισορροπημένες συνήθειες ζωής (κακή ποιότητα ύπνου, φαγητό αργά το βράδυ κ.λπ.).

• Η μικρή κατανάλωση φυτικών ινών. Δυστυχώς, στη δυτικοευρωπαϊκή διατροφή συνηθίζεται η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών, ενώ δεν υπάρχει και ποικιλία.

Η προσεκτική μελέτη του ιστορικού σου από τον γιατρό σου είναι υψίστης σημασίας ώστε να διερευνηθεί σωστά η κλινική σου εικόνα. Για παράδειγμα, αν σε ταλαιπωρούν αθόρυβα και δύσοσμα αέρια, ο “ένοχος” είναι πιθανότατα τροφές πλούσιες σε θείο, όπως τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, λαχανίδα), αλλά και το αβγό, το κρέας, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις από το μενού σου τις φυτικές τροφές, καθώς είναι άκρως υγιεινές για το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό, ενώ έχουν άπειρες χρήσεις στη vegan διατροφή – και όχι μόνο.

Τo κεφάλαιο FODMAP
Το ακρωνύμιο FODMAP περιγράφει ένα σύνολο υδατανθράκων μικρής αλύσου, που αποτελείται από ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Οι υδατάνθρακες αυτοί απορροφούνται μερικώς και ζυμώνονται γρήγορα από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν αέρια που μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο ή (και) δυσκοιλιότητα και αέρια. Τα FODMAPs βρίσκονται σε τροφές όπως το μήλο, το γάλα, τα κάσιους, τα δημητριακά, τα όσπρια. Αν λοιπόν διαπιστώσεις ότι τροφές αυτού του είδους σου φέρνουν αέρια, μίλησε με έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, που θα σε βοηθήσει να
διαχειριστείς την κατάσταση και όχι να διακόψεις την κατανάλωση τέτοιων τροφών, μιας και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά υψηλά σε FODMAPs είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα εντερικά βακτήρια.

Πώς θα βοηθήσεις
• Αύξησε τις φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες στη διατροφή, διαλυτές και αδιάλυτες, έχει φανεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο έντερο. Σύμφωνα, μάλιστα, και με το American Gut Project, χρειάζεται ποικιλία φυτών για υποστήριξη του μικροβιώματος, όπως κινόα, πλήθος φρούτων, λαχανικών, οσπρίων.

• Έλεγξε τον θυρεοειδή σου: Αν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, δε θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις και το θέμα του εντέρου.

• Δοκίμασε θεραπευτικά βότανα: Ο κουρκουμάς, η αλόη, η γλυκόριζα κ.λπ. μπορούν να βοηθήσουν το εσωτερικό του εντέρου ως μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου, πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

• Αύξησε τα προβιοτικά στη διατροφή σου: Κομπούχα, ξινολάχανο, κίμτσι, κεφίρ, σάλτσα σόγιας, ταμάρι, τουρσί. Όλα αυτά αποτελούν προβιοτικές τροφές που βοηθούν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει πιο σωστά.

• Φρόντισε τον ύπνο σου: Απόφευγε πριν τον ύπνο συνήθειες που τον διαταράσσουν. Μια θετική ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα, κάτι σημαντικό, αφού ο ποιοτικός ύπνος δρα θετικά στη λειτουργία του εντέρου.

shape.gr

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr