Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: Αναγνωρίστε το από τα ύπουλα συμπτώματα

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: Αναγνωρίστε το από τα ύπουλα συμπτώματα

Το Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου είναι μία πάθηση που επηρεάζει την υγεία πολλών ανθρώπων και σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή.

Τα άτομα που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ευαισθησίας σε ορισμένα τρόφιμα (π.χ. γλουτένη, καφεΐνη, λιπαρά, ζάχαρη, σόγια κ.ά).

Το εσωτερικό του εντέρου είναι επενδεδυμένο από ένα στρώμα κυττάρων, τον βλεννογόνιο φραγμό, ο οποίος αποτελεί τον φραγμό μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του υπόλοιπου οργανισμού και αποτρέπει τις ξένες ουσίες από την είσοδό τους στο σώμα.

Ο βλεννογόνιος φραγμός απορροφά τις θρεπτικές ουσίες και αποτρέπει τα περισσότερα μεγάλα μόρια και τα μικρόβια από το να διέρχονται από το εσωτερικό του εντέρου κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν ο φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, εμφανίζοντας «διαρροή» από τον αυλό του εντέρου προς το εσωτερικό του οργανισμού, αποκαλούμε το φαινόμενο «διαρρέον έντερο».

Δείτε τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου:

Ευαισθησία σε τροφές: Το διαρρέον έντερο μπορεί να διεγείρει τη φλεγμονή αλλά και να προκληθεί από φλεγμονή του εντέρου. Μία βασική αιτία φλεγμονής του εντέρου είναι κάποιες τροφές. Ένας από τους καλύτερους τρόπους διάγνωσης του προβλήματος είναι η εξάλειψη των ύποπτων τροφών και ειδικά των εξής: γαλακτοκομικά, αυγά, καλαμπόκι, γλουτένη, εσπεριδοειδή και σόγια. Οι ασθενείς μπορούν να καταναλώσουν και πάλι σταδιακά τις τροφές για να δουν ποια από όλες προκαλεί το πρόβλημα.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Αναφέρθηκε ήδη, αλλά η γλουτένη αποτελεί ίσως την πιο κοινή αιτία του διαρρέοντος εντέρου. Εάν μετά την κατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών ή άλλων τροφών που περιέχουν γλουτένη, έχετε φούσκωμα, δυσφορία ή έντονη νύστα, το πρόβλημα πιθανώς οφείλεται στη δυσκολία πέψης της ένοχης πρωτεΐνης.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Πολλοί ασθενείς παραπονούνται για πόνους σε όλο το σώμα και ειδικά στις αρθρώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που υποβάλλονται σε εξετάσεις για ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να συνδέεται με το Σύνδρομο, κάτι που ισχύει και για άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διαταραχές πεπτικού: Το φούσκωμα ή η επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι διάρροιες ή η δυσκοιλιότητα, είναι συμπτώματα του Συνδρόμου. Μπορεί επίσης να πάσχετε από χρόνια δυσπεψία ή ναυτία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν επί χρόνια και οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν ή να ζουν με αυτά.

Υψηλό σάκχαρο: Το Σύνδρομο μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής σε όλο το σώμα, αυξάνοντας και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου σε συνδυασμό με υπέρταση και αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ενός επικίνδυνου συνδυασμού που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Δερματικά προβλήματα: Δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά η ακμή ή άλλα δερματικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται στο Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου. Άλλες δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με το Σύνδρομο είναι το έκζεμα και η ψωρίαση.

Δεν μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα: Παρότι έχετε επισκεφθεί γιατρούς και έχετε ακολουθήσει αρκετές θεραπείες, ακόμη πονάτε. Επειδή τα συμπτώματα του διαρρέοντος εντέρου δεν είναι ειδικά, οι γιατροί αποκλείουν πρώτα άλλες παθήσεις και μετά εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποιος να πάσχει από το Σύνδρομο.

giatros-in.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr