Γλυκοπατάτες για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αδυνάτισμα και βιταμίνη Α στο πιάτο.

Γλυκοπατάτες για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αδυνάτισμα και βιταμίνη Α στο πιάτο.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να περιορίσετε τις θερμίδες και να χάσετε βάρος. Οι γλυκοπατάτες έχουν υδατάνθρακες, αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε μια θέση για αυτές στο πιάτο σας και να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι υδατανθράκων:

Λακτόζη στο γάλα ή φρουκτόζη στα φρούτα

Λευκή ζάχαρη
Φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως
Λευκό αλεύρι

Σχετικά με τους επεξεργασμένους  υδατάνθρακες είναι πρόσθετα, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων όπως μπισκότα, καραμέλες και σόδα. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σάκχαρο στο αίμα σας. Αυτά είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγετε περισσότερο από όλα όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες.

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες , μειώνετε τον αριθμό των υδατανθράκων που καταναλώνετε κάθε μέρα. Αντίθετα, τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη και «υγιεινό» λίπος. Η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων ενεργοποιεί το σώμα σας να μην αποθηκεύει λίπος αλλά να το καίει για ενέργεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μειώνουν τους υδατάνθρακες το κάνουν για να χάσουν βάρος. Ένα άλλο όφελος, ωστόσο, είναι ότι ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις υγείας που περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας καίει τα καύσιμα.

Οι διαφορετικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ποικίλλουν ανάλογα με το τι επιτρέπουν. Μερικές επιτρέπουν να έχετε μερικές μερίδες φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και λαχανικών. Σε αυτές τις δίαιτες, οι γλυκοπατάτες μπορούν να έχουν θέση.

Μπορεί να νομίζετε ότι οι γλυκοπατάτες είναι απλώς ένα είδος κανονικής λευκής πατάτας. Όμως οι κανονικές πατάτες είναι κόνδυλοι και ανήκουν στην οικογένεια των νυχτολούλουδων. Οι γλυκοπατάτες είναι μια βρώσιμη ρίζα .

Οι γλυκοπατάτες έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τις λευκές πατάτες. Παρόλο που οι γλυκοπατάτας είναι ένα δημοφιλές πιάτο, οι άνθρωποι συνήθως δεν τρώνε υπερβολικά τις γλυκοπατάτες όπως θα μπορούσαν .

Οι γλυκοπατάτες έχουν πολλούς υδατάνθρακες . Μια γλυκοπατάτα 5 ιντσών έχει περίπου 26 γραμμάρια υδατάνθρακες. Σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μια γλυκοπατάτα έχει τις μισές θερμίδες από υδατάνθρακες που μπορεί να επιτρέπονται.

Θρεπτικά συστατικά στις γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες έχουν χάλκινο δέρμα και χρώμα σάρκας λευκό, κρεμ, πορτοκαλί και μοβ. Φυσικά γλυκά, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως:

Βιταμίνη Α, με τη μορφή βήτα-καροτίνης
Βιταμίνη Β6
Βιταμίνη C
Κάλιο
Ινα
Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, αλλά οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Αυτά βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τις ελεύθερες ρίζες, τα κομμάτια δηλαδή των αποβλήτων που παράγουν τα κύτταρα σας. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προέρχονται από πράγματα όπως:

Μόλυνση
Καπνός τσιγάρου
Μόλυνση του αέρα
Ηλιακό φως

Οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης φυτικές ίνες , έναν σύνθετο υδατάνθρακα που επιβραδύνει την πέψη και στις δύο μορφές: διαλυτό και αδιάλυτο. Οι φυτικές ίνες παρέχουν υγρασία στα κόπρανα και βοηθούν στην μετακίνηση τους στο σώμα.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου για προβλήματα με το έντερό σας, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Προετοιμασία γλυκοπατάτας
Αποθηκεύστε τις γλυκοπατάτες σε δροσερό, ξηρό μέρος. Είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε μια εβδομάδα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πριν μαγειρέψετε μια γλυκοπατάτα, τρίψτε την φλούδα για να την καθαρίσετε, αλλά αφήστε τη στη θέση της. Η επιφάνεια της είναι θρεπτική και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Μπορείτε να τη κόψετε σε φέτες και να τις ψήσετε. Μπορείτε επίσης να  ψήσετε τα κομμάτια της γλυκοπατάτας στο φούρνο μικροκυμάτων για 8 με 10 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τα μέχρι τη μέση. Ή μπορείτε να κόψετε τις πατάτες σε κομμάτια 1 ίντσας και να τις αφήσετε να βράσουν για 15 έως 20 λεπτά. Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε μαγειρεμένες γλυκοπατάτες.

Εάν θέλετε να φάτε μια μικρότερη μερίδα γλυκοπατάτας για να περιορίσετε τους υδατάνθρακες σας, σκεφτείτε να τις προσθέσετε μαγειρεμένες και κομμένες σε κύβους σε σούπα ή σαλάτα. Μπορείτε επίσης να κόψετε μια μαγειρεμένη γλυκοπατάτα στη μέση και να την προσθέσετε με μια πρωτεΐνη και ίσως ένα άλλο συστατικό με χαμηλούς υδατάνθρακες για ένα γρήγορο γεύμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσετε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας. Θα θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους υδατάνθρακες που τρώτε. Λάβετε λοιπόν υπόψη σας την υψηλή διατροφική αξία της γλυκοπατάτας.

Εάν εξακολουθείτε να μην καλύπτετε όλες τις διατροφικές σας ανάγκες, μιλήστε με το γιατρό σας για βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr