Brain health: Πώς το «ανάποδο» βούρτσισμα «θωρακίζει» τον εγκέφαλο

Brain health: Πώς το «ανάποδο» βούρτσισμα «θωρακίζει» τον εγκέφαλο

Το βούρτσισμα των δοντιών σας με το μη κυρίαρχο χέρι σας φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 Μόλις βρείτε μια ρουτίνα που λειτουργεί για εσάς, μερικές φορές οι μέρες μπορεί να γίνουν λίγο μονότονες. Πρωινό ξύπνημα, βούρτσισμα δοντιών, μια γρήγορη προπόνηση, καφές στο χέρι και ξεκινάτε για την δουλειά, αυτή είναι η ρουτίνα που ακολουθούν οι περισσότεροι. Ωστόσο, κάνοντας μικρές αλλαγές μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να τονώσετε την λειτουργία του εγκεφάλου, στοχεύοντας σε περιοχές που δεν ενεργοποιούνται όταν είναι στον «αυτόματο πιλότο».

Ένας εύκολος τρόπος για να τα καταφέρετε; Δοκιμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με το μη κυρίαρχο χέρι σας. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό ή και κάπως άβολο, μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλό σας, συμβάλλοντας σε καλύτερη μνήμη συγκέντρωση, δημιουργικότητα και, τελικά, μακροζωία.

Γιατί το βούρτσισμα με το μη κυρίαρχο χέρι σας μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου
Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι έχει να κάνει με την νευροπλαστικότητα. Με απλά λόγια, η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου σας να επανεκπαιδεύεται για να κάνει πράγματα με νέους και διαφορετικούς τρόπους, κάτι που τον βοηθά να παραμένει υγιής και να αναπτύσσεται, και η καινοτομία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την διαδικασία.

Και εκτός και αν είστε πλήρως αμφιδέξιοι, η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας βουρτσίσματος των δοντιών σας, χρησιμοποιώντας το αντίθετο χέρι σας αναγκάζει να σκεφτείτε τι κάνετε.

Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός σας αναπτύσσεται μέσω της νοητικής διέγερσης, αναπτύσσοντας και επανασυνδέοντας νέους νευρώνες και μονοπάτια καθώς μαθαίνετε νέα πράγματα. Έτσι αυτή η μικρή εναλλαγή από τα δεξιά προς τα αριστερά (ή από αριστερά προς τα δεξιά) είναι ένα είδος προπόνησης για το μυαλό σας.

«Δεδομένου ότι χρησιμοποιείτε το αντίθετο χέρι, χρησιμοποιείτε την αντίθετη πλευρά του εγκεφάλου σας που μπορεί να σας βοηθήσει στην ενίσχυσή της» μας λένε οι ειδικοί.

Τι να προσέξετε
Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών σας με το μη κυρίαρχο χέρι σας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου σας, είναι σημαντικό να προσέξετε καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας. Επειδή χρησιμοποιείτε το μη κυρίαρχο χέρι σας μπορεί να ασκείτε λιγότερη πίεση κατά το βούρτσισμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συσσώρευσης πλάκας.

Για αυτό είναι σημαντικό να είστε συνειδητά παρόντες στην διαδικασία και παρατηρητικοί.

vita.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr