Afterburn effect: Πώς θα συνεχίσεις την καύση λίπους για 48 ώρες μετά την προπόνηση

Afterburn effect: Πώς θα συνεχίσεις την καύση λίπους για 48 ώρες μετά την προπόνηση

Με αυτές τις προπονήσεις θα συνεχίσεις να καις θερμίδες για ώρες αργότερα. Μάθε τι συστήνει o trainer.

Συνεργάστηκε ο Λευτέρης Καβούκης, personal trainer.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά η προπόνηση με το σωστό τρόπο κάνει το μεταβολισμό να καίει για ώρες, ακόμα και μέρες αργότερα. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC) ή φαινόμενο “afterburn”. “Το EPOC είναι οι επιπλέον θερμίδες που καίγονται μετά την προπόνηση” τονίζει ο Λευτέρης Καβούκης, personal trainer και προσθέτει: “Η καύση λίπους και θερμίδων στις 23 ώρες που δεν ασκείσαι είναι το Ιερό Δισκοπότηρο της μόνιμης απώλειας βάρους. Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση, το EPOC μπορεί να παραμείνει υψηλό έως και 48 ώρες μετά την άσκηση”. Αυτές οι τρεις προπονήσεις είναι ό,τι χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις.

Για καύση λίπους μετά την προπόνηση ο trainer συστήνει:
Συνεχής διαλειμματική προπόνηση
Πώς; Κάνε 3 λεπτά γρήγορο περπάτημα, ακολουθούμενο από 3 λεπτά γρήγορο τρέξιμο, για διάστημα 30 έως 60 λεπτών.
Γιατί; “Η διαλειμματική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καις θερμίδες χωρίς να περνάς επιπλέον χρόνο στο γυμναστήριο” επισημαίνει ο ειδικός.

“Με αυτή την προπόνηση υπερφορτώνεις το σώμα με σύντομα διαστήματα, έπειτα το ξεκουράζεις για ένα διάστημα, πριν επαναλάβεις το ίδιο δυναμικό ή εντελώς διαφορετικό διάστημα. Έτσι, απελευθερώνονται πολλές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της επινεφρίνης (αδρεναλίνης), που βοηθά τον οργανισμό να καίει θερμίδες ακόμη κι όταν δεν ασκείσαι”.

Καταμερισμένη προπόνηση
Πώς; Κάνε δύο έως τέσσερις 15λεπτες προπονήσεις υψηλής έντασης στη διάρκεια της μέρας. Αυτό μπορεί να είναι μία πρωινή, μία μεσημεριανή και μία βραδινή, όταν γυρίσεις σπίτι. Αντί να επαναλαμβάνεις τη συνήθη προπόνησή σου, μοίρασε τα σετ σε συντομότερες προπονήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι σύντομες και δυναμικές.

Γιατί; “Η άσκηση σε κάνει να καις λίπος και θερμίδες με αυξημένο ρυθμό, ο οποίος συνεχίζεται αφού ολοκληρωθεί η προπόνησή σου” λέει ο ειδικός. “Δύο προπονήσεις την ημέρα σημαίνουν διπλάσια ενίσχυση του μεταβολισμού. Επιπλέον, οι περισσότεροι προσπαθούν περισσότερο στις πιο σύντομες προπονήσεις”.

Κυκλική προπόνηση
Πώς; Εκτέλεσε μια άσκηση με βάρη για 10-12 επαναλήψεις και τρέξε στο επόμενο μηχάνημα. Εκτέλεσε 6 με 10 ασκήσεις σε κάθε κύκλο και ολοκλήρωσέ τον τρεις φορές, σταματώντας για 20 δευτερόλεπτα ενδιάμεσα από τις ασκήσεις.

Γιατί; Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Shippensburg στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κυκλική προπόνηση, που αποτελείται από 3 σετ 8 ασκήσεων είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο EPOC μέσα σε 30 λεπτά άσκησης συγκριτικά με τον ίσο χρόνο άσκησης σε διάδρομο. “Το αίμα στέλνεται από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο, απαιτώντας επιπλέον ενέργεια” σημειώνει ο ειδικός. “Επιπλέον, η υψηλής έντασης άσκηση παράγει γαλακτικό οξύ στο αίμα, το οποίο ο οργανισμός πρέπει να αποβάλλει μετά την άσκηση. Η διαδικασία χρησιμοποιεί το πλεονάζον λίπος για ενέργεια και στέλνει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η κυκλική προπόνηση παράγει επιπλέον γαλακτικό οξύ, αυξάνοντας σημαντικά το μεταβολισμό στη συνέχεια”.
shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr