Ντολμαδάκια πολίτικα με συνταγή της Λωξάντρας

Ντολμαδάκια πολίτικα με συνταγή της Λωξάντρας

Αυτή η συνταγή για ντολμαδάκια είναι από την Πόλη και την έδωσε στην Εύη Βουτσινά πριν από πολλά χρόνια η Μαρία Ιορδανίδου, η συγγραφέας της Λωξάντρας.

Εύη Βουτσινά

Φωτογραφία: Shutterstock

Γύρω στον Μάιο αραιώνουν τα φύλλα των αμπελιών για να αφήσουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν και να ωριμάσουν τα σταφύλια. Αυτά τα τρυφερά φυλλαράκια τα παραγεμίζουν με διάφορα, προς τέρψιν όλων μας. Αυτή η συνταγή είναι από την Πόλη και μου την έδωσε πριν από πολλά χρόνια η Μαρία Ιορδανίδου, η συγγραφέας της Λωξάντρας. Θα σας παραξενέψει η ποσότητα του κρεμμυδιού, αλλά σας βεβαιώνω ότι η τεχνική του αχνίσματος το μεταμορφώνει. Αλλωστε, πώς πετυχαίνει κανείς την ισορροπία το λέει η ίδια η Λωξάντρα: «Βάλε μπόλικο κρεμμύδι στον γιαλαντζί ντολμά για να τον κάνεις νόστιμο, αλλά βάλε και δυόσμο για να τον κάνεις χωνευτικό». Η λέξη «γιαλαντζί» είναι τούρκικη και σημαίνει «ψεύτικο» γιατί αυτοί οι ντολμάδες δεν έχουν κρέας.

1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά
Μερίδες: 4-5
350 – 400 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα (γύρω στα 50 με 60 αμπελόφυλλα)
6 κεσέδες του γιαουρτιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (8 – 10 κρεμμύδια)
1 κεσές σωριαστό (δηλαδή πολύ γεμάτος) άσπρο ρύζι (220 γρ.)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη χυμός από ένα λεμόνι
λίγος άνηθος
μπόλικος δυόσμος
1 κεσές λάδι (220 ml)
αλάτι
Διαδικασία
Για τα πολίτικα ντολμαδάκια, αρχικά βάζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με αλάτι και 3 κεσέδες νερό και το αφήνουμε να αχνιστεί και να φύγει όλο το νερό του.

Τότε ρίχνουμε το μισό λάδι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το ρύζι, το λεμόνι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα να κρυώσει λίγο και να φουσκώσει το ρύζι.
Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα φύλλα σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε να κρυώσουν.
Διαλέγουμε τα πιο χοντρά φύλλα (4 – 5) και τα στρώνουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε σε κάθε φύλλο λίγη από τη γέμιση του ρυζιού, το διπλώνουμε και το τυλίγουμε ρολό. Πρέπει να προσέχουμε να εγκλωβίζεται η γέμιση στο φύλλο γιατί διαφορετικά θα φύγει στη διάρκεια του βρασίματος.

Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια κοντά κοντά, αλλά όχι σφιχτά. Τα στρώνουμε σε σειρές στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να τα κρατάει σταθερά στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κεσέ βραστό νερό και τη βάζουμε να βράσει. Μετά 5 – 6 λεπτά ρίχνουμε ακόμα 1½ κεσέ βραστό νερό. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν και να απορροφήσουν το νερό.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά πριν τα βγάλουμε.
Σερβίρουμε ένα μπολ με γιαούρτι στο τραπέζι μαζί με τα πολίτικα ντολμαδάκια για να τα συνοδέψετε με αυτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 12.

www.gastronomos.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr