Tριγωνέλλα: Οι λόγοι που επιβάλλουν να την εντάξετε στη διατροφή σας

Tριγωνέλλα: Οι λόγοι που επιβάλλουν να την εντάξετε στη διατροφή σας

Έρευνες έχουν βρει ότι η τριγωνέλλα μπορεί να είναι σε θέση να ρυθμίσει τη χοληστερόλη, να ανακουφίσει από τις κράμπες της περιόδου και να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Μάθετε περισσότερα για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους αυτού του φυτού για την υγεία.

Tριγωνέλλα: Οι λόγοι που επιβάλλουν να την εντάξετε στη διατροφή σας
Την τριγωνέλλα μπορείτε να την αγοράσετε ως μπαχαρικό ή συμπλήρωμα στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και μπορεί να προσφέρει ορισμένα βασικά οφέλη για την υγεία, όπως η βοήθεια στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και της χοληστερόλης στο αίμα.

Η τριγωνέλλα είναι ένα μονοετές φυτό της οικογένειας Fabaceaek που διαθέτει καλό διατροφικό προφίλ και περιλαμβάνει πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων διάφορα μέταλλα και βιταμίνες.

ADVERTISING

Η διατροφική αξία της τριγωνέλλας
1 κουταλιά σπόρων τριγωνέλλας εμπεριέχει:

Ενέργεια: 36 kcal (11γραμμάρια)

Πρωτεΐνη: 2.6 g
Λίπη: 0.7 g
Υδατάνθρακες: 6.5 g
Φυτικές ίνες: 2.7 g
Σίδηρο: 3.7 mg
Μαγνήσιο: 21 mg
Ασβέστιο: 19.5 mg
Μαγγάνιο: 0.14 mg
Τα οφέλη της τριγωνέλλας
Ενώ η έρευνα σχετικά με τα οφέλη της τριγωνέλλας είναι περιορισμένη, μερικές επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι το φυτό:

Βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη
Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μια μετα-ανάλυση 12 μελετών του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι η τριγωνέλλα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αυτά περιλαμβάνουν:

Καρδιακή ασθένεια
Νεφρική Νόσο
Διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη)
Φθορά δοντιών, τερηδόνα και νόσο των ούλων
Απώλεια ακοής και όρασης

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ενώ τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι, δεν υπήρξαν αναφορές για τοξικότητα στο συκώτι ή στα νεφρά σε όσους έλαβαν συμπλήρωμα τριγωνέλλας. Ωστόσο, η κύρια παρενέργεια της χρήσης της τριγωνέλλας ήταν η πεπτική δυσφορία.

Μπορεί να ρυθμίζει τη χοληστερόλη
Η τριγωνέλλα μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα τριγωνέλλας προσφέρουν:

Σημαντικά μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης
Μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλη
Αυξημένα επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης
Το βότανο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για άτομα με διαβήτη, τα οποία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το CDC.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τριγωνέλλα μπορεί να είναι χρήσιμη για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις – όπως η υψηλή χοληστερόλη – όταν συνδυάζεται με παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες, όπως φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε ακριβώς πόσο αποτελεσματικά η τριγωνέλλα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Δυνητικά ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως
Η τριγωνέλλα αναφέρεται συχνά στο διαδίκτυο ως φάρμακο για κράμπες της εμμήνου ρύσεως και ορισμένες έρευνες το υποστηρίζουν. Μια μελέτη του 2014 σε 101 γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο Journal of Reproduction & Fertility διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν 900 mg σκόνης σπόρων τριγωνέλλας σε κάθε μία από τις τρεις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του πόνου περιόδου από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τα συμπληρώματα τριγωνέλλας μείωσαν επίσης άλλα συμπτώματα περιόδου, όπως:

Κούραση
Πονοκέφαλος
Ναυτία
Εμετός
Λιποθυμία
Αύξηση του μητρικού γάλακτος
Οι άνθρωποι στη Βόρεια Αφρική, την Ασία και τη νότια Ευρώπη χρησιμοποιούν παραδοσιακά τριγωνέλλα για να αυξήσουν την προσφορά μητρικού γάλακτος σε θηλάζουσες γυναίκες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) και ορισμένες σύγχρονες έρευνες το υποστηρίζουν.

Για παράδειγμα, μια ερευνητική ανάλυση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, η τριγωνέλλα αύξησε σημαντικά την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγεται από θηλάζουσες γυναίκες σε τέσσερις διαφορετικές μελέτες.

Ενώ η τριγωνέλλα μπορεί να αυξήσει την παροχή μητρικού γάλακτος, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Evidence Based Complementary and Alternative Medicine πήρε συνέντευξη από 65 θηλάζουσες γυναίκες και 56 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με τριγωνέλλα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη δίψα καθώς και ιδρώτα και ούρα που μοιάζουν με σιρόπι σφενδάμου. Εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε τριγωνέλλα ενώ θηλάζετε.

Θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες
Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι η τριγωνέλλα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, τα οποία, εάν είναι χαμηλά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν περίπου 1% έως 2% κάθε χρόνο και περισσότερο από το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 45 ετών έχουν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια μελέτη του 2017 που χρηματοδοτήθηκε από την Cepham Inc – έναν κατασκευαστή φυτικών συμπληρωμάτων – που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences αξιολόγησε πώς το συμπλήρωμα τριγωνέλλας θα επηρέαζε 50 άνδρες ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών. Διαπίστωσε ότι μετά από 12 εβδομάδες ημερήσιας συμπλήρωσης τριγωνέλλας, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν έως και 46% σε 45 από τα άτομα.

Βελτίωσε επίσης:

τη διάθεση
την ψυχική εγρήγορση
τη σεξουαλική ορμή
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, ο οποίος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Human Reproduction Update, σχετίζεται στενά με τη γονιμότητα και είναι ένας προγνωστικός παράγοντας της ασθένειας και του κινδύνου θανάτου.

Κίνδυνοι
Η τριγωνέλλα δεν είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε οποιαδήποτε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκεται στα τρόφιμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά ως συμπλήρωμα.

Ηπατική τοξικότητα έχει αναφερθεί σε άτομα που λαμβάνουν τριγωνέλλα μόνη ή με άλλα βότανα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πιθανές παρενέργειες, όπως:

Διάρροια
Φούσκωμα
Ναυτία
Αέρια
Πτώση του σακχάρου στο αίμα όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες

www.onmed.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr