ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟΣΤ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟΣΤ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ

Πολλοί μου γράφουν και με ρωτάνε συνέχεια. Πως μπορώ να φτιάξω το τέλειο τοστ; Εχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και παρόλα αυτά δεν μπορώ να το κάνω όπως εκείνο που έφαγα από την μαμά του τάδε φίλου μου με τίποτα. Λοιπόν, το να δαμάσει κανείς το Τοστ είναι κατά βάση ένα παιχνίδι του μυαλού. Απαιτεί άρτια τεχνική κατάρτιση και επιμονή. Και πάνω από όλα παρατηρητικότητα. Αρχίζουμε να αναλύουμε σιγά σιγά όλες τις παραμέτρους που επηρρεάζουν την δημιουργία ενός τέλειου Τοστ (δεν πρόκειται να καλυφθούν όλες σε αυτό το άρθρο):

Ετσι, αν η μάνα του φίλου, σας σερβίρει το τοστ κομμένο σε 2 τρίγωνα κομμάτια, η τρίγωνη τοστιέρα φαίνεται να έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της άλλης. Από την άλλη, θα μπορούσατε (hint) να ΚΟΨΕΤΕ εσείς οι ίδιοι το τοστ αφού το ψήσετε (ή και πριν το ψήσετε) σε δύο τρίγωνα κομμάτια με παρόμοια αποτελέσματα, ακόμα και αν έχετε την πλακέ τοστιέρα.
Προσοχή: Κατά το κόψιμο του τοστ, γιατί μπορεί να καίει και να βγει το τυρί από την τομή και να α) λερώσει το πιατάκι (αν υπάρχει πιατάκι) ή β) να σας κάψει το χέρι γ) να κοπείτε με το μαχαίρι αν δεν έχετε τεχνικές γνώσεις.

Το πιάτο
Θυμηθείτε, το τοστ είναι καθαρά ψυχολογία. Σας το σέρβιραν σε χαρτοπετσέτα ή σε πιατάκι. Αν σε πιατάκι, από κάτω είχε χαρτοπετσέτα ή μήπως η χαρτοπετσέτα ΗΤΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΣΤ και πάνω από το πιατάκι; Κάντε το ίδιο χωρίς πειραματισμούς, τουλάχιστον μέχρι που να δαμάσετε την τεχνική.

Το ψωμί
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.
Υπάρχει το κανονικό ψωμί. Που η ίδια η μαμά του φίλου το έκοψε σε δύο φέτες. Αυτό κάνει το τοστ κάπως πιο αγροτικό και εξωτικό συνάμα.
Υπάρχει το ψωμί για τοστ, το ετοιματζίδικο. Μήπως ήταν τέτοιο; Μήπως είχε χρησιμοποιήσει η πονηρή μητέρα, την πρώτη φέτα την γωνιακή για το τοστ; Μήπως το ψωμί ήταν κατεψυγμένο; Παρατηρήστε πριν πράξετε γιατί υπάρχει κίνδυνος το τοστ σας να μην μοιάζει ΚΑΘΟΛΟΥ σε γεύση με το επιθυμητό.
Το σταρένιο, μαύρο, διαίτης. Σε περιοχές που ευδοκιμεί ο Κατσέλης σε συσκευασία, τα ψωμιά για τοστ (συνήθως αυτό αποτελεί ένδειξη πως το συγκεκριμένο ψωμί μπορεί να κάνει για τοστ) κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές.

Δυσκολίαμικρή

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ πως το δικό σας ψωμί και το ψωμί της μητέρας εκείνης ταυτίζονται ΑΠΟΛΥΤΑ. Θα σας γλιτώσει από εκνευρισμούς και σπατάλη χρημάτων και υλικών. Κοιτάξτε δύο ή και τρεις φορές το ψωμί στο σπίτι του φίλου σας πριν το καταναλώσετε
(hint: με τρόπο φάτε μια μπουκιά τοστ με όλα τα υλικά και φτύστε την στην τσέπη σας για να την μελετήσετε σπίτι σας με την ησυχία σας. Θα έχει παγώσει και θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τα επιμέρους συστατικά της ευκολότερα).

Τυρί
Τα τυριά δεν είναι κάτι που μπορείτε να καταλάβετε. Μπορεί κανείς να περάσει χρόνια ολόκληρα και να μην μάθει ούτε καν να γράφει τα ονόματα των τυριών σωστά. Ανήκοντας σε αυτήν την κατηγορία, αναφέρω τα υποψήφια τυριά στα ελληνικά:
Τυρί για τοστ : Το ζητάς έτσι στο supermarket.
Κεριγκολντ : Ομοίως
Γκουντα : Ομοίως
Εμενταλ : Ομοίως
Ρεγκάτο : Ριψοκίνδυνη και εξηζητημένη επιλογή, ζητιέται και ως τυρί για πίτσα
Συνήθως τα τυριά είναι κίτρινα (όχι όλα, μόνο αυτά για τοστ, έτσι;)
Από ότι κατάλαβα, δεν φτάνει να πετύχεις την μάρκα του τυριού αλλά πρέπει και να γνωρίζεις ποιός το έκοψε. Η μαμά ή ήταν ήδη κομμένο; Αν το έκοψε η μαμά τότε λογικά είναι πιο χοντρό. Αρα το τοστ έχει πολύ τυρί.

(hint: Μπορείτε να μιμηθείτε το κόψιμο της μαμάς, χωρίς να χρειαστεί να κυοφορήσετε απλά βάζοντας περισσότερες φέτες κομμένου τυριού αντί μιας. Μην το παρακάνετε.
Τέλος, μας ενδιαφέρει αν το τυρί ήταν κατεψυγμένο ή όχι. Προσπαθήστε να εκμαιεύσετε αυτήν την πληροφορία από την μαμά χωρίς να καρφωθείτε κιόλας και καταλάβει τι σκαρώνετε.

Το ζαμπόν
Φυσικά και το αλλαντικό (αν έχει το τοστ αλλαντικό πάντα) είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΤΑΤΗΣ σημασίας.
Είναι ζαμπόν; Είναι παρμεζάκι; Είναι κομμένο σε φέτες; Το’κοψε η ίδια η μάνα του φίλου από εκείνο το πράγμα που είναι σαν λουκάνικο χοντρό και λέει ΝΙΚΑΣ; Είναι σαλάμι; Είναι καπνιστό; Είναι γαλοπούλα;

Εν ανάγκη πάρτε το κομματάκι από το δείγμα που κλέψατε και πηγαίντε σε έναν κρεοπώλη για αυτοψία. ΠΟΤΕ μην εμπιστευτείτε τα μάτια σας. Πολλοί ρίχνουν μια κλεφτή ματιά στο ψυγείο του φίλου τους και αγοράζουν το αλλαντικό που βρήκαν εκεί. Λάθος τραγικό. Η μαμά συνήθως παραπλανά τους καλεσμένους του γιού της, βάζοντας ΑΛΛΟ αλλαντικό στο ψυγείο από αυτό που χρησιμοποίησε στο τοστ. Είναι κλασσικό κόλπο των μανάδων των φίλων μας.

Αλλες γεμίσεις
Ακόμα και αν δεν το καταλάβατε στην γεύση, μπορεί ένα τοστ μέσα του να έχει ΚΟΜΜΑΤΙΑ από την ΤΟΜΑΤΑ. Σε μικρές φέτες. Λογικά οι φέτες αυτές μπαίνουν ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ. Οχι όπως στα φαστφουνταδικα που πρώτα κάνουν το σαντουιτς ψητό και μετά βάζουν την τομάτα. Αυτό αφήνει την τομάτα κρύα στο τοστ, ενώ στο σάντουιτς που είναι μεγαλύτερο και έχει μεγάλη επιφάνεια το πρόβλημα λύνεται, διότι η ντομάτα ΖΕΣΤΕΝΕΤΑΙ από τα άλλα υλικά ακόμα και αν δεν την βάλαμε στην τοστιέρα.

Βούτυρο
Μέγα μυστήριο θα παραμείνει το αν η μάνα του φίλου έχει αλείψει και ΤΙΣ ΜΕΣΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ με βούτυρο. Αυτό γιατί λυώνει και δεν φαίνεται.
Λογικά όμως, οι έξω επιφάνειες έχουν βουτυράκι. (hint: Χρησιμοποιείστε ένα μαχαίρι ως σπάτουλα για το βούτυρο. )
Μην το γεμίσετε βούτυρο συμμετρικά και τέλεια λόγω υπέρβάλλοντα ζήλου. Δυο τρεις μικρές σπατουλιές. Κάπως επιμελημένα ατημέλητα. Εκτός από διακοσμητικό μάλλον βοηθάει και στο να μην κολλάει το τοστ σας στην τοστιέρα και καίτε τα χέρια σας για να το βγάλετε.

Χρόνος ψησίματος
Προθερμάνετε την τοστιέρα για λίγο
Μετά βάλτε το και περιμένετε. Μην το γυρνάτε πάνω κάτω, δεν χρειάζεται.

(hint: με το γύρισμα θα χαλάσουν και οι κοτλέ γραμμώσεις που κάνει η τοστιέρα, γιατί αποκλείεται να πετύχετε να συμπέσουν οι γραμμές μετά από ένα γύρισμα. Οι δε γραμμές είναι μοναδικές (σαν το δακτυλικό αποτύπωμα). Ο έμπειρος τοστοφάγος μπορεί να καταλάβει που ψήθηκε ένα τοστ, από τις γραμμώσεις που αφήνει η τοστιέρα πάνω του)
Βγάλτε το τοστ όταν τσεκάρετε πως έγιναν τα παρακάτω:

Τζιτζιρίζει το τυρί, το οποίο λυώνει και χύνεται από τα πλάγια
Ροδίζει το ψωμί του περιφερειακά
Το κέντρο έχει πάψει να είναι νωπό και έχει ξεραθεί (αυτό μπορεί και να μην ισχύει αν το τοστ της μάνας του φίλου ήταν ζουμερό και μαλακό και εύκαμπτο σαν floppy, αντί του ξερού και άκαμπτου καλοψημένου που προτείνουμε εμείς).
Το αλουμινόχαρτο
Το τοστ αλουμινόχαρτου. Αυτό είναι το κατεψυγμένο τοστ που το τυλίγουν σε αλουμινόχαρτο για να μην κολλάει με τα άλλα. Στην συνέχεια το βάζουμε στην τοστιέρα με το αλουμινόχαρτο. Οδηγεί σε τοστ με ανεπαίσθητες γραμμώσεις, χωρίς τρίγωνο, χωρίς ιδιαίτερα καψίματα, με ζουμερή αίσθηση στο στόμα.
Ο κίνδυνος εδώ είναι πως μπορεί το τυρί στο κέντρο να μείνει άψητο.
Το τοστ αυτής της τεχνοτροπίας πρέπει να ψηθεί διπλή ώρα σε σχέση με το μη εγκλεισμένο εις αλουμινόχαρτο.
Το τοστ αυτό δεν λερώνει την τοστιέρα. Είναι μόνο για έμπειρους ψήστες, διότι απαγορεύει την άμεση οπτική επαφή με το τοστ μας, και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να δούμε την πραγματική του κατάσταση ανοίγοντας την τοστιέρα. Η αλήθεια αποκαλύπτεται αφού το βγάλουμε από το αλουμινόχαρτο. Αν έχει γίνει λάθος είναι πλέον πολύ αργά για να το διορθώσουμε.

Επίλογος
Στο σύντομο αυτό οδοιπορικό μου στο τέλειο τοστ, έκανα ορισμένες υπεραπλουστεύσεις. Δεν ασχοληθήκαμε με άλλα συστατικά όπως Κετσαπ, Μικρά Κομματάκια Λουκάνικο, αν το τυρί είναι και από τις δύο πλευρές του ζαμπόν ή μόνο από την μια, το ψωμάκι το στρογγυλό για χάμπουργκερ και άλλα πολλά.

Οταν εξοικειωθείτε με τα πρώτα αυτά βήματα στο τοστ και μπορείτε να τα εκτελείτε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, ο οδηγός μου θα τελειοποιηθεί με τα μικρά μυστικά που θα κάνουν το τοστ σας όσο το δυνατόν πιο πιστό αντίγραφο του τοστ που τόσο αγαπήσατε.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr