Πότε οι σκασμένες φτέρνες κρύβουν ελλείψεις βιταμινών και άλλα προβλήματα υγείας: Δείτε τι σας συμβαίνει

Πότε οι σκασμένες φτέρνες κρύβουν ελλείψεις βιταμινών και άλλα προβλήματα υγείας: Δείτε τι σας συμβαίνει

Η παραμέληση των ποδιών σας μπορεί να έχει κάποιες δυσάρεστες συνέπειες. Οι ξηρές, σκασμένες φτέρνες είναι από τις ενοχλητικές εξ αυτών των συνεπειών.

Για μερικούς οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα απλώς αισθητικό πρόβλημα. Για άλλους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και έντονο πόνο κατά το περπάτημα.

Κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι, ότι οι σκασμένες πτέρνες μπορεί να προκληθούν από διατροφικές ανεπάρκειες. Συγκεκριμένα, έλλειψη πέντε βασικών βιταμινών που συνδέονται με τη δερματολογική σας υγεία.

Πρώτα απ’ όλα οι σκασμένες φτέρνες σας μπορεί να έχουν διάφορες περιβαλλοντικές αιτίες
Τις περισσότερες φορές, οι σκασμένες φτέρνες οφείλονται στο ότι το δέρμα εκεί γίνεται υπερβολικά ξηρό και παχύ, δημιουργώντας έτσι ρωγμές. Και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να το κάνουν αυτό ακόμα πιο πιθανό. Ειδικότερα, μπορεί να εμφανίσετε σκασμένες φτέρνες εάν:

φοράτε συχνά σανδάλια, ή άλλα παπούτσια με ανοιχτό τακούνι
κάνετε ζεστά μπάνια, ή ντους
εκθέτετε το δέρμα σας σε ξηρό, κρύο καιρό
στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα όλη την ημέρα
χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια ή απορρυπαντικά

Οι σκασμένες φτέρνες μπορεί να οφείλονται και σε ελλείψεις βιταμινών!
Αν και τις περισσότερες φορές, οι παράγοντες που συμβάλλουν στις σκασμένες πτέρνες είναι περιβαλλοντικοί ή συμπεριφορικοί, ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται από υποκείμενες διατροφικές ελλείψεις.

Τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια σε:

βιταμίνη Β3
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
βιταμίνη Α
βιταμίνη C και
βιταμίνη Ε
είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρωγμές στη φτέρνα, λένε οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή σε επαρκείς ποσότητες, αυτές οι βιταμίνες μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα σας δημιουργώντας κολλαγόνο, αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη και διατηρώντας την υγρασία.

Εάν έχετε τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις σκασμένες πτέρνες σας και δεν έχετε δει σημαντική βελτίωση, μια γενική εξέταση για πιθανές ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να σας βοηθήσει να απομονώσετε το πρόβλημα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε εάν μια εξέταση αίματος μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν σκασμένες φτέρνες
Εκτός από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις ανεπάρκειες βιταμινών, οι ειδικοί λένε ότι αρκετές υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορούν να κάνουν πιο πιθανές τις ραγισμένες φτέρνες.

Για παράδειγμα:
η παχυσαρκία συνδέεται στενά με τις σκασμένες φτέρνες, καθώς το επιπλέον βάρος ασκεί μη φυσιολογική πίεση στα πόδια ενώ στέκεστε
ο διαβήτης
ο υποθυρεοειδισμός
το έκζεμα
η εμμηνόπαυση και
το σύνδρομο Sjögren (μια κατάσταση που εμποδίζει το σώμα να παράγει αρκετή υγρασία)
έχουν επίσης συνδεθεί με ρωγμές στη φτέρνα.

Η ύπαρξη ορισμένων παθήσεων των ποδιών όπως:
το πόδι του αθλητή
η πλατυποδία και
η άκανθα πτέρνας

Iatropedia.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr