Σπυράκια, θαμπάδα, ξηρότητα | Τι συστήνουν οι δερματολόγοι.

Σπυράκια, θαμπάδα, ξηρότητα | Τι συστήνουν οι δερματολόγοι.

Πολλοί τύποι δέρματος (ιδίως οι λιπαροί) εμφανίζουν κάποιο είδος ευαισθησίας – με συνήθεις ενόχους τα λάθος skincare προϊόντα.

Σοφία Ιωάννου

Υποφέρεις από μικρά σπυράκια ή αδικαιολόγητα breakouts, έλλειψη λάμψης, ξηροδερμία, ερυθρότητα, ακόμα κι αν είσαι πολύ προσεκτική με την skincare ρουτίνα σου και ακολουθείς μια multi-step διαδικασία περιποίησης καθημερινά; Ίσως αυτό ακριβώς πρέπει να αναθεωρήσεις, το πόσα προϊόντα εφαρμόζεις καθημερινά στο πρόσωπό σου.

Υπάρχουν γυναίκες που τηρούν ευλαβικά μια 10-step Κορεάτικη ρουτίνα ομορφιάς με 10 διαφορετικά προϊόντα με στόχο μια ονειρεμένη επιδερμίδα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι εκείνη αντιδρά με διάφορους τρόπους (σπυράκια, κοκκινίλες, ερεθισμούς). Πόσω μάλλον αν έχουν ήδη στο ιστορικό τους κάποιο είδος ακμής ή η επιδερμίδα τους είναι λιπαρή με ακνεϊκές τάσεις.

Τα 10 πιο κοινά skincare λάθη που κάνουμε στο δέρμα μας, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Είναι γεγονός ότι, κυρίως οι λιπαρές επιδερμίδες, παθαίνουν ένα μικρό σοκ με τη χρήση πολλών (και διαφορετικών) προϊόντων και ενεργών συστατικών, ιδίως αν εφαρμόζονται ταυτόχρονα στο πρόσωπο. Τα λιπαρά δέρματα δεν “σηκώνουν” πολύ βαριές και λιπαρές συνθέσεις, ενώ εύκολα παρουσιάζουν ευαισθησία. Επιπλέον, δεν είναι δεκτικά σε πλούσιες συνθέσεις αλλά και σε διάφορα είδη ελαίων, τα οποία φράσσουν του πόρους, δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με ακόμα περισσότερη λιπαρότητα και γυαλάδα, σπυράκια αλλά και κοκκινίλες. Σε ακραίες περιπτώσεις, εμφανίζεται και αίσθημα καύσου από τις αντιδράσεις των συστατικών (ακόμα και των πιο άκακων) ενώ μπορεί να προκληθεί και κάποιο είδος αλλεργίας.

Το ίδιο αποτέλεσμα βέβαια μπορεί να έχεις αν χρησιμοποιείς τις λάθος ενυδατικές κρέμες (που δεν απευθύνονται δηλαδή στον τύπο δέρματός σου) όπως και πιο “βαριά” αντηλιακά, ακόμα κι αν περιορίζεσαι σε αυτά τα δύο προϊόντα.

Τα παραπάνω “συμπτώματα” αφορούν κυρίως τις λιπαρές επιδερμίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν και άλλους τύπους δέρματος. Σε γενικές γραμμές, οι κρέμες που δεν απευθύνονται στις ανάγκες σου αλλά και η υπερβολική χρήση προϊόντων μπορεί να κάνει ζημιά στο δέρμα σου.

Βρήκαμε τι να κάνεις για να μην ξαναμπείς στον πειρασμό να σπάσεις τα σπυράκια σου

Ποια προϊόντα χρειάζεσαι πραγματικά;
Ένα ήπιο καθαριστικό, μια ενυδατική και το αντηλιακό σου είναι αρκετά για να λάμψει και πάλι η επιδερμίδα σου. Η κρέμα ματιών και ένας ορός θα δώσουν ένα extra boost στην ενυδάτωση του προσώπου σου ενώ ειδικά οι λιπαρές επιδερμίδες έχουν ανάγκη από ένα καλό απολεπιστικό προϊόν 1 φορά την εβδομάδα. Less is more κι εδώ.

Προσοχή: Πολλοί δερματολόγοι συμφωνούν ότι, αν έχεις λιπαρό δέρμα, δεν χρειάζεται να βάζεις σέρουμ και κρέμες μαζί, καλό είναι να επιλέξεις ένα από τα δύο. Αν επιλέξεις κρέμα, προτίμησε ελαφριές, λεπτόρρευστες συνθέσεις ή συνθέσεις σε μορφή τζελ. Οι ίδιοι προτιμούν μόνο τη χρήση σέρουμ, που έχουν πιο ελαφριές φόρμουλες και είναι πιο εύκολα απορροφήσιμες από το δέρμα.

Προϊόντα που δεν είναι τόσο απαραίτητα (τουλάχιστον σε καθημερινή χρήση);
Μπορείς να ζήσεις και χωρίς το toner, το essence, το λάδι προσώπου.

Επίσης, αν δεν έχεις ξεπεράσει τα 30-35, δεν προτείνεται η χρήση αντιγηραντικών κρεμών, πολλές από τις οποίες έχουν τόσο πλούσια υφή που δεν ταιριάζει σε νεανικές επιδερμίδες. Είναι σχεδιασμένες για πιο ώριμα δέρματα, που δεν παράγουν τόση λιπαρότητα όση συνήθιζαν.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται και από τις δικές σου συνήθειες και επιθυμίες, και φυσικά, από τις ανάγκες του δέρματός σου την εκάστοτε περίοδο.

/www.missbloom.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr