Γιατί υπάρχει αυξομείωση του βάρους μου από μέρα σε μέρα;

Γιατί υπάρχει αυξομείωση του βάρους μου από μέρα σε μέρα;

Έχεις παρατηρήσει απόκλιση στο νούμερο της ζυγαριάς σε μόλις λίγες ώρες; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Ιφιγένεια Ηλιάδη

Αποφάσισες να κάνεις διατροφή και να ξεκινήσεις γυμναστική με στόχο να χάσεις λίγα κιλά. Είναι επόμενο το ανέβασμα στη ζυγαριά να μπει στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Αναρωτιέσαι ωστόσο γιατί υπάρχει αυξομείωση του βάρους σου από μέρα σε μέρα;

Σίγουρα δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται να φτάσεις στον στόχο σου, καθώς τα λίγα γραμμάρια πάνω ή κάτω δεν αποτελούν μια δραματική αλλαγή. Άλλωστε είναι αδύνατον ένας άνθρωπος να πάρει από το φαγητό 2-3 κιλά με σε δύο ημέρες. Όπως εξηγεί η γιατρός Anita Petruzzelli, αν και ο κάθε οργανισμός χρειάζεται ξεχωριστή διερεύνηση ως προς το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτή η αυξομείωση, από την άλλη συνήθως ο πιο συχνός “ένοχος” είναι η κατακράτηση του νερού, από τη στιγμή που ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και παράλληλα γυμνάζεσαι.

“Το φαγητό, το ποτό, η ούρηση, η κένωση και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του νερού στο σώμα σου και, επομένως, το βάρος σου”, αναφέρει η ίδια. Για παράδειγμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αλάτι μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού και αύξηση των κιλών, ενώ η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια νερού και βάρους. Συνεπώς, δεν είναι παράξενη η καθημερινή διακύμανση του βάρους σου, δεδομένου ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες, αν επιστρέψεις στις συνήθειές σου.

Από την άλλη, απόλυτα φυσιολογική αποτελεί η αλλαγή του αριθμού στη ζυγαριά σου, ειδικά όταν βρίσκεσαι στις ημέρες του κύκλου σου, αφού κατά την περίοδό σου το βάρος σου είναι αποδεδειγμένα αυξημένο. Οπότε την επόμενη φορά που θα δεις διαφορετικό αριθμό στη ζυγαριά, αναρωτήσου σε ποια μέρα του κύκλου σου βρίσκεσαι.

Ωστόσο, αν παρατηρήσεις πως τα επιπλέον 2 κιλά δεν υποχωρούν τις επόμενες ημέρες, πάλι είναι απόλυτα φυσιολογικό και ελεγχόμενο, αφού με μερικές τροποποιήσεις στην πρόσληψη θερμίδων και τη σωματική τους δραστηριότητα, όπως υπογραμμίζει ο γιατρός Joseph Colella, θα ανακτήσεις την παλιά σου φόρμα.

Επιπλέον, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αυτό που δείχνει η ζυγαριά σου είναι το αλκοόλ. “Το αλκοόλ διεγείρει την όρεξή σας και καταστρέφει τον αυτοέλεγχο σας όσον αφορά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε”, προσθέτει ο δρ Colella.

Τι πρέπει να κάνεις για την αυξομείωση που παρατηρείς
Αρχικά, οφείλεις να ελέγξεις αν το καθημερινό ανέβασμα στη ζυγαριά σού έχει γίνει εμμονή. Θυμήσου πως δεν έχει να κάνει μόνο αυτό που βλέπεις στην ψηφιακή οθόνη, αλλά και το πώς νιώθεις. Το ότι σε δείχνει ένα-δύο κιλά παραπάνω δεν θα σε επηρεάσει, εάν εσύ νιώθεις καλά με την υγεία και το σώμα σου. Αντίθετα, αν ανεβαίνεις σε καθημερινή βάση και δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που περιμένεις, ενδέχεται να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχολογική σου κατάσταση. Οπότε, σταμάτα να ανεβαίνεις κάθε ημέρα.

Το ίδιο ισχύει με το αν θες να χάσεις περισσότερα κιλά. Τα καθημερινά αποτελέσματα ενδέχεται να σου προκαλέσουν άγχος, γι’αυτό προτίμησε να τσεκάρεις το βάρος σου μία φορά την εβδομάδα ή και μία φορά στις 2, διατηρώντας μία ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας γυμναστική.

Επιπλέον, έχεις αναρωτηθεί αν το κάνεις σωστά; Για να μετρηθείς χωρίς “παρεμβολές” οφείλεις να ανέβεις στη ζυγαριά τις πρωινές ώρες ενώ είσαι τελείως γυμνή και αφού έχεις επισκεφθεί την τουαλέτα.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr