Πώς να χάσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση-αφιέρωμα.

Πώς να χάσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση-αφιέρωμα.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλες οι γυναίκες. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα, από εναλλαγές της διάθεσης και υπερβολική εφίδρωση έως κολπικές αλλαγές. Η αύξηση βάρους είναι συχνή κατά την εμμηνόπαυση και είναι κάτι που ανησυχεί πολλές γυναίκες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμείνετε υγιείς και να χάσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να αποτρέψετε την αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση, απλώς συνεχίστε να διαβάζετε!

Εμμηνόπαυση και αύξηση βάρους: ποια είναι η σχέση;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, επίσης, να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο να παίρνετε βάρος γύρω από την κοιλιά σας και όχι στους γοφούς και τους μηρούς σας.

Η ηλικία και οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν, επίσης, σε απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτό κάνει το σώμα σας να καίει λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να πάρετε βάρος, ακόμα κι αν κάνετε ακριβώς τον ίδιο τύπο διατροφής με πριν. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε επίσης να μειώνουμε τα επίπεδα καθημερινής μας δραστηριότητας.
Επιπλέον, άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της γήρανσης, όπως ο ανεπαρκής ύπνος και η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Η γενετική παίζει επίσης ρόλο στον καθορισμό του αν θα πάρετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση.

Η απόκτηση υπερβολικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πώς να χάσετε βάρος μετά τα 50
Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για να αποφύγετε την αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση. Αντίθετα, ακολουθώντας γενικές μεθόδους απώλειας βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση:

Τρώτε πιο υγιεινά σνακ. Εάν είχατε συνηθίσει να τρώτε φαγητά με λιπαρά ή πλούσια σε υδατάνθρακες, δοκιμάστε μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Αντίθετα, τρώτε φρούτα, λαχανικά, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες.
Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση. Αλλάξτε τη σόδα σας με ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη, αποφύγετε τις καραμέλες με ζάχαρη και χρησιμοποιήστε ένα φυσικό γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι σας.
Πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά είναι γεμάτα κενές θερμίδες. Μείνετε σε μία μόνο μερίδα αλκοόλ την ημέρα (ή λιγότερο).

Υγιεινές δίαιτες για απώλεια βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Μόλις μπείτε στην εμμηνόπαυση, πιθανότατα χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσετε το βάρος σας. Ανάλογα με το βάρος, το ύψος και άλλους παράγοντες, οι περισσότερες γυναίκες στα 50 τους χρειάζονται περίπου 200 λιγότερες ημερήσιες θερμίδες, από ό,τι όταν ήταν νεότερες. Για να χάσετε βάρος, ίσως χρειαστείτε ακόμα λιγότερες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο εύκολο να κερδίσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση, ακόμα κι αν οι διατροφικές σας συνήθειες δεν έχουν αλλάξει.

Αποφύγετε ένα μακροπρόθεσμο έλλειμμα θερμίδων. Το έλλειμμα θερμίδων είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, μόλις φτάσετε στον στόχο σας, θα πρέπει να επιστρέψετε στην κατανάλωση της ποσότητας θερμίδων, που χρειάζεται το σώμα σας. Ένα υπερβολικό ή μακροπρόθεσμο έλλειμμα θερμίδων έχει συσχετιστεί με βραδύτερους μεταβολικούς ρυθμούς και μείωση της μυϊκής μάζας. Όπως έχουμε εξηγήσει, αυτό απλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα!

Τρώτε υγιεινές πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να αποφύγετε το αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα σε καλή κατάσταση. Επιλέξτε υγιεινές πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και φυτικές πρωτεΐνες.

Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα. Η εμμηνόπαυση δεν επηρεάζει μόνο το βάρος σας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την οστική σας πυκνότητα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο και έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τρώτε περισσότερα λαχανικά. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι και το ψωμί, μετατρέπονται σε ζάχαρη μέσα στο σώμα σας. Αντικαταστήστε μερικές μερίδες από αυτά τα τρόφιμα με περισσότερα λαχανικά, για να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη χωρίς να νιώθετε ότι τρώτε λιγότερο.

Ασκήσεις για απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Το να παραμείνετε δραστήριοι δεν είναι απλώς ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση. μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Να θυμάστε πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Καρδιοπροπόνηση για απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση

Ένας από τους κορυφαίους τρόπους για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία και να χάσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση είναι να κάνετε αερόβια άσκηση. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους  ενήλικες να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.
Η προπόνηση καρδιο μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι και πεζοπορία, μεταξύ άλλων.

Προπόνηση ενδυνάμωσης για απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη κατά την εμμηνόπαυση. Ασκήσεις όπως squats, lunges και Kegels μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την ακράτεια ούρων λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας, που είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση. Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί, ότι βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης και των εναλλαγών της διάθεσης. Αυτές οι ασκήσεις είναι επίσης πολύ σημαντικές για την αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Κυκλική προπόνηση για απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση

Η κυκλική προπόνηση είναι εξαιρετική σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτός ο τύπος προπόνησης σάς επιτρέπει να εργαστείτε σε όλες τις μυϊκές σας ομάδες κατά τη διάρκεια μιας μόνο προπόνησης. Επίσης, καίει σημαντική ποσότητα θερμίδων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εάν θέλετε να χάσετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση. Η κυκλική προπόνηση μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή σας μάζα και την αντοχή.

Πώς να διατηρήσετε την απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Η διατήρηση του βάρους μετά την εμμηνόπαυση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που θα κάνετε. Εφόσον δεσμεύεστε να κάνετε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να ξεκουράζεστε πολύ, το βάρος σας θα πρέπει να παραμένει σταθερό. Φυσικά, μπορείτε να επιδοθείτε περιστασιακά ή να παραλείψετε μερικές ημέρες προπόνησης. Η ζωή έχει να κάνει με τη διατήρηση μιας ισορροπίας. Εάν θέλετε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας μια στο τόσο, μη διστάσετε να το κάνετε.

Η απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι εύκολη, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Δημιουργώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ασθενειών. Το να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος είναι επίσης εξαιρετικό για την αυτοεκτίμηση και τη συνολική σας διάθεση. Ποτέ δεν είναι αργά για να αποκτήσεις φόρμα!

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr