Αναπνοή: η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση

Αναπνοή: η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση

Ποιος είναι άραγε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποτοξίνωσης;
Είναι ερώτημα που εύλογα μάς απασχολεί όλους και όλες. Η απάντηση είναι τόσο απλή που εκπλήσσει! Είναι η αναπνοή μας, η φυσική και αδιάκοπη αυτή διαδικασία που μας κρατά στη ζωή και μάς παρέχεται δωρεάν. Αναπνέουμε όχι μόνο για να κρατηθούμε στη ζωή, αλλά για να ζούμε ποιοτικά. Στο πλαίσιο αυτό η φύση έχει προβλέψει την αδιάλειπτη αποτοξίνωσή μας μέσω της αναπνοής και των πνευμόνων. Η αναπνευστική λειτουργία καθαρίζει το σώμα μας, το αίμα μας, το λεμφικό μας σύστημα. Αναπνοή: η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση

♦ της Τζίνα Πούλου, ειδική πρακτικός αναπνοών και πιστοποιημένη πρακτικός αναπνοών Buteyko, www.yogayourvoice.com

Εκκρίνουμε απόβλητα από τους πνεύμονές μας κατά μέσο όρο 850 φορές κάθε ώρα. 20.400 φορές κάθε μέρα και 7.446.000 φορές κάθε χρόνο. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 600.000.000 τοξικές αποβολές σε μια διάρκεια ζωής 80 ετών. Η αναπνοή είναι συνεχής και αυτόματη διαδικασία αποτοξίνωσης, ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας. Αναπνοή: η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση

Τι είδους τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό μας με την αναπνοή;

Πολλές, διάφορες, και κάθε είδους!

Οι πνεύμονες και η καρδιά, οι αρτηρίες και οι φλέβες, οι αεραγωγοί και οι κυψελίδες, το κυκλοφορικό και το λεμφικό μας σύστημα συνεργάζονται για να αποβάλλουν τις όποιες τοξίνες από το σώμα μας. Κεντρικός είναι ο ρόλος των πνευμόνων και της αναπνοής, καθώς πολλές τοξικές ενώσεις εντοπίζονται στον εκπνεόμενο αέρα.

Ενδεικτικά σημειώνονται οι έρευνες της ομάδας του Dr Michael Phillips, ιδρυτή της Menssana Research Inc., που ειδικεύεται στην ανίχνευση ασθενειών μέσω της αναπνοής μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ουσιών. Μία ώρα μετά την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα ανιχνεύεται λιμονένιο σε δείγματα αναπνοής. Η θυμόλη και η ευκαλυπτόλη ανιχνεύονται στην εκπνοή μας μία ώρα μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος. Τα σουλφίδια παραμένουν στην αναπνοή για 90 λεπτά μετά την κατανάλωση κρεμμυδιών.

Εκπνοές από υγιείς ανθρώπους είχαν περισσότερες από 200 πτητικές ενώσεις, ενώ 3.500 διαφορετικές ενώσεις ανιχνεύθηκαν στις εκπνοές όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα. Είναι ξεκάθαρο ότι με την εκπνοή αποβάλλονται τεράστιοι αριθμοί ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι πνεύμονες μπορούν να αποβάλουν και πράγματι αποβάλλουν πολλές τοξίνες. Αναπνοή: η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση

Αναπνοή: η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση

Αποβολή του αλκοόλ μέσω της αναπνοής
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποβολής τοξινών μέσω της αναπνοής είναι η περίπτωση του αλκοόλ (αιθανόλης) και άλλων τοξικών ενώσεων που, όπως το αλκοόλ, έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλονται από υγρή σε αέρια μορφή (είναι οι λεγόμενες πτητικές ενώσεις). Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό κυκλοφορεί στο αίμα και στο σώμα μας ως αιθανόλη. Διαλύεται στο βλεννογόνο των κυψελίδων, εξατμίζεται και διαστέλλεται για να γεμίσει τον χώρο μέσα στον κυψελιδικό σάκο. Με την εκπνοή, η εξατμισμένη αιθανόλη εξέρχεται από το σώμα ως ατμός. Πρόκειται για τον ατμό αιθανόλης που μετρά το αλκοτέστ, για να προσδιορίσει κατά πόσο κάποιος είναι σε θέση να οδηγήσει με ασφάλεια.

Μέσω της αναπνοής επιταχύνεται η ικανότητα του σώματος να απαλλάσσεται από το αλκοόλ, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των απειλητικών για τη ζωή επιπτώσεων της δηλητηρίασης από το αλκοόλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ η ιατρική παρέχει υποστηρικτικά μέσα αποτοξίνωσης για διάφορες ασθένειες, όπως οξυγόνο ή ενδοφλέβια υγρά, προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί το αλκοόλ από τα σώματα των ασθενών (με εξαίρεση την αιμοκάθαρση, που δεν είναι πάντα εφικτή ούτε εύκολη).

Η αποβολή του αλκοόλ, όμως, μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με τη συνδρομή της αναπνοής και πιο συγκεκριμένα με την ενεργοποίηση των πνευμόνων μέσω του υπεραερισμού, δηλαδή της εισπνοής περισσότερου αέρα από όσο χρειάζεται σε φυσιολογικές συνθήκες. Ο υπεραερισμός στην περίπτωσή μας συμβάλει καταλυτικά στην αποφυγή τοξικής δηλητηρίασης από το αλκοόλ. Περιστατικά που κατέφυγαν σε νοσοκομείο ύστερα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, μόλις άρχισαν να υπεραερίζονται (δηλαδή να εισπνέουν μεγάλες ποσότητες αέρα), η συγκέντρωση αλκοόλ μέσα στο αίμα τους έπεσε δραματικά σε ένα ή δύο λεπτά. Ο υπεραερισμός, όμως, αποτελεί λύση στην οποία καταφεύγουμε σε έκτακτες περιπτώσεις και δεν συστήνεται ως καθημερινή πρακτική στο πλαίσιο της σωστής και αποτοξινωτικής αναπνοής για λόγους που εξηγούνται στη συνέχεια.

Πώς λειτουργεί η αποτοξινωτική διαδικασία μέσω της αναπνοής;
Η αναπνοή και η λειτουργία των πνευμόνων αφορούν στην εισπνοή του αέρα, την οξυγόνωση των πνευμόνων, τον πολύ σημαντικό και συχνά υποτιμημένο ρόλο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη διαδικασία, την εξισορρόπηση του pH στο σώμα μας, και βεβαίως την εκπνοή. Με την εισπνοή ο αέρας από την ατμόσφαιρα εισέρχεται στους πνεύμονες και περνά στο υγρό περιβάλλον του αίματος μέσω των κυψελίδων των πνευμόνων. Οι πνεύμονες είναι το κέντρο ανταλλαγής αερίων που μας κρατούν ενεργοποιημένους, λειτουργικούς και ζωντανούς. Στους πνεύμονες εισέρχονται και εξέρχονται το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Όταν ο οργανισμός στερηθεί έστω και για λίγα λεπτά το οξυγόνο, οι συνέπειες είναι καταστροφικές έως ανεπανόρθωτες.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), επίσης, συντελεί στην εξισορρόπηση του pH του σώματος και στη διατήρηση των σωστών πιέσεων μέσα στον οργανισμό μας. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του CO2 στον οργανισμό μας. Η αδυναμία απελευθέρωσής του αλλάζει διάφορες ισορροπίες μέσα στο σώμα, με συνέπεια να διαταράσσεται η υγιής λειτουργία. Η σωστή διαδικασία εισπνοής – εκπνοής κρατά τις απαιτούμενες ισορροπίες και, όπως είδαμε, συντελεί στην αποβολή τοξινών και προβληματικών ουσιών.

Πώς μπορούμε να αναπνέουμε πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά;
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να μάθουμε κάτι από την αρχή, αφού από την πρώτη μας στιγμή στον κόσμο με τη γέννησή μας αναπνέουμε! Αυτό, όμως, που απαιτείται, είναι να θυμηθούμε και να επανεκπαιδευτούμε στο πώς αναπνέουμε σωστά και αποτελεσματικά, ώστε να γευτούμε και να βιώσουμε τα οφέλη της ανώδυνης αυτής και εξαιρετικά προσοδοφόρου για τον οργανισμό μας μεθόδου αποτοξίνωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα υπάρχουν πολλά εμπόδια που εμποδίζουν και δυσχεραίνουν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων και της αναπνευστικής διαδικασίας. Η υπερβολική εισπνοή τοξινών λόγω του καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού), λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM, αποτελούν τέτοιους παράγοντες.

Η λύση είναι οι βαθιές και χαμηλές αναπνοές
Αυτές ρυθμίζουν τη φυσική κίνηση του διαφράγματος προς τα πάνω και προς τα κάτω. Συνεπώς βοηθούν στην καλύτερη ροή αίματος και στη συνέχεια στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η χαμηλή και βαθιά αναπνοή εισάγει πολύ καλές ποσότητες ​​οξυγόνου με την εισπνοή. Επίσης, αποβάλλει μεγάλες ποσότητες τοξινών με την εκπνοή.

Η αναπνοή είναι υπεύθυνη για το 70% του καθαρισμού και της αποβολής τοξινών από το σώμα μας

Το υπόλοιπο 30% γίνεται μέσω της ουροδόχου κύστης, των εντέρων και σε μικρότερο ποσοστό του ιδρώτα. Η ατελής και λανθασμένη αναπνοή σημαίνει πως το σώμα μας πρέπει να εργαστεί υπερωρίες, για να απελευθερώσει όλες αυτές τις τοξίνες με άλλα μέσα.

Λεμφικό σύστημα και αναπνοή
Χρειάζεται επίσης να τονιστεί ότι οι πνεύμονές μας είναι οι αντλίες του λεμφικού μας συστήματος. Το λεμφικό υγρό στο σώμα μας είναι τρεις φορές περισσότερο από το αίμα. Δεν έχει όμως δικές του αντλίες κυκλοφορίας, όπως είναι η καρδιά για το αίμα και το κυκλοφορικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία του λεμφικού μας συστήματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις βαθιές και σωστές αναπνοές. Αυτές προκαλούν την άντληση και τη μετακίνηση των λεμφικών υγρών, τα οποία έπειτα καταλήγουν στο συκώτι. Εκεί θα υποστούν επεξεργασία, καθαρισμό και συνεπώς αποτοξίνωση.

Συμπερασματικά
Η σωστή αναπνοή και οι αποτελεσματικές ασκήσεις αναπνοής βοηθούν το σώμα να καθαρίσει από πλήθος τοξινών. Ταυτόχρονα οξυγονώνει τους ιστούς, τα όργανα και τους αδένες σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό μας προσφέρει ευεξία, ποιότητα ζωής και καλή διάθεση. Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική αποτοξίνωσης, διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους δωρεάν και αβίαστα. Είναι μία προσφορά της φύσης που δεν έχουμε παρά να την αξιοποιήσουμε με εγγυημένα αποτελέσματα.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr