Οστεοπόρωση: Το καλύτερο λαχανικό ενάντια στην απώλεια οστικής μάζας

Οστεοπόρωση: Το καλύτερο λαχανικό ενάντια στην απώλεια οστικής μάζας

Τα οστά μας συνεχώς αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αρχίζουν χάνουν μάζα από την ηλικία των 30 κιόλας ετών και μετά.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να περιορίσουμε την απώλεια οστικής μάζας; Ναι, μπορούμε. Η τακτική άσκηση, η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η διασφάλιση ότι λαμβάνετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε πιο γερά οστά.

Για παράδειγμα, λόγω του ασβεστίου και των επιπέδων βιταμίνης Κ, ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να φάτε για να αποτρέψετε, ή να επιβραδύνετε την απώλεια οστικής μάζας είναι τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Οστεοπόρωση: Ποια σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι τα καλύτερα
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φυλλωδών λαχανικών. Η λαχανίδα (kale), το σπανάκι, το μαρούλι και το σέσκουλο είναι τέτοιου είδους λαχανικά. Ωστόσο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι εκείνα που πρέπει να αναζητήσετε για πιο υγιή οστά.

Αυτά περιλαμβάνουν την λαχανίδα (kale), το μπρόκολο, το λάχανο και το κινεζικό bok choy.
Και σύμφωνα με ειδικούς, αν και το σπανάκι είναι εξαιρετικά υγιεινό για εσάς, δυστυχώς περιέχει οξαλικά. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου, επομένως το σπανάκι δεν είναι καλή πηγή ασβεστίου για τα οστά σας.

Γιατί είναι σημαντικό το ασβέστιο για τα οστά
Το σώμα αποθηκεύει το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου στα δόντια και τα οστά. Επομένως το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των οστών. Αλλά μέχρι να κλείσετε τα 30, τα οστά σας έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν ασβέστιο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας και σε οστεοπόρωση.

Η ηλικία επηρεάζει την ισχύ των οστών, ενώ και η έλλειψη ασβεστίου γενικά μπορεί να τα αποδυναμώσει ακόμα παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, το σώμα σας φυσικά θα το “τραβήξει” από τα οστά και τα δόντια σας.

Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να βοηθήσει
Μαζί με το ασβέστιο, πολλά φυλλώδη λαχανικά όπως η λαχανίδα (kale), το λάχανο και το μπρόκολο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη είναι πιο γνωστή για τη διατήρηση της υγιούς πήξης του αίματος, καθώς και για τη διατήρηση γερών οστών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα και να βοηθήσει στην μείωση των καταγμάτων σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση. Έχει επίσης βρεθεί ότι η βιταμίνη Κ μαζί με τη βιταμίνη D έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών.

Iatropedia.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr