Γυναικολογική υγεία: 13 tips από τον ειδικό

Γυναικολογική υγεία: 13 tips από τον ειδικό

Η καλή γυναικολογική υγεία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάθε τους βασικούς κανόνες και τις συμβουλές του γυναικολόγου.

Αμαλία Δούκα

Συνεργάστηκε ο δρ. Σπύρος Δημητρόπουλος, μαιευτήρας-γυναικολόγος, MRCOG, BSCCP Δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις καλή γυναικολογική υγεία. Ακολούθησε τις συμβουλές του ειδικού και θα νιώθεις και θα είσαι πιο υγιής κάθε μέρα.

Κάνε ένα τεστ αλλεργιών
Εάν έχεις ερεθισμούς κατά την περίοδο υποχωρούν όταν τελειώνει, ίσως υποφέρεις από αλλεργική γυναικεία φαγούρα (AFI). Δοκίμασε να σταματήσεις τα αρωματισμένα προϊόντα, όπως το αφρόλουτρο και οι αρωματισμένες σερβιέτες, και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, θα έχεις βρει τον ένοχο.

Μάθε αν είναι κολπίτιδα
Σχεδόν οι μισές γυναίκες που αντιμετωπίζουν κολπίτιδα δεν αναζητούν θεραπεία. Χρειάζεται όμως να επισκεφθείς το γιατρό σου γιατί θα μπορούσε να είναι μυκητίαση ή κάτι άλλο. “Η βασική διαφορά είναι στο είδος των εκκρίσεων. Στη μυκητίαση είναι παχύρρευστες, ενώ στην κολπίτιδα πιο υγρές” τονίζει ο Σπύρος Δημητρόπουλος.

Κάνε Τεστ Παπ
Είναι απαραίτητο για να είσαι προστατευμένη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) και από κυτταρικές ανωμαλίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. “Όταν ξεκινούν οι σεξουαλικές επαφές, συστήνεται Τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο” τονίζει ο ειδικός.

Πρόσεξε τη διατροφή σου για καλύτερη γυναικολογική υγεία
Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που τρώνε κοτόπουλο 4 με 6 φορές την εβδομάδα είναι πιο επιρρεπείς στην κυστίτιδα, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το κοτόπουλο ενδέχεται να περιέχει τον τύπο βακτηρίου E. coli που σχετίζεται με την πάθηση. Σε άλλη μελέτη, του Πανεπιστημίου του Τέξας αυτή τη φορά, αναφέρεται ότι το μείγμα από ανθρακικό, καφεΐνη και γλυκαντικές ουσίες στα light αναψυκτικά μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη, επιδεινώνοντας την ακράτεια ούρων. Τέλος, στο Long Island Jewish Medical Center στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο φετών λευκού ψωμιού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο μυκητίασης.

 

Διάλεξε προσεκτικά το ταμπόν σου
Κατά την περίοδό σου χάνεις 4-12 κ.σ. αίμα, αλλά η χρήση ταμπόν πολύ μεγάλων για τη ροή σου ενδέχεται να αφυδατώσει τα κολπικά τοιχώματα οδηγώντας σε μια άσχημη πάθηση: τα κολπικά έλκη.

Αυτοεξετάσου
“Αν ξέρεις τι είναι φυσιολογικό για σένα στην αιδοιική περιοχή, θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις συμπτώματα όπως αλλαγές στο χρώμα, εξογκώματα, περιοχές με πόνο ή έλκη αν όντως εμφανιστούν” τονίζει ο ειδικός.

Πόσο συχνά ουρείς;
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν ουρείς έως 8 φορές την ημέρα θεωρείται φυσιολογική συχνότητα. Όμως, αν έχεις ξαφνικά ανάγκη για ούρηση –και έχεις διαρροές– ίσως υποφέρεις από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Απευθύνσου σε ειδικό.

Σκουπίσου “έξυπνα”
“Κάποιες γυναίκες έχουν “απόκλιση στην ουρηθριτική ανατομία”, πράγμα που τις κάνει πιο επιρρεπείς στην κυστίτιδα” αναφέρει ο γυναικολόγος. Η ουρήθρα, δηλαδή, είναι πιο κοντά στον κόλπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διείσδυσης μικροβίων. “Η προσωπική υγιεινή, όπως το να σκουπίζεσαι από μπροστά προς τα πίσω και να πλένεσαι μετά την επαφή, είναι σημαντική” εξηγεί ο ίδιος.

Άλλαξε τη σέλα του ποδηλάτου σου
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν λεπτές σέλες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις και λιγότερο σεξουαλικά ευαίσθητες. “Οι μικρές σέλες πιέζουν τα νεύρα στην περιοχή του περινέου κι αυτό επηρεάζει την ευαισθησία των γεννητικών οργάνων” τονίζει ο ειδικός. Προτίμησε μια φαρδιά σέλα και απόφυγε να γέρνεις μπροστά.

Απόκλεισε τα χλαμύδια
“Καλό είναι όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν αν έχουν ή όχι χλαμύδια” λέει ο ειδικός. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθούν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη γονιμότητα, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μίλα για το σύμπτωμα
Η αιδοιοδυνία (πόνος του αιδοίου) επηρεάζει το 15% των γυναικών. “Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες με αιδοιοδυνία αντιμετωπίζονταν λες και η πάθηση ήταν αποκύημα της φαντασίας τους”, εξηγεί ο ειδικός. “Τώρα αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αναλγητικά ή βελονισμό”.

Παρακολούθησε τον κύκλο σου
Πολλές γυναίκες δεν δίνουν σημασία στις αλλαγές στη ροή της περιόδου ή στον πόνο κατά την έμμηνο ρύση. “Μετά τα 30 είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση” λέει ο δρ. Σπύρος Δημητρόπουλος. Εάν παρατηρήσεις ξαφνικές αλλαγές, μίλησε με το γιατρό σου.

Σκέψου το Botox
Μελέτες έχουν δείξει ότι το Botox μπορεί να μειώσει τον πυελικό πόνο, την ακράτεια και τους ενδεχόμενους πόνους περιόδου. Στη Βρετανία χρησιμοποιείται και για θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

www.shape.gr

Αλόη έλαιο. Έλαιο βελούδου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr