Τα νύχια σας μπορούν να σας προειδοποιήσουν για έλλειψη βιταμίνης Β12!

Τα νύχια σας μπορούν να σας προειδοποιήσουν για έλλειψη βιταμίνης Β12!

Γνωρίζατε ότι ο τρόπος που το σώμα σας σας ενημερώνει για την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι μέσω των νυχιών σας; 

Ομορφύνετε τα νύχια σας όσο θέλετε, αλλά προσέξτε τα και για μερικά σημαντικά σημάδια υγείας που μπορούν να δώσουν. Εάν οι λευκές κηλίδες στα νύχια είναι ενδεικτικές ανεπάρκειας βιταμινών ή μετάλλων, η υπερμελάγχρωση των νυχιών μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, λέει μια μελέτη.

Ναι, τα νύχια μπορούν να αντικατοπτρίζουν ένα ενδεικτικό σημάδι ανεπάρκειας αυτής της απαραίτητης βιταμίνης, η οποία παίζει βασικό ρόλο στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη ρύθμιση του μεταβολισμού των κυττάρων, στη διατήρηση του υγιούς νευρικού συστήματος , στην απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα και στην παραγωγή DNA !

Τώρα που ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Β12 για το σώμα μας, ας μάθουμε για τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε στα νύχια μας.

Το σημάδι των νυχιών διερευνήθηκε αφού ένα 12χρονο αγόρι παρουσίασε προοδευτικό σκουρόχρωμο μπάλωμα στα νύχια των χεριών και των ποδιών σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι αλλαγές στα νύχια στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εμφανίζονται ως υπερμελάγχρωση των νυχιών. Έτσι, μπορεί κανείς να δει γαλαζωπό αποχρωματισμό των νυχιών, μπλε-μαύρη μελάγχρωση με σκούρες διαμήκεις ραβδώσεις  και δικτυωτές σκουρόχρωμες ραβδώσεις.

Αυτή η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι η μελάγχρωση των νυχιών που σχετίζεται με την ανεπάρκεια Β12 είναι πιο συχνή σε ασθενείς με σκούρο δέρμα. Ο λόγος γι αυτό το σύμπτωμα πιθανώς προκαλείται απο τα μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης με αποτέλεσμα την αποαναστολή της τυροσινάσης, ενός ενζύμου μελανογένεσης που οδηγεί σε αυξημένη σύνθεση μελανίνης.

Πώς να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Λοιπόν, σύμφωνα με τον προπονητή υγείας της Αγιουρβέδα, Dimple Jangda, η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που το σώμα σας δεν μπορεί να το φτιάξει μόνο του. Επομένως, πρέπει να φροντίσετε να το λαμβάνετε από τη διατροφή σας ή από συμπληρώματα.

Οι χορτοφάγοι, οι έγκυες ή οι θηλάζουσες και άλλοι που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης Β12 .

12 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12:

1. Λαχανικά: Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Β12 όπως σπανάκι, παντζάρι, πατάτες, μανιτάρια, μηδική.

2. Ghee: Αυτό το για πάντα αγαπημένο συστατικό της ινδικής κουζίνας περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βουτυρικό οξύ, λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη A, D, E, K και βιταμίνη B12. Την επόμενη φορά που η μαμά σου θα σου δώσει ρότι με γκι, μην κάνεις μούτρα!

3. Εμπλουτισμένα δημητριακά: Προτιμήστε τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες για καλύτερα αποτελέσματα.

4. Ενισχυμένη διατροφική μαγιά: Πρόκειται για ένα vegan προϊόν διατροφής, και λέγεται ότι είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.

5. Αμύγδαλο, γάλα αμυγδάλου, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr