Τι συμβαίνει στην υγεία μας όταν κοιμόμαστε με αναμμένο φως;

Τι συμβαίνει στην υγεία μας όταν κοιμόμαστε με αναμμένο φως;

Ο ύπνος είναι μία από τις βασικές, βιολογικές μας ανάγκες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απώλειας ύπνου σχετίζονται με μια σειρά παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα. Ωστόσο, τα προβλήματα ύπνου δεν είναι τα μόνα, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρές, φαινομενικά αθώες, συνήθειες που μπορεί να έχει ο καθένας γύρω από τον ύπνο.

Σβήσε το φως να κοιμηθούμε

Το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι ένα δωμάτιο, αποτελεί για πολλούς, προϋπόθεση για να απολαύσουν τον ύπνο τους. Το ενδιαφέρον όμως που αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, είναι το γεγονός ότι το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας. Όσοι κοιμούνται με αναμμένο φως στην κρεβατοκάμαρα, είναι πολύ πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι, να έχουν υπέρταση και διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται στο σκοτάδι, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες συνιστούν να είναι σβηστά τα φώτα στη διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης οι ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής κ.α.), αλλιώς υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ύπνου, Sleep, μελέτησαν 552 ανθρώπους 63 έως 84 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, παρακολουθήθηκαν μέσω ειδικής συσκευής που κατέγραφε κατά πόσο εκτίθεντο σε τεχνητό φως τη νύχτα που κοιμούνταν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην μελέτη, κοιμούνταν για τουλάχιστον πέντε ώρες μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Οι υπόλοιποι εκτίθεντο σε λιγότερο ή περισσότερο φως και είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη.

«Είτε λόγω του ανοιχτού κινητού μας, είτε επειδή αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όλο το βράδυ, είτε λόγω της φωτορύπανσης μιας μεγάλης πόλης, ζούμε εν μέσω πολλών τεχνητών πηγών φωτός καθ’ όλο το 24ωρο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και η έκθεση ακόμη και σε λιγοστό φως τη νύχτα, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο», δηλώνουν οι ερευνητές.

Το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου
Εάν τώρα πρέπει οπωσδήποτε να μένει κάποιο φως αναμμένο, οι ερευνητές συνιστούν ότι αυτό πρέπει να είναι χαμηλής έντασης και κοντά στο πάτωμα. Επίσης να προτιμάται φως με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα που διεγείρει λιγότερο τον εγκέφαλο. Το λευκό ή το μπλε φως, πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, αν μπορεί κανείς, να μετακινήσει το κρεβάτι του έτσι ώστε το τεχνητό φως που έρχεται από τον δρόμο, να μην πέφτει πάνω στο πρόσωπο του.

Το φως τη νύχτα απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος, καθώς καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του σκοταδιού, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εφόσον το τεχνητό φως μειώνει τη μελατονίνη, μπορεί να επιβαρύνει την υγεία πολλαπλά.

www.ladylike.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr