Παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι; Τι να προτιμήσεις;

Παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι; Τι να προτιμήσεις;

Είναι κάποιο από τα δύο πιο υγιεινό;

Κωνσταντίνα Κύρκου
Παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι; Τι να προτιμήσεις;

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα παγωμένα γλυκίσματα αποτελούν must επιλογή καθώς η δροσερή και πλούσια υφή τους καλύπτουν (σχεδόν) ανάλαφρα την έντονη επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Μέχρι πρότινος οι επιλογές των καταναλωτών ήταν πολύ συγκεκριμένες και περιορίζονταν στο παγωτό, το gelato ή το σορμπέ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το frozen yogurt, aka παγωμένο γιαούρτι, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις, ως πιο υγιεινή επιλογή γλυκού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε γιαούρτι. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Παγωτό VS Frozen Yogurt
Μπορεί το παγωμένο γιαούρτι να μοιάζει πιο υγιεινό από το παγωτό, λόγω των χαμηλών λιπαρών αλλά και των προβιοτικών που διαθέτει, όμως τα δύο αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική συστατικών της μάρκας που κυκλοφορεί το εν λόγω προϊόν, όπως επίσης και από την γεύση που θα διαθέτει. Το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι μοιράζονται δύο βασικά συστατικά: τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη. Και τα δύο περιέχουν τεχνητά αρώματα ή άλλα επεξεργασμένα συστατικά, ενώ πολλές φορές το frozen yogurt μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από το παγωτό για να καλύψει την φυσικά ξινή γεύση του γιαουρτιού. Από την άλλη βέβαια, ορισμένα παγωτά παρασκευάζονται με επιπρόσθετα λιπαρά, όπως η προσθήκη αυγού που αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες στο τελικό προϊόν.

Διατροφική αξία
(½ φλιτζάνι κλασσικό παγωτό βανίλια VS ½ φλιτζάνι κλασσικό παγωμένο γιαούρτι)

Παγωτό βανίλια
Θερμίδες: 140

Υδατάνθρακες: 16 γραμμάρια

Λιπαρά: 7 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 10% Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ)

Ασβέστιο: 8% ΣΗΠ

Φώσφορο: 6% ΣΗΠ

Κάλιο: 3% ΣΗΠ

Παγωμένο Γιαούρτι
Θερμίδες: 111

Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια

Λιπαρά: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 7.5% ΣΗΠ

Ασβέστιο: 7% ΣΗΠ

Φώσφορο: 6% ΣΗΠ

Κάλιο: 3% ΣΗΠ

Ποιο να επιλέξεις τελικά;
Το αν το παγωτό ή το παγωμένο γιαούρτι είναι πιο υγιεινό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής του καθενός και τα συστατικά που περιέχει. Το μέγεθος της μερίδας και οι επικαλύψεις επηρεάζουν επίσης τη συνολική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Γενικά, το παγωτό έχει περισσότερα λιπαρά, ενώ το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να έχει περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη. Μερικά και όχι όλα τα παγωμένα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για το έντερο.

Για να επωφεληθείς από αυτά είναι σημαντικό να αναζητήσεις παγωμένα γιαούρτια που επισημαίνεται στην ετικέτα τους ότι περιέχουν ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες αυτών. Σε τελική ανάλυση, το παγωμένο γιαούρτι είναι ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν την λακτόζη, καθώς τα επίπεδά της μέσα σε αυτό είναι πολύ χαμηλά, ενώ περιέχει λιγότερα λιπαρά λόγω της μικρότερης ποσότητας γάλατος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αναζητήσεις frozen yogurt με λιγότερη έως καθόλου πρόσθετη ζάχαρη για να θεωρεί πιο υγιεινή επιλογή γλυκίσματος.

www.shape.gr

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr