Τα θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν την φωτοπροστασία

Τα θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν την φωτοπροστασία

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βελτιώνουν την ενδογενή αντηλιακή προστασία του δέρματος.

Τα θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν την φωτοπροστασία
Το φυσικό αντηλιακό του δέρματος είναι η μελανίνη, η χρωστική ουσία που μας προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου.

Η μελανίνη απορροφά την UV και η παραγωγή της διεγείρεται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αλόγιστα όμως, δεν επιτρέπει στη μελανίνη να προσφέρει επαρκή αντηλιακή προστασία, γι’ αυτό και την ενισχύουμε με τα αντηλιακά προϊόντα.

Τα επίπεδα μελανίνης δεν είναι τα ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Όσοι έχουν πιο σκουρόχρωμο δέρμα διαθέτουν περισσότερη μελανίνη απ’ ό,τι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο, σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences.

Μπορούμε όμως να αυξήσουμε τα επίπεδα της μελανίνης, καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες από ορισμένα συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της.

Μεγάλη ανάλυση πολλών μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Function, έδειξε ότι απαιτείται αρκετός καιρός (τουλάχιστον 2,5μήνες) για να βελτιωθεί η φωτοπροστασία στο δέρμα με τη βοήθεια της διατροφής.

Δείτε τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη φωτοπροστασία:

Χαλκός και τυροσίνη
Δύο από τα συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της μελανίνης είναι ο χαλκός και η τυροσίνη. Ο χαλκός διεγείρει την παραγωγή τόσο της μελανίνης όσο και της ελαστίνης, μίας πρωτεΐνης που βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Chemical Biology.

Ο οργανισμός χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες χαλκού για να λειτουργεί ομαλά. Καλές πηγές είναι τα στρείδια, το συκώτι, τα νεφρά και τα οστρακόδερμα. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν χαλκό είναι τα δαμάσκηνα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και τα καρύδια.

Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που διευκολύνει την παραγωγή της μελανίνης. Τα αμινοξέα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους των πρωτεϊνών, επομένως πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης περιέχουν τυροσίνη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα σόγιας, τα αυγά, τα ψάρια, τα τυριά και η γαλοπούλα.

Αντιοξειδωτικά
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, όπως η κυανιδίνη, δεν προστατεύουν μόνο από τις επιδράσεις της UV, αλλά και από την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.

Άλλα αντιοξειδωτικά που μπορούν να ασκήσουν αντηλιακή προστασία στο δέρμα είναι τα καροτενοειδή που προσδίδουν στα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν π.χ. το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η βήτα-καροτίνη.

Αντηλιακή δράση έχουν και οι πολυφαινόλες, όπως η EGCG στο πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη στα κόκκινα σταφύλια και το ελλαγικό οξύ στα μούρα.

Τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες παράγονται όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Όταν το δέρμα διαθέτει αρκετά αντιοξειδωτικά και αυτά σταματήσουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύεται το DNA των δερματικών κυττάρων από τις βλάβες.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία προστατεύει το δέρμα και από το ηλιακό έγκαυμα. Τη δράση αυτή ασκούν τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σκουρόχρωμα μούρα και η μαύρη σοκολάτα. Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες τρόφιμα για βελτίωση της φυσικής αντηλιακής προστασίας του δέρματος είναι, μεταξύ άλλων, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπφρουτ, τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια αλλά και ο καφές και το πράσινο τσάι.

Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ σχετίσθηκε ακόμα και με μείωση του κινδύνου μελανώματος, ενώ ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες με πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε μία ομάδα αντιοξειδωτικών που λέγονται κατεχίνες.

www.onmed.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr