Ψευδάργυρος: είναι προιόν ομορφιάς και στηρίζει την ανάπτυξη του DNA. Δεν παράγει το σώμα μας-ποιές είναι οι πηγές πρόσληψης!

Ψευδάργυρος: είναι προιόν ομορφιάς και στηρίζει την ανάπτυξη του DNA. Δεν παράγει το σώμα μας-ποιές είναι οι πηγές πρόσληψης!

Η υγεία, η ακμή, τα πλούσια και δυνατά μαλλιά χωρίς τριχόπτωση, εξαρτώνται απο τον ψευδάργυρο.

Ψευδάργυρος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς ζωτικούς ρόλους στο σώμα.

Επειδή το σώμα δεν παράγει φυσικά ψευδάργυρο, πρέπει να τον λαμβάνουμε μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων.

Τι είναι ο ψευδάργυρος;
Ο ψευδάργυρος θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι το σώμα  δεν μπορεί να τον παράγει ή να τον αποθηκεύσει.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να έχετε συνεχή παροχή μέσω της διατροφήςμσας.

Ο ψευδάργυρος απαιτείται για πολλές διεργασίες στο σώμα  όπως :

Γονιδιακή έκφραση
Ενζυματικές αντιδράσεις
Ανοσολογική λειτουργία
Πρωτεϊνοσύνθεση
Σύνθεση DNA
Την επούλωση των πληγών
Ανάπτυξη

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφίμων.

Τρόφιμα που δεν περιέχουν φυσικά αυτό το μέταλλο, όπως δημητριακά πρωινού , σνακ μπάρες και αλεύρι ψησίματος, συχνά εμπλουτίζονται με συνθετικές μορφές ψευδαργύρου.

Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα ψευδαργύρου ή πολυθρεπτικά συμπληρώματα που παρέχουν ψευδάργυρο.

Λόγω του ρόλου του στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ο ψευδάργυρος προστίθεται επίσης σε ορισμένα ρινικά σπρέι, παστίλιες και άλλες φυσικές θεραπείες κρυολογήματος.

Ρόλος στο σώμα 
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ζωτικό μέταλλο που το σώμα χρησιμοποιεί με αμέτρητους τρόπους.

Στην πραγματικότητα, ο ψευδάργυρος είναι το δεύτερο πιο άφθονο ιχνοστοιχείο στο σώμα – μετά τον σίδηρο – και υπάρχει σε κάθε κύτταρο .

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη δραστηριότητα περισσότερων από 300 ενζύμων που βοηθούν στο μεταβολισμό, την πέψη, τη λειτουργία των νεύρων και πολλές άλλες διεργασίες .

Επιπλέον, είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού .

Είναι επίσης θεμελιώδες για την υγεία του δέρματος , τη σύνθεση DNA και την παραγωγή πρωτεΐνης!

Επιπλέον, η ανάπτυξη  του σώματος βασίζεται στον ψευδάργυρο λόγω του ρόλου του στην ανάπτυξη και την διαίρεση των κυττάρων .

Είναι επίσης απαραίτητος για τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Επειδή ένα από τα ένζυμα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή γεύση και όσφρηση εξαρτάται από αυτό το θρεπτικό συστατικό, μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας για γεύση ή όσφρηση.

Οφέλη για την υγεία
Έρευνες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος κρατώντας το ισχυρό.

Επειδή είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και την κυτταρική σηματοδότηση, μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσοαπόκριση.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου διεγείρουν συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση επτά μελετών έδειξε ότι 80-92 mg ψευδάργυρου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έως και 33% .

Επιπλέον, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων και προάγουν την ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας .

Επιταχύνει την επούλωση των πληγών
Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται συνήθως στα νοσοκομεία ως θεραπεία για εγκαύματα, ορισμένα έλκη και άλλους τραυματισμούς του δέρματος.

Επειδή αυτό το μέταλλο παίζει κρίσιμο ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου , στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη φλεγμονώδη απόκριση, είναι απαραίτητο για τη σωστή επούλωση.

Στην πραγματικότητα, το δέρμα  κατέχει μια σχετικά υψηλή ποσότητα – περίπου 5% – της περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο του ανθρώπινου σώματός.

Ενώ μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών, η συμπλήρωση με ψευδάργυρο μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση σε άτομα με πληγές.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 60 άτομα με διαβητικό έλκος ποδιού, όσοι έλαβαν θεραπεία με 200 mg ψευδάργυρου την ημέρα παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στο μέγεθος του έλκους σε σύγκριση με την ατίθετη ομάδα εικονικού φαρμάκου!

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία
Ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η πνευμονία, η μόλυνση και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

Επιπλέον μπορεί να ανακουφίσει το οξειδωτικό στρες και να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση ενισχύοντας τη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων και των φυσικών κυττάρων φονέων, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματός.

Οι ηλικιωμένοι που το λαμβάνουν σύμφωνα με σχετική έρευνα εμφανίζουν βελτιωμένη ανταπόκριση στον αντιγριπικό εμβολιασμό, μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας και ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης..

Μεγάλη μελέτη σε πάνω από 4.200 άτομα έδειξε ότι η λήψη καθημερινών αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων – βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη – συν 80 mg ψευδάργυρου μείωσε την απώλεια όρασης και μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο προχωρημένης AMD.18Αξιόπιστη πηγή).

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής
Η ακμή είναι μια κοινή δερματική ασθένεια που υπολογίζεται ότι επηρεάζει έως και το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού (19Αξιόπιστη πηγή).

Η ακμή προκαλείται από την απόφραξη των αδένων που παράγουν λάδι, τα βακτήρια και τη φλεγμονή.

Μελέτες προτείνουν ότι τόσο οι τοπικές όσο και οι από του στόματος θεραπείες με ψευδάργυρο μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την ακμή μειώνοντας τη φλεγμονή , αναστέλλοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων P. acnes και καταστέλλοντας τη δραστηριότητα των λιπαρών αδένων.

Τα άτομα με ακμή τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου. Επομένως, τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Μειώνει τη Φλεγμονή
Ο ψευδάργυρος μειώνει το οξειδωτικό στρες και μειώνει τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα σας (23Αξιόπιστη πηγή).

Το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, ένας παράγοντας που συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η διανοητική έκπτωση .

Μελέτη σε 40 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έδειξε πως αυτοί που έπαιρναν 45 mg ψευδάργυρου την ημέρα παρουσίασαν μεγαλύτερες μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Συμπτώματα ανεπάρκειας
Αν και η σοβαρή ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις, σε βρέφη που θηλάζουν των οποίων οι μητέρες δεν έχουν αρκετό ψευδάργυρο, σε άτομα με εθισμό στο αλκοόλ και σε οποιονδήποτε παίρνει ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν εξασθενημένη ανάπτυξη, καθυστερημένη σεξουαλική ωριμότητα, δερματικά εξανθήματα, χρόνια διάρροια, εξασθενημένη επούλωση τραυμάτων και προβλήματα συμπεριφοράς.

Ηπιότερες μορφές ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι πιο συχνές, ειδικά στα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι δίαιτες συχνά στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν έλλειψη ψευδαργύρου λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης από τη διατροφή 

Εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

Άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn
Χορτοφάγοι και βίγκαν
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Μεγαλύτερα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά
Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Άτομα που υποσιτίζονται , συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανορεξία ή βουλιμία
Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο
Αυτοί που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ

Τα συμπτώματα της ήπιας ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν διάρροια, μειωμένη ανοσία, αραίωση μαλλιών, μειωμένη όρεξη, διαταραχές της διάθεσης, ξηρό δέρμα, προβλήματα γονιμότητας και εξασθενημένη επούλωση τραυμάτων.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι δύσκολο να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας εργαστηριακές εξετάσεις λόγω του αυστηρού ελέγχου του σώματός στα επίπεδα ψευδαργύρου. Έτσι, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε έλλειψη ακόμα και αν οι εξετάσεις υποδεικνύουν φυσιολογικά επίπεδα.

Οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου – όπως η κακή διατροφική πρόσληψη και η γενετική – μαζί με τα αποτελέσματα αίματος όταν προσδιορίζουν εάν χρειάζεστε συμπληρώματα..

Πηγές Τροφίμων
Πολλές ζωικές και φυτικές τροφές είναι φυσικά πλούσιες σε ψευδάργυρο, γεγονός που καθιστά εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν :

Οστρακόδερμα: Στρείδια, καβούρι, μύδια, αστακός και μύδια
Κρέας: Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και βίσονας
Πουλερικά: Γαλοπούλα και κοτόπουλο
Ψάρια: Καλαμάκι, σαρδέλες, σολομός και γλώσσα
Όσπρια: Ρεβύθια, φακές, μαύρα φασόλια, φασόλια κ.λπ.
Ξηροί καρποί και σπόροι: Σπόροι κολοκύθας, κάσιους, σπόροι κάνναβης κ.λπ.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι και τυρί
Αυγά
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι κ.λπ.
Ορισμένα λαχανικά: Μανιτάρια, λάχανο , μπιζέλια, σπαράγγια και χόρτα από παντζάρια
Τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα οστρακοειδή, περιέχουν υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου σε μια μορφή που το σώμα μας απορροφά εύκολα.

Λάβετε υπόψη ότι ο ψευδάργυρος που βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά λόγω άλλων φυτικών ενώσεων που αναστέλλουν την απορρόφηση (33Αξιόπιστη πηγή).

Ενώ πολλά τρόφιμα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ορισμένα τρόφιμα – όπως τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού, σνακ μπάρες και αλεύρια ψησίματος – είναι εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο.

Συστάσεις τοξικότητας και δοσολογίας
Ακριβώς όπως μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες.

Η πιο κοινή αιτία τοξικότητας ψευδάργυρου είναι η υπερβολική ποσότητα συμπληρωματικού ψευδαργύρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει τόσο οξεία όσο και χρόνια συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της τοξικότητας περιλαμβάνουν :

Ναυτία και έμετος
Απώλεια όρεξης
Διάρροια
Κοιλιακές κράμπες
Πονοκέφαλοι
Μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία
Μειωμένα επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης
Η κατάποση υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου μπορεί επίσης να προκαλέσει ελλείψεις σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, η χρόνια πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση χαλκού και σιδήρου.

Μειώσεις στα επίπεδα χαλκού έχουν αναφερθεί ακόμη και σε άτομα που καταναλώνουν μόνο μέτρια υψηλές δόσεις ψευδαργύρου – 60 mg την ημέρα – για 10 εβδομάδες 

Συνιστώμενες Δοσολογίες
Προκειμένου να αποφύγετε την υπερκατανάλωση, μείνετε μακριά από συμπληρώματα ψευδαργύρου σε υψηλές δόσεις, εκτός εάν συνιστάται από γιατρό.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) είναι 11 mg για ενήλικες άνδρες και 8 mg για ενήλικες γυναίκες.

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να καταναλώνουν 11 και 12 mg την ημέρα, αντίστοιχα .

Εκτός εάν μια ιατρική πάθηση εμποδίζει την απορρόφηση, θα πρέπει να φτάσετε εύκολα στο RDI για ψευδάργυρο μόνο μέσω της διατροφής.

Το ανεκτό ανώτερο επίπεδο για τον ψευδάργυρο είναι 40 mg την ημέρα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα υψηλής δόσης.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα, επιλέξτε απορροφήσιμες μορφές όπως κιτρικός ψευδάργυρος ή γλυκονικός ψευδάργυρος. Μείνετε μακριά από το οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο απορροφάται ελάχιστα .

www.healthline.com Επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr