Έξι προβιοτικά τρόφιμα για ένα υγιές έντερο

Έξι προβιοτικά τρόφιμα για ένα υγιές έντερο

Γνωρίζατε ότι το 10% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας; Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Έξι προβιοτικά τρόφιμα για ένα υγιές έντερο
Τα προβιοτικά τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται 6 προβιοτικά τα οποία είναι καλό να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προβιοτικά τρόφιμα. Παρέχει μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης με τη μορφή γάλακτος. Το γιαούρτι βοηθά στην πέψη, συμβάλει στη μείωση της διάρροιας, αποτρέπει τις λοιμώξεις και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από το γιαούρτι υπάρχουν και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρόπηγμα, το βουτυρόγαλα και το τυρί. Τα προαναφερθέντα βοηθούν την πέψη καθιστώντας ευκολότερη την κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως τα λαχανικά.

Το γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, που με τη σειρά της οδηγεί σε υγιή οστά. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες που βοηθούν στην ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος.

Η λέξη γιαούρτι στα τουρκικά σημαίνει «ξινόγαλο». Το γιαούρτι καταναλώθηκε πρώτη φορά στην Τουρκία και στη συνέχεια εισήχθη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για καλύτερα και πιο ευεργετικά αποτελέσματα, αρχίστε να καταναλώνετε γιαούρτι νωρίς το πρωί πριν από το πρωινό ή λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Τέλος, προσπαθήστε να φάτε γιαούρτι για περίπου 30 λεπτά πριν φάτε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Μηλόξιδο
Το μηλόξιδο είναι τονωτικό για την υγεία και περιέχει θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά.

Με την τακτική κατανάλωση μηλόξιδου, μπορείτε να ενισχύσετε την ανοσία και επίσης να θεραπεύσετε την τριχόπτωση. Επίσης το μηλόξιδο είναι πλούσιο σε pH.

Το μηλόξιδο μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο pH του δέρματος υπό έλεγχο.

Το μηλόξιδο είναι επίσης γνωστό ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση και άλλες ασθένειες όπως αρθρίτιδα, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Το μηλόξιδο είναι επίσης ένας φυσικός αποτοξινωτής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αφαιρέσει τις τοξίνες από το σώμα.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης καλό για ναυτία και βοηθά στη δυσπεψία.

Το τζίντζερ είναι καλή πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι ιδανικά για τη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, την ανακούφιση από τα αέρια και το φούσκωμα και τη μείωση της χοληστερόλης.

Το τζίντζερ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του πόνου.

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο προβιοτικό που προέρχεται από το γάλα. Καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην Ανατολική Ευρώπη και τα βουνά του Καυκάσου. Προέρχεται από την τουρκική λέξη keif, που σημαίνει να αισθάνεστε καλά μετά το φαγητό. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βοηθά στην πέψη επειδή περιέχει λακτόζη και παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Κ2.

Το κεφίρ είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι, αλλά χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να μπορέσετε να το πιείτε. Μπορείτε να κάνετε κεφίρ με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr